Späť

Moje víno: Adam Fabián

Utorok, 22.3. 2016, 16:45

Ako odborný konzultant a somelier začal vedomosti uplatňovať aj v organizácii Slow Food Pressburg a taktiež v berlínskej reštaurácii Platz Doch, ktorá sa koncepčne venuje zážitkovej gastronómii v spojení s naturálnymi vínami strednej Európy a riadi sa filozofiou Slow Food.

Ako som sa dostal k somelierstvu? Ako väčšina prvákov na mojej strednej škole koncom septembra začína s výberom mimoškolských aktivít a ani ja som nebol výnimkou. Keďže som nemal presnú predstavu, čomu by som sa počas štúdia na hotelovej akadémii chcel venovať, navštívil som veľkú väčšinu krúžkov, ktoré nám boli ponúknuté. Z veľkej spleti som si vybral práve somelierstvo, a neľutujem, práve naopak som veľmi rád, že som si vybral práve tento smer. Na prvý pohľad sa môže zdať, že somelierstvo je menej záživné ako povedzme baristika či barmanstvo, predsa len v týchto dvoch spomínaných odvetviach je od začiatku väčšia „šou“, ktorá pritiahne podstatne viac študentov. Časom som však zistil, že povolanie someliera nespočíva len v znalosti vína ako takého, ale aj znalosti ostatných alkoholických či nealkoholických nápojov, znalosti cigár a celkovo gastronómie ako takej. Koniec koncov som bol nútený rozšíriť si obzor a niečo sa priučiť aj iným zručnostiam.

Teraz však preskočím zopár rokov a v skratke sa zmienim o mojom momentálnom pôsobení. Po úspešnom zvládnutí maturít som sa rozhodol pokračovať v štúdiu a momentálne študujem na Univerzite Komenského odbor aplikovaná ekonómia, a aj keď neštudujem gastronomický smer, tak sa somelierstvu venujem naďalej naplno a snažím sa napredovať.

Momentálne spolupracujem s niekoľkými vinárstvami a distribútorom vín ako externý somelier. Ako odborný konzultant a somelier som svoje vedomosti začal uplatňovať aj v organizácii Slow Food Pressburg a taktiež v berlínskej reštaurácii Platz Doch, ktorá sa koncepčne venuje zážitkovej gastronómii v spojení s naturálnymi vínami strednej Európy a riadi sa filozofiou Slow Food.

Na záver by som sa veľmi rád poďakoval pani Mgr. Blažene Felvidékyovej, ktorá nielen mňa, ale aj mnohých úspešných absolventov dlhé roky pripravovala na súťaže a svet somelierov, za čo je patrí obrovský rešpekt a obdiv.

Z jednej strany je mi ľúto, že sa slovenské vína zatiaľ ešte vo veľkej miere neetablovali v zahraničnej literatúre, avšak na nedávnom, v poradí už 16. valnom zhromaždení ASSR nám prezidentka Beátka Vlnková oznámila, že po rokovaniach s Gerardom Bassetom sa Slovensko ako vinárska a vinohradnícka krajina zverejní v nových vydaniach vinárskej literatúry, čo ma veľmi teší, pretože si myslím, že aj slovenský vinári si zaslúžia byť zviditeľnený vo svetovej literatúre.

Strekov 1075 FrankovkaFrankovka modrá, Údolie Márie 2013, Strekov 1075

Z postavenia someliera sa nemôžem zameriavať len na určitú skupinu vín, a práve preto veľmi rád degustujem vína, destiláty a nápoje rôznych štýlov zo všetkých kútov sveta. Vieme, že každý z nás má vlastného favorita a ja nie som žiadna výnimka. Jedným z vín, ktoré mi v poslednej dobe učarovalo je Frankovka modrá od veľmi známeho a v poslednej dobe aj diskutovaného vinára Zsolta Sütőa. Táto modrá odroda je na Slovensku v mojich očiach favorit a má nezastupiteľnú úlohu.

Víno z ekologického vinohradu, s veľmi nízkym zaťažením na koreň (cca 0,7 kg), z Údolia Márie. Táto frankovka má typické strekovské črty s krásnou zemitosťou s ílovým charakterom a pekne zapracovanou aciditou, podporenou trieslovinami. Jedná sa o relatívne mladé víno, a tým pádom je vhodné ho zdekantovať, aby sa nadýchalo a uvoľnili sa všetky skryté vône a chute.

Foto: archív A. Fabiána

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031