Ako chutí pivo? Nedajte predsudkom šancu
Štvrtok, 5.6. 2014, 09:53O tom, že tisícky chutí piva sa dajú zadeliť do siedmich kategórií sme už písali. Teraz sa na ne pozrieme bližšie. Vedeli ste napríklad, že tmavé pivá bývajú rovnako sladké ako ľahké pivá? Alebo že chmeľ budete cítiť v chmeľových pivách rovnako silno, ako v tmavých pivách? Naučte sa s programom Sedem chutí piva od spoločnosti HEINEKEN Slovensko objavovať pestrý svet pivných chutí.
Pre každú zo siedmich chuťových kategórií je typický určitý pomer medzi sladkou, ovocnou, kyslou, korenistou, horkou, chmeľovou, praženou a sladovou chuťou. Zároveň ich charakterizuje aj plnosť, intenzita a dĺžka chute po napití. Pri sladkých a ovocných pivách je dominantná práve sladká a ovocná chuť, pri horkých pivách zase horká. Ale horká je rovnako intenzívna aj pri tmavých a silných pivách.
Chuťové kategórie Sladké a ovocné pivá – radlery, cidery a ostatné sladké a ovocné pivá Ľahké pivá – alko i nealko pivá rýchlo hasiace smäd Mierne horké pivá – osviežujúce pivá s miernou až strednou horkosťou, väčšina 10-stupňových pív u nás Chmeľové a horké pivá – pivá s plnou chuťou a chmeľovou horkosťou, väčšina 12-stupňových pív u nás. Ťažké a korenisté pivá – plná chuť so stopami po korení, ktorá môže byť aj ľahko dymová spolu s jemnými ovocnými tónmi, kvasinkové pivá Sladové pivá s intenzívnou chuťou - pivá plnej chuti s dlhotrvajúcou sladovou chuťou a jemnou príchuťou karamelu, prípadne sladkými tónmi medu Tmavé a silné pivá - pivá, ktoré chutia horko a majú tmavo sladovú až praženú príchuť |
Sladké alebo horké?
U laickej verejnosti prevláda názor, že najsladšie sú tmavé pivá. V skutočnosti sú najsladšie ovocné pivá, a nehovoríme iba o radleroch. Tmavé pivá bývajú rovnako sladké ako sladové, či ako korenisté pivá, ba dokonca aj ako ľahké pivá. Naopak, u chmeľových a horkých pív budete sladkú chuť hľadať iba ťažko.
Horká chuť však nie je typická iba pre kategóriu chmeľových a horkých pív, rovnako horké bývajú aj tmavé a silné pivá. No tým, že u tmavých pív je výrazná aj sladkosť, horkosť vyznieva slabšie, než u typických chmeľových a horkých pív.
Pivo a kyslá chuť?
Aj keď sú vo svojej podstate z pohľadu pH všetky pivá na svete kyslé, kyslá chuť nie je pre ne práve typická. V piatich zo siedmich chuťových kategórií sa buď nevyskytuje vôbec alebo len slabo. Výnimkou sú ovocné pivá spolu s ťažkými a korenistými, kde kyslosť dosahuje strednú intenzitu. Naopak, ovocnú chuť by ste márne hľadali v tmavých pivách, nenájdete ju ani v sladových či chmeľových pivách, ba dokonca ani v ľahkých pivách.
Korenistá a pražená chuť? Aj také sú pivá
Hoci by ste stopy po korení, či praženú chuť vo väčšine pív neobjavili, predsa len sa nájdu pivá, kde ju cítiť výraznejšie. Veľmi silnú korenistú chuť majú ťažké korenisté pivá, ako je napríklad Zlatý Bažant Pšeničné alebo Edelweiss. Občas ju možno jemne cítiť aj v sladkých a ovocných pivách, typickým príkladom je Desperados.
Praženú chuť tiež možno nájsť len v dvoch kategóriách – výrazná a typická je pre tmavé, silné pivá, ako napríklad Zlatý Bažant Tmavé či Porter, Bock alebo Roggen. Slabá pražená chuť ostane na jazyku znalca aj pri niektorých sladových pivách.
Typické pivo = chmeľ a slad
Na výrobu piva sú vždy potrebné štyri suroviny: voda, kvasnice, slad a chmeľ. To je dôvod, prečo chuť sladu a chmeľu cítiť takmer v každom pive. V niektorých menej – ovocné a ľahké pivá a v niektorých viac – tmavé, sladové, chmeľové pivá. Medzi zástupcov typicky chmeľových pív na našom trhu patria takmer všetky 12-stupňové pivá. Napríklad Krušovice, Corgoň či Zlatý Bažant. A ambasádorom sladovej chuti je Corgoň 4-sladový.
Zadelenie pív do siedmich chuťových kategórií majú „na svedomí“ odborníci, ale aj samotní pivári – do medzinárodného prieskumu spoločnosti HEINEKEN sa ich zapojilo až 1800 a pochádzali z Veľkej Británie, Poľska a Francúzska. Počas degustácií pripisovali vzorkám piva intenzitu vyššie spomínaných chutí. Posudzovali však aj čas, ako dlho zostáva chuť piva na jazyku, či plnosť a celkovú intenzitu chute. Pochopiteľne, dĺžka chute je vyššia pri ťažších a silnejších pivách, než pri ľahkých a ovocných. Výhodou ľahších pív však je, že už krátko po osviežení si môžu vychutnať čokoľvek z iného súdka, chute v ústach sa im nebudú biť.
Skrátka, je skvelé poznať všetky chute piva, pretože tak si viete kedykoľvek vybrať to pravé pre danú chvíľu. Objavte viac na www.sedemchutipiva.sk .
Zastúpenie jednotlivých chutí v pivách
Zdroj: PR, HEINEKEN