Späť

Moje víno: Slavomíra Gašperová

Štvrtok, 21.11. 2013, 19:27

Manažérka Gašperovho mlyna, novootvorenej reštaurácie s ubytovaním pod Vysokými Tatrami, v gastronómii pracuje len krátko. Vyštudovaná novinárka absolvovala externé štúdium odboru kuchár a someliersky kurz u someliera Gabriela Kollára, aby svojej práci lepšie rozumela.

V súčasnosti však hostí Gašperovho mlyna aj sprevádza svetom vína. Medzi someliermi patrí medzi začiatočníkov, ale nechýba jej odvaha a chuť učiť sa.

Víno totiž hrá v Gašperovom mlyne veľmi dôležitú úlohu. Jednotlivé chody zážitkového osemchodového menu tejto reštaurácie sú doprevádzané tónmi rýdzo slovenských vín. „Momentálne pracujeme na osviežení našej vínnej karty. Radi by sme do ponuky zaradili aj tých najmenších vinárov, ktorí síce celé svoje „laboratórium“ majú priestorovo obmedzené na jednu pivnicu, ale ich vína určite majú čo ponúknuť. Ponuku by sme chceli rozšíriť aj o slovenské sekty, či sladké vína z Tokajskej vinohradníckej oblasti,“ hovorí Slavomíra Gašperová.

Rizling rýnsky EXCLUSIVE 2011, Vínna pivnica Milan Chudý

Rizling rýnsky EXCLUSIVE 2011, Vínna pivnica Milan Chudý„Patrím medzi obdivovateľov vína a najmä ľudskej práce, ktorá sa za výrobou vína skrýva. V každom víne sa preto snažím vidieť a chápať prácu vinára či jeho nápady a myšlienky. Medzi moje obľúbené patria najmä biele odrody a počas posledného roka som sa zamilovala práve do rizlingov rýnskych, najmä slovenskej výroby. Fascinuje ma ich všestrannosť, prispôsobivosť a tvárnosť.

Nie nadarmo sa hovorí, že Rizling rýnsky je kráľovská odroda vínnej révy – je totiž všestranný, ale vždy si zachováva svoj charakter. To isté by sa dalo povedať o jedinečnom Rizlingu rýnskom od vinára Malokarpatskej vinohradníckej oblasti, Milana Chudého z Vinohradov nad Váhom. Už na pohľad poteší svojím zlatým a iskrivým šarmom a svieža vôňa zelených jabĺk, bielych ríbezlí a zelených egrešov vám prezradí, že nepôjde o obyčajný zážitok. Jeho chuť je svieža a plná, s pravidelnou štruktúrou, ale zároveň je nevtieravá a svoj charakter si zachováva aj dlho po degustácii.

Tento rizling by som kombinovala s jedlami výrazných chutí, napríklad kačacou paštétou či jedlami so zrejúcim kozím syrom. Ďalší aspekt všestrannosti tohto krásneho vína sa odráža v tom, že sa hodí na rôzne príležitosti – spríjemní stretnutie s kamarátmi, oslave narodenín dodá slávnostnú atmosféru, osamelý večer pri televízii sa stane nevšedným a určite nesklame ani ako darček.“

Foto: archív S. Gašperovej

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031