Späť

Moje víno: Gabriel Kollár

Piatok, 3.10. 2014, 23:00

Somelierovi Gabrielovi Kollárovi, ktorý aktuálne pôsobí v londýnskej reštaurácii Corrigan’s Mayfair, učarovalo Rulandské modré z pivnice Botta Frigyesa.

„Ani vo sne by mi nenapadlo, že ma raz víno bude živiť. Najviac ma fascinuje jeho rozmanitosť, nekonečnosť a výzva ochutnávať nové odrody, nové ročníky, či spoznávať nové oblasti, krajiny. Nikdy však  nie som so svojimi vedomosťami dostatočne spokojný, a práve to je mojou hnacou silou posúvať sa v somelierstve ďalej,“ tvrdí Gabriel Kollár.

Všetko sa to podľa neho začalo správnym výberom strednej školy, ktorou bola Hotelová akadémia v Nových Zámkoch, v roku 2003. Tam si popri štúdiu vybral someliersky krúžok na spestrenie voľného času.

„Na jednej zo seniorských súťaží som ako najlepší junior vyhral zaujímavú cenu. Svoju výhru som si mal odpracovať v spoločnosti Corner SK. Aj keď som bol šokovaný, napokon to bola “win-win” výhra. Ja som sa dostal bližšie k slovenských i zahraničným vínam a napokon som sa v spoločnosti aj zamestnal. Neskôr som prestúpil do spoločnosti Elesko Trading, kde som okrem nespočetných degustácii mal na starosti i komunikáciu so zahraničím,“ približuje získavanie skúsenosti na Slovensku Gabriel Kollár.

Do Londýna sa dostal pred rokom. Vyskúšal si prácu someliera v hoteli Savoy v známej reštaurácii Savoy Grill Gordona Ramsayho. Tú potom vystriedal za “fine-dinning” reštauráciu Corrigan’s Mayfair, ktorú riadi ďalší známy britský “star chef” Richard Corrigan. Na starosti tu má vínnu kartu s viac ako 300 položkami ako aj výber vín k degustačnému menu.

„Na Slovensku máme naozaj kvalitné vína, za ktoré sa nemusíme hanbiť. Práve naopak treba ich ukázať svetu. Ja osobne som si obľúbil mnoho vín i lokalít. Svoje pomyslené menu by som určite otvoril kvalitným slovenským sektom, pokračoval kráľovským Rizlingom rýnskym z Mojmíroviec, či z Belej, nevynechal by som aromatickú Pálava z Fajdalu pri Modre a už vôbec by som nezabudol na stále viac populárne slovenské rosé. Z červenej strany by som volil odrodu Dunaj zo Strekova, Cabernet Sauvignon z okolia Veľkého Krtíša, pokračoval archívnym Alibernetom a určite zakončil putňovým Tokajom, či vínnym destilátom.“

Pinot Noir 2009, Bott FrigyesPinot Noir 2009, Bott Frigyes

„Pokiaľ to však má byť jedno víno, ktorým by som mal reprezentovať Slovensko, tak poviem dve slová, ktoré už postupne vie vysloviť stále viac ľudí - Bott Frigyes. A z produkcie tohto tradicionalistu vyberiem najelegantnejšiu, no i najnáročnejšiu odrodu zároveň. Pinot Noir - Rulandské modré z ročníka 2009. Tento ročník bol výnimočný pre červené vína, ktorým umožnila dlhšie vyzrievanie. Každý rok otvorím jednu fľašu a aj po piatich rokoch zisťujem, že má toto víno stále živú kyselinu a prevláda v ňom nestarnúci zemitý charakter.“

Foto: archív G. Kollára, Bott Frigyes

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031