Späť

Ako chutí pivo? Nedajte predsudkom šancu

Štvrtok, 5.6. 2014, 09:53

O tom, že tisícky chutí piva sa dajú zadeliť do siedmich kategórií sme už písali. Teraz sa na ne pozrieme bližšie. Vedeli ste napríklad, že tmavé pivá bývajú rovnako sladké ako ľahké pivá? Alebo že chmeľ budete cítiť v chmeľových pivách rovnako silno, ako v tmavých pivách? Naučte sa s programom Sedem chutí piva od spoločnosti HEINEKEN Slovensko objavovať pestrý svet pivných chutí.

Pre každú zo siedmich chuťových kategórií je typický určitý pomer medzi sladkou, ovocnou, kyslou, korenistou, horkou, chmeľovou, praženou a sladovou chuťou. Zároveň ich charakterizuje aj plnosť, intenzita a dĺžka chute po napití. Pri sladkých a ovocných pivách je dominantná práve sladká a ovocná chuť, pri horkých pivách zase horká. Ale horká je rovnako intenzívna aj pri tmavých a silných pivách. 

Chuťové kategórie

Sladké a ovocné pivá – radlery, cidery a ostatné sladké a ovocné pivá

Ľahké pivá – alko i nealko pivá rýchlo hasiace smäd

Mierne horké pivá – osviežujúce pivá s miernou až strednou horkosťou, väčšina 10-stupňových pív u nás

Chmeľové a horké pivá – pivá s plnou chuťou a chmeľovou horkosťou, väčšina 12-stupňových pív u nás.

Ťažké a korenisté pivá – plná chuť so stopami po korení, ktorá môže byť aj ľahko dymová spolu s jemnými ovocnými tónmi, kvasinkové pivá

Sladové pivá s intenzívnou chuťou - pivá plnej chuti s dlhotrvajúcou sladovou chuťou a jemnou príchuťou karamelu, prípadne sladkými tónmi medu

Tmavé a silné pivá - pivá, ktoré chutia horko a majú tmavo sladovú až praženú príchuť

Sladké alebo horké?

U laickej verejnosti prevláda názor, že najsladšie sú tmavé pivá. V skutočnosti sú najsladšie ovocné pivá, a nehovoríme iba o radleroch. Tmavé pivá bývajú rovnako sladké ako sladové, či ako korenisté pivá, ba dokonca aj ako ľahké pivá.  Naopak, u chmeľových a horkých pív budete sladkú chuť hľadať iba ťažko.

Horká chuť však nie je typická iba pre kategóriu chmeľových a horkých pív, rovnako horké bývajú aj tmavé a silné pivá. No tým, že u tmavých pív je výrazná aj sladkosť, horkosť vyznieva slabšie, než u typických chmeľových a horkých pív. 

Pivo a kyslá chuť?

Aj keď sú vo svojej podstate z pohľadu pH všetky pivá na svete kyslé, kyslá chuť nie je pre ne práve typická. V piatich zo siedmich chuťových kategórií  sa buď nevyskytuje vôbec alebo len slabo. Výnimkou sú ovocné pivá spolu s ťažkými a korenistými, kde kyslosť dosahuje strednú intenzitu. Naopak, ovocnú chuť by ste márne hľadali v tmavých pivách, nenájdete ju ani v sladových či chmeľových pivách, ba dokonca ani v ľahkých pivách.

Korenistá a pražená chuť? Aj také sú pivá

Hoci by ste stopy po korení, či praženú chuť vo väčšine pív neobjavili, predsa len sa nájdu pivá, kde ju cítiť výraznejšie. Veľmi silnú korenistú chuť majú ťažké korenisté pivá, ako je napríklad Zlatý Bažant Pšeničné alebo Edelweiss. Občas ju možno jemne cítiť aj v sladkých a ovocných pivách, typickým príkladom je Desperados.

Praženú chuť tiež možno nájsť len v dvoch kategóriách – výrazná a typická je pre tmavé, silné pivá, ako napríklad Zlatý Bažant Tmavé či Porter, Bock alebo Roggen. Slabá pražená chuť ostane na jazyku znalca aj pri niektorých sladových pivách.

Typické pivo = chmeľ a slad

Na výrobu piva sú vždy potrebné štyri suroviny: voda, kvasnice, slad a chmeľ. To je dôvod, prečo chuť sladu a chmeľu cítiť takmer v každom pive. V niektorých menej – ovocné a ľahké pivá a v niektorých viac – tmavé, sladové, chmeľové pivá. Medzi zástupcov typicky chmeľových pív na našom trhu patria takmer všetky 12-stupňové pivá. Napríklad Krušovice, Corgoň či Zlatý Bažant. A ambasádorom sladovej chuti je Corgoň 4-sladový.

Zadelenie pív do siedmich chuťových kategórií majú „na svedomí“ odborníci, ale aj samotní pivári – do  medzinárodného prieskumu spoločnosti HEINEKEN sa ich zapojilo až 1800 a pochádzali z Veľkej Británie, Poľska a Francúzska. Počas degustácií pripisovali vzorkám piva intenzitu vyššie spomínaných chutí. Posudzovali však aj čas, ako dlho zostáva chuť piva na jazyku, či plnosť a celkovú intenzitu chute. Pochopiteľne, dĺžka chute je vyššia  pri ťažších a silnejších pivách, než pri ľahkých a ovocných. Výhodou ľahších pív však je, že už krátko po osviežení si môžu vychutnať čokoľvek z iného súdka, chute v ústach sa im nebudú biť.

Skrátka, je skvelé poznať všetky chute piva, pretože tak si viete kedykoľvek vybrať  to pravé pre danú chvíľu. Objavte viac na www.sedemchutipiva.sk .

Zastúpenie jednotlivých chutí v pivách

Zdroj: PR, HEINEKEN

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031