Späť

Viete ako servírovať medovinu?

Pondelok, 18.2. 2013, 15:13

Pri servise tohoto nápoja by som sa v prvom rade zameral na technológiu výroby medoviny za tepla alebo za studena, a tiež či sa jedná o suchú alebo sladkú verziu.

Medovina vyrobená za studena

Výrobca si prial zachovať priaznivé účinky medu a vyzdvihnúť arómu a chuť medoviny, preto je sladká medovina vhodná ako digestív (alternatíva dezertných vín). Podávať ju môžeme do pohárov na dezertné vína (tulipánový tvar vínových pohárov) pri teplote 14 °C - 16 °C.

Medovina vyrobená za tepla

Servírovať sa môže rovnako ako medovina vyrobená za studena, no tento typ je vhodnejší ako teplý nápoj. To znamená, že medovinu ohrejeme na teplotu 55 °C - 60 °C. Medovinu nikdy nevaríme a ohrievame ju len raz! Podávať  ju môžeme do pohárov na varené víno, prípadne do takých, ktoré sú schopné udržať požadovanú teplotu nápoja. 

Suchú medovinu môžeme servírovať ako biele muškátové vína, teda do pohárov na biele víno pri teplote okolo 9°C.

Miešané nápoje z medoviny

Medovinu môžete skombinovať napríklad s jablkovou šťavou a škoricou, s bourbonom, sódou a strekom citrónovej šťavy, či si ju nariediť podľa chuti vodou, ak je teplá alebo sódovkou v lete s plátkom citrónu. No nezabúdajte, že medovina najlepšie chutí čistá, tak ako ju pripravil výrobca.

Jozef MilčíkAutor: Jozef Milčík

Foto: Tomáš Šajgal

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031