Späť

Bude sa reštauráciám o trochu ľahšie dýchať?

Piatok, 26.5. 2017, 08:32

Na TREND Horeca Academy sa bude diskutovať o nových hygienických pravidlách v reštauračnom stravovaní

Vzťah šéfkuchári, majitelia a manažéri reštaurácií na jednej strane a hygienici na druhej nikdy nebol ideálny. Prví hovoria, že slovenskí hygienici sú prísnejší ako ich kolegovia v zahraničí, hoci v celej Únii má platiť jednotná legislatíva. Druhí oponujú, že len chránia zdravie návštevníkov podnikov. Komunikácia medzi oboma stranami dlhé roky viazla, ale zdá sa, že veci sa začínajú meniť k lepšiemu. Ako? Napríklad tak, že sa mení desaťročná vyhláška, ktorá sa týka aj tepelnej úpravy potravín v prevádzkach verejného stravovania. O tom, čo konkrétne sa v nej mení a ako nové pravidlá uplatňovať v praxi, sa bude hovoriť a diskutovať na prvej TREND Horeca Academy, ktorá sa uskutoční 7. júna v bratislavskom hoteli Radisson Blu Carlton.

Všetky informácie o Horeca Academy vrátane registrácie

O podrobnostiach v novelizácii vyhlášky príde informovať MUDr. Iveta Trusková, PhD., vedúca sekcie ochrany a podpory zdravia v oblasti životného a pracovného prostredia z Úradu verejného zdravotníctva SR, a pohľad šéfkuchárov budú v diskusii prezentovať slovenské šéfkuchárske špičky Gabriel Kocák, šéfkuchár hotela Lomnica v Tatranskej Lomnici, a Igor Čehy, šéfkuchár Školy varenia pre gurmánov zo Svätého Jura.

Ďalšou témou, o ktorej sa bude na TREND Horeca Academy diskutovať, je kvalita potravín v slovenských reštauráciách. Na jednej strane stále rastie skupina ľudí a hostí, ktorí sú ochotní do ich kvality investovať, a to aj pri návštevách reštaurácií. Na druhej, mnohé podniky zastávajú názor, že „ekonomika nepustí“, a výsledkom sú aj kauzy typu brazílske mäso. Oplatí sa teda investovať do drahšej suroviny a ako ju predať hosťovi, ako ju komunikovať? A sú domáce suroviny, resp. suroviny z vlastnej produkcie módou alebo je to trvalý trend? Aký je ich prínos pre reštaurácie a hostí? O týchto témach budú diskutovať Dalibor Gergeľ, majiteľ reštaurácií Kogo a D Steakhouse Bratislava, Braňo Križan, šéfkuchár reštaurácie v Hoteli Matyšák, Prezident zväzu kuchárov a cukrárov, a Michal Konrád, šéfkuchár Fou Zoo Restaurant, Bratislava.

A keďže nielen jedlom, ale aj vínom je reštauračný hosť živý, na záver sa bude TREND Horeca Academy venovať aj tomuto ušľachtilému pitiu. Pretože dobrá vínna karta je v zahraničí samozrejmosťou a predaj vína zvyšuje profit reštaurácie. O tom, aké sú aktuálne trendy v pití vína, ako nakupovať víno, ako zostaviť vínnu kartu a ako kalkulovať ceny tak, aby si hostia víno k jedlu naozaj objednávali, na čo je dobré mať v obsluhe človeka, ktorý sa vo víne vyzná, bude hovoriť jeden z najskúsenejších slovenských somelierov Andrej Lúčny.

 Zdroj: News and Media Holding 

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30