Späť

Kde sa rodia trapistické pivá?

Pondelok, 14.1. 2013, 00:00

V dnešnej dobe možno originálom nazvať len málo vecí. Originálne receptúry spojené s tradíciou si ceníme ešte viac. Trapistické pivá sú povestné nielen svojou originálnou chuťou, ale aj prísnym dodržiavaním starých receptúr a tradícií. (1. časť)

Chimay

Tento kláštorný pivovar spomínam ako prvý, pretože k jeho pivám sa najľahšie dostanete. Tento pivovar sa zaslúžil o to, že značka trapistického piva má dobrý zvuk nielen v Belgicku, ale aj na celom svete. Pivovar vyrába štyri druhy piva, tri z nich sú určené na predaj, štvrté pivo si varia mnísi pre vlastnú spotrebu, takzavané zlaté, ktoré ochutnáte jedine v okolí kláštora.

Pivá sa delia na červené, biele, modré a podľa farby adjustáže. Červené je ľahšie pivo ovocného charakteru, ľahko korenené v závere. Biele je klasický trippel, to znamená, že na výrobu sa používajú tri druhy sladov. Pivo má ovocno-kvasnicový charakter, v chuti je výraznejšia chmeľová dochuť. Modré je najvýraznejšej chuti (odporúčam). Nájdete v ňom chuť pražených mandlí, hrozienok , ale najviac vás prekvapí jemná kvetinová aróma.

Achel

Pivovar charakterizujú priamejšie pivá jednoduchšej chuti. Najznámejšie sú Achel blond a Achel bruin. Achel blond je jednoduché ovocné pivo. Achel bruin sa taktiež vyznačuje ovocným charakterom, navyše sa tam pridáva pražený slad, takže sa jedná o tmavé pivo jemnej chuti praženej kávy. Obe verzie obsahujú okolo 5% alkoholu a sú dostupné len v okolí kláštora. Silnejšie verzie sú určené na predaj a pridáva sa do nich hnedý cukor. Pivá sú teda plnšie, silnejšie a majú výraznejšiu aromatiku.

Westmalle

Príkladom samostatného hospodárenia, bez dotácií, je tento kláštor. Na pozemku sa nachádza hospodárstvo, ktorého produkty sa využívajú pri výrobe syrov a piva. Ideológiou kláštora je manuálna práca, ktorá je ich meditáciou, otvorenou knihou a inšpiráciou pre duchovný rast.

Kláštor produkuje tri druhy piva. Westmalle dubbel je tmavé pivo, jednoduchej kávovo-kakaovej chuti s jemne trpkých záverom. Ďalšie pivo sa nazýva matkou všetkých „triplov“ – Westmalle tripel. Je to pivo plnej, vyváženej, ovocno-korenistej chuti. Ak hľadáte takzvaný „genius loci“ trapistických pív, tak ho určite nájdete práve v tomto pive. Posledným pivom je Westmalle Extra, ktoré ochutnáte v Café Trappisten oproti opátstvu.

La Trappe   

Je asi najkomerčnejším pivovarom. Má v porovnaní s predchádzajúcimi najkratšiu históriu. Produkuje najviac pivných špeciálov zo všetkých trapistických pivovarov. Najznámejšími sú La Trappe blond, dubbel, tripel, quadrupel. Tieto pivá sú ideálnym príkladom ako počet a druh sladov mení chuť piva. Blond vystihuje charakter tropického ovocia, dubbel čokoládový tón, trippel stopa korenia a pomarančov, quadrupel je z nich nazložitejší, k spotrebiteľovi sa dostane až po roku ležania a vyznačuje sa komplexnou, vyváženou aromatikou v tónoch portského, sušených sliviek a korenia.

Nabudúce pivovary Orval, Rochefort, Westvleteren a Stift Engelszell.

Jozef MilčíkAutor: Jozef Milčík

Foto: visitbelgium.com

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031