Späť

Oslávte Medzinárodný deň piva!

Streda, 1.8. 2018, 22:39

Medzinárodný deň piva oslavujú milovníci piva z celého sveta každoročne v prvý augustový piatok. Jeho cieľom je vychutnať si výnimočnú chuť piva s priateľmi a zároveň vzdať hold tým, ktorí s láskou varia a čapujú pivo.

Pivo je sympaťák a dobrý parťák. Potvrdzujú to aj výsledky májového európskeho prieskumu vnímania piva*, ktorý sa uskutočnil aj na Slovensku. Pivo má u nás dobrý imidž – získalo 70 bodov zo 100, čím sa Slovensko medzi 29 európskymi krajinami, kde sa skúmala popularita piva, umiestnilo na 11. mieste. Zároveň je aj obľúbeným nápojom – viac ako 66% opýtaných si ho dopraje niekoľko krát do týždňa alebo aspoň raz za dva týždne. Potvrdzujú to aj údaje slovenských pivovarov. Posedieť si na pive v pube či v krčme chodí asi tretina slovenských milovníkov piva, pričom na pivo najradšej chodíme s priateľmi alebo kolegami, a čoraz častejšie aj s partnerom či partnerkou. „Pivo spája ľudí, perfektne dopĺňa stretnutia s priateľmi, výborne chutí, osvieži, zahasí smäd a pristane tak mužom, ako aj ženám,“ vyzdvihuje viaceré pozitíva piva zistené z prieskumu* Jana Shepperd, prezidentka Slovenského združenia piva a sladu.

Slovenské združenie výrobcov piva a sladu prináša pár tipov a rád, ako si užiť s pivným oslávencom tento deň čo najlepšie.

PÁR TIPOV, AKO OSLÁVIŤ MEDZINÁRODNÝ DEŇ PIVA

Krátky pracovný piatok: dohodnite sa s priateľmi a spríjemnite si horúce letné popoludnie pivom - choďte k vode, alebo len tak, sadnite si na pivo a debatujte o živote.

Degustačno-gurmánsky pivný večer: ochutnajte s priateľmi rôzne pivá; klasické ležiaky ako aj špeciály od remeselných pivovarov. Skúste zároveň párovať pivo s vhodným typom jedál.

Darujte pivo: ak poznáte, niekoho, kto ľúbi pivo, darujte mu „oslávenca“. Pivo ako darček bude určite chutiť ešte lepšie.

Povedzte pivovarníkom „Ďakujeme!“ Pivovary a sladovne zamestnávajú na Slovensku asi 1500 ľudí. Ďalšie stovky ľudí pivo čapujú a podávajú v pivárňach, baroch a reštauráciách. Ak poznáte niekoho, kto sa venuje pivu s láskou a nasadením, dajte mu vedieť, že má váš obdiv, vďaku a rešpekt.

Vedeli ste, že:

na výrobu piva stačia iba 4 prírodné surovíny: voda, slad, chmeľ a pivovarnícke kvasnice

chmeľ dodáva pivu horkosť a vyrába sa iba zo samičieho kvetenstva chmeľu

viac ako 90% piva tvorí voda

na výrobu jedného pollitra 12% piva sa použije približne 2 000 zŕn jačmeňa a 3 šišky chmeľu

proces výroby piva (nie iba jeho varenie) trvá približne jeden mesiac

ideálna teplota pre podávanie svetlého piva je 7-11°C

čapuje alebo nalieva sa do čistého pohára opláchnutého studenou vodou (rovnakej teploty, aby neutrpelo šok) pod uhlom 45° a podáva s penou asi 3 cm

pivo neobsahuje žiadny tuk a má najnižšiu energetickú hodnotu ako rovnaké množstvo väčšiny iných alko a nealko nápojov

vo svete sa vyrába približne 40 000 druhov piva

Slováci vypijú ročne približne 72 litov piva na jedného obyvateľa**, z toho takmer dve tretiny vypijú počas leta

na Slovensku máme 7 sladovní a 68 pivovarov, z toho 2 veľké, 2 malé a 64 remeselných pivovarov, ktoré ročne vyprodukujú viac ako 220 miliónov litrov piva

fóbia z prázdneho pivného pohára sa nazýva – cenosillicaphobia

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

*Beer Image Trecker, Brewers of Europe, máj 2018, zúčastnilo sa 29 európskych krajín, vrátane Slovenska

** Štatistický úrad SR – údaje za rok 2017

Zdroj/Foto: Slovenské združenie piva a sladu

gastro, pivo, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30