
Moje víno: Rastislav Šuták
Sobota, 31.8. 2013, 23:49Medzi svoje top vína zaradil Rastislav Šuták, somelier hotela Kempinski River Park Bratislava, unikátnu frankovku spod Vihorlatu.
V gastronómii pracuje od roku 1991. Somelierstvom sa začal zaoberať počas svojho pôsobenia v malom mestečku na Morave, v Rožnove pod Radhoštěm. Po absolvovaní somelierského kurzu (ASSR) a získaní certifikátu Sommelier profesionál sa vrátil na Slovensko. V Žiline, v hoteli Dubná Skala****, zostal tri roky. Počas tohto obdobia rozbehli úspešnú sériu vínnych večerov Soirée v Hoteli Dubná Skala.
„Pred tromi rokmi som akceptoval ponuku siete hotelov Kempinski a nastúpil do Kempinski River Park Bratislava. Séria vínnych večerov, teraz ako Wine Discovery, pokračuje v hlavnom meste Slovenska, aj vďaka nadšeniu šéfkuchára Bjoerna Juhnkeho. Podarilo sa nám zozbierať krásnu kolekciu vín (asi 350 druhov) s unikátnym vínnym lístkom, ku ktorému teraz pribudol aj lístok vo formáte iPad,“ vysvetľuje Rastislav Šuták.
„Na jeseň pripravujeme nový koncept, ktorý prinesie pre našich hostí možnosť ochutnať niektoré unikátne vína aj na pohár. A, samozrejme, ešte niečo navyše...“ odkrýva z najbližších plánov R. Šuták.
Frankovaka modrá 2006, Fundus Regius
„Priatelia, ktorí ma poznajú vedia, že obdivujem Champagne (našťastie ako víno bez alternatívy), snažím sa spoznať vína z Côtes du Rhône (tak tajomné...) a nevyznávam kult "SNZ" (Sauvignon Nový Zéland). Ak by som však mal tú možnosť pripraviť slávnostné menu pre prvú mimozemskú návštevu z vesmíru na našej planéte, určite by sa podávala Frankovka modrá 2006 Fundus Regius.
Okrem toho, že Frankovka modrá je ideálne červené víno zo Slovenska (nikdy nie Cabernet), je to aj odroda, ktorá má podobné vlastnosti ako ja. Jednou z nich je, že dozrieva pomerne neskoro...
Táto konkrétna frankovka pochádza z bývalého družstevného vinohradu v Porúbke, hon Nižný Hrun (Sobranecký rajón). Vinohrady sú orientované juhozápadne od Popriečného vrchu (1024 n. m.) v nadmorskej výške 250 m n. m. Karpaty ponúkajú kamenistú pôdu, na niektorých miestach s vulkanickým charakterom (blízky Vihorlat).
Prirodzene nízka úrodnosť tohto starého vinohradu pridala na koncentrácii a štruktúre hrozna, ročník 2006 (akumulácia slnečných lúčov v kamenistej pôde) podporil vyzretosť. Zaujímavosťou je veľmi zriedkavý klon Frankovky, ktorý sa v tejto časti Slovenska vysádzal.
Na fermentáciu bol použitý neutrálny, selektívny druh kvasiniek. Po pomalej fermentácii, víno oddychovalo ešte niekoľko mesiacov vo francúzskych dubových sudoch (225l).
Vážim si mužov s rukami, na ktorých vidno vinohrad, tie manažérske patria do kancelárie...
Aká je? Skvelá...Voňavá a tajomná. Mohutná a zároveň jemná. Priamočiara a aj komplikovaná. Dlhá a v pollitrovej fľaši. Vyzretá a stále ešte perspektívna.
Víno, ktoré zaujalo aj znalcov na Kempinski Master Tasting 2013 a prekvapilo nepripravených...“
Foto: archív R. Šutáka