Späť

Aký bude Košice Pivo Fest?

Utorok, 28.8. 2012, 00:08

Košice sa 6. – 8. septembra 2012 stanú mekkou milovníkov kvalitného a poctivého piva. O tom, čo Košice Pivo Fest návštevníkom ponúkne, sme sa zhovárali s jeho organizátorom Petrom Škripkom, spolumajiteľom reštaurácie Camelot, majstrom výčapným, domovaričom a 2. vicemajstrom sveta v čapovaní.

GASTROweb: V čom sa Košice Pivo Fest odlišuje od množstva pivných festivalov, ktoré sa v Košiciach aj niekoľkokrát ročne organizujú?

Peter Škripko: Náš festival je orientovaný na kvalitu, a tej je podriadené všetko. Ak chcete konečne ochutnať pivo uvarene poctivo a s chuťou po ozajstných surovinách, ktoré boli na jeho výrobu použité -  máte jedinečnú príležitosť. Ostatné pivné festivaly sú organizované za účelom zvýšenia predaja piva veľkých pivovarníckych spoločností. Ťahákmi sú známe kapely. U nás sú ťahákmi kvalitné pivá.

GASTROweb: V čom sa budú pivá festivalu odlišovať od bežných pív?

Peter Škripko: Prvou a najdôležitejšou podmienkou zaradenia piva do festivalovej ponuky je, aby bolo nepasterizované. Na festivale preto budete mať možnosť ochutnať iba nepasterizované pivá. Myslíme si, že je to fér, ak sa pivo čím menej upravuje. Ak sa pivo nepasterizuje, zachováva si aj oveľa viac zdraviu prospešných látok. Okrem toho sme prihliadali aj na povesť, históriu pivovarov a samozrejme na chuť piva.

GASTROweb: Budú teda pivá na festivale chutiť inak ako sme zvyknutí?

Peter Škripko: Samozrejme. Ale nebude to vďaka nepasterizácii. Bude to najmä vďaka tomu, že svet piva je užasne rôznorodý a dá sa v ňom nájsť množstvo fascinujúcich pivných druhov. Pivo nie je iba ležiak, ako si na Slovensku myslíme. Svet pozná najmä pivá ako Ale, Stout, Blanche atď. Na festivale budú mať najsilnejšie zastúpenie celkom pochopiteľne ležiaky. Bude ich  12. Svetlých aj tmavých. Samozrejme, že to nebudú tie, čo poznáte z TV reklamy a z vašej krčmy. Vo festivalových ležiakoch neboli použité čínske chmele z koncentrátov, nebudú to ležiaky uvarené na 13°, aby ich potom riedili vodou na 10°, nebudú mať pridaný oxid uhličitý kvôli lepšiemu „řízu“,  nebudú v nich použité chemické látky na zvýšenie penivosti a určite budú uležané niekoľko týždňov, nie dní.

GASTROweb: Uf, takto sa dnes vyrába pivo?

Peter Škripko: Áno aj takto. Preto je tu náš festival, aby ukázal ľuďom, že k pivnej revolúcii sa nás pridáva stále viac. Preto si budete mať možnosť v Košiciach vychutnať množstvo čapovaných pív, ktoré sa v našom krásnom meste ešte nikdy nečapovali. Budete mať možnosť spoznať fascinujúci svet piva z produkcie 16 pivovarov. Na čape sa ocitne neuveriteľných 35 pív z 5 krajín a dokonca budete mat možnosť ochutnať aj čapované pivá košických domovaričov.

GASTROweb: Pivo sa dá variť aj doma?

Peter Škripko: Samozrejme, niekedy netreba ani hrniec J. V Košiciach je veľmi silné domovaričské podhubie a festival je jedinečnou príležitosťou pre nás všetkých vyliezť z našich bytov, domov, záhrad a ukázať Košiciam, že dokážeme uvariť fantastické pivo. Dokonca sme si zorganizovali aj súťaž Šumná vrana. Okrem toho chystáme aj varenie piva pred divákmi, ktorí sa budú môcť do tejto úžasnej akcie zapojiť. Chystáme aj prednášky o pivách a riadené degustácie. Návštevníci sa budú môcť naučiť, ako si pivo načapovať, a to pod vedením nielen vicemajstra sveta v čapovaní, ale aj ďalších slovenských finalistov.

GASTROweb: Na čo sa ako organizátor tešíte najviac?

Peter Škripko: Najviac sa teším, samozrejme, na festivalových hostí a pivné debaty s nimi. Veľmi sa tiež teším na všetky piva, ktoré som ešte nestihol ochutnať. Sú to najmä pivá, ktoré varili košickí domovariči špeciálne pre náš festival. Teším sa na chalanov z reštaurácie Double Tree by Hilton, ktorá je spolu s Camelotom každoročne najobľúbenejšou festivalovou reštauráciou Gurmánfestu. Ich maškrty určite ešte zvýraznia chute už aj tak skvelých pív. Veľmi sa teším aj na bratov Kubovcov z Kubboselect a ich stánok s pivovými kokteilmi a punkovými prvkami. Oni totiž dokážu na každom festivale vytvoriť jedinečnú atmosféru.

GASTROweb: Chceli by ste ešte niečo dodať na záver?

Peter Škripko: Špeciálne by som sa ešte chcel poďakovať pivovaru Plzenský Prazdroj, ktorý výrazne podporil náš festival. Dali sme sa totiž na cestu, ktorá nie je jednoduchá a veľkými pivovarmi chápaná. Výnimkou  však je práve tento pivovar, ktorý nám rozumie. Je to pivovar, ktorý dokáže vyrábať svetoznáme pivo Pilsner Urquell už 170 rokov v nezmenenej kvalite s pôvodnou receptúrou a postupom. Preto sa nemusí báť ani v konkurencie pív z malých pivovarov. Môžem smelo tvrdiť, že v kategórii ležiaku je svojou geniálnou chuťou celosvetovým lídrom. Ako jediné pivo si ho na festivale budete môcť vychutnať načapované z mobilného tanku, tankovou technológiou najlepšími slovenskými výčapníkmi a jeho chuť priamo porovnať s ostatnými 8 svetlými ležiakmi.

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031