Moje víno: Adam Fabián
Utorok, 22.3. 2016, 16:45Ako odborný konzultant a somelier začal vedomosti uplatňovať aj v organizácii Slow Food Pressburg a taktiež v berlínskej reštaurácii Platz Doch, ktorá sa koncepčne venuje zážitkovej gastronómii v spojení s naturálnymi vínami strednej Európy a riadi sa filozofiou Slow Food.
Ako som sa dostal k somelierstvu? Ako väčšina prvákov na mojej strednej škole koncom septembra začína s výberom mimoškolských aktivít a ani ja som nebol výnimkou. Keďže som nemal presnú predstavu, čomu by som sa počas štúdia na hotelovej akadémii chcel venovať, navštívil som veľkú väčšinu krúžkov, ktoré nám boli ponúknuté. Z veľkej spleti som si vybral práve somelierstvo, a neľutujem, práve naopak som veľmi rád, že som si vybral práve tento smer. Na prvý pohľad sa môže zdať, že somelierstvo je menej záživné ako povedzme baristika či barmanstvo, predsa len v týchto dvoch spomínaných odvetviach je od začiatku väčšia „šou“, ktorá pritiahne podstatne viac študentov. Časom som však zistil, že povolanie someliera nespočíva len v znalosti vína ako takého, ale aj znalosti ostatných alkoholických či nealkoholických nápojov, znalosti cigár a celkovo gastronómie ako takej. Koniec koncov som bol nútený rozšíriť si obzor a niečo sa priučiť aj iným zručnostiam.
Teraz však preskočím zopár rokov a v skratke sa zmienim o mojom momentálnom pôsobení. Po úspešnom zvládnutí maturít som sa rozhodol pokračovať v štúdiu a momentálne študujem na Univerzite Komenského odbor aplikovaná ekonómia, a aj keď neštudujem gastronomický smer, tak sa somelierstvu venujem naďalej naplno a snažím sa napredovať.
Momentálne spolupracujem s niekoľkými vinárstvami a distribútorom vín ako externý somelier. Ako odborný konzultant a somelier som svoje vedomosti začal uplatňovať aj v organizácii Slow Food Pressburg a taktiež v berlínskej reštaurácii Platz Doch, ktorá sa koncepčne venuje zážitkovej gastronómii v spojení s naturálnymi vínami strednej Európy a riadi sa filozofiou Slow Food.
Na záver by som sa veľmi rád poďakoval pani Mgr. Blažene Felvidékyovej, ktorá nielen mňa, ale aj mnohých úspešných absolventov dlhé roky pripravovala na súťaže a svet somelierov, za čo je patrí obrovský rešpekt a obdiv.
Z jednej strany je mi ľúto, že sa slovenské vína zatiaľ ešte vo veľkej miere neetablovali v zahraničnej literatúre, avšak na nedávnom, v poradí už 16. valnom zhromaždení ASSR nám prezidentka Beátka Vlnková oznámila, že po rokovaniach s Gerardom Bassetom sa Slovensko ako vinárska a vinohradnícka krajina zverejní v nových vydaniach vinárskej literatúry, čo ma veľmi teší, pretože si myslím, že aj slovenský vinári si zaslúžia byť zviditeľnený vo svetovej literatúre.
Frankovka modrá, Údolie Márie 2013, Strekov 1075
Z postavenia someliera sa nemôžem zameriavať len na určitú skupinu vín, a práve preto veľmi rád degustujem vína, destiláty a nápoje rôznych štýlov zo všetkých kútov sveta. Vieme, že každý z nás má vlastného favorita a ja nie som žiadna výnimka. Jedným z vín, ktoré mi v poslednej dobe učarovalo je Frankovka modrá od veľmi známeho a v poslednej dobe aj diskutovaného vinára Zsolta Sütőa. Táto modrá odroda je na Slovensku v mojich očiach favorit a má nezastupiteľnú úlohu.
Víno z ekologického vinohradu, s veľmi nízkym zaťažením na koreň (cca 0,7 kg), z Údolia Márie. Táto frankovka má typické strekovské črty s krásnou zemitosťou s ílovým charakterom a pekne zapracovanou aciditou, podporenou trieslovinami. Jedná sa o relatívne mladé víno, a tým pádom je vhodné ho zdekantovať, aby sa nadýchalo a uvoľnili sa všetky skryté vône a chute.
Foto: archív A. Fabiána