Deti v reštaurácii zaujali „dokresľovankami“
Utorok, 1.7. 2014, 19:31Deti sa v reštaurácii pri čakaní na jedlo začnú rýchlo nudiť a hľadajú rozptýlenie, kde sa dá. Tí najmenší sa môžu zabaviť v detskom kútiku, ale čo tie staršie? Niekedy stačí málo – napríklad pastelky.
Väčšina reštaurácii je v tomto smere pripravená a okrem pasteliek a čistých hárkov papiera má k dispozícii aj maľovanky, obvykle stiahnuté z internetu. Nájdu sa však aj iné, originálnejšie riešenia. Jedno také si pre svojich detských hostí zvolila trojica talianskych reštaurácií v Prahe: Aldente, Alforno a Alriso. V spolupráci s výtvarníkom Martinom Kubátom vznikli originálne „dokresľovanky“, ktoré deti nielen zabavia, ale tiež rozvíjajú ich fantáziu. „Rodičia s deťmi sú v našich reštauráciách vítanými hosťami, a to nielen počas víkendov, kedy pre nich pripravujeme špeciálne akcie. Hľadali sme preto nejakú cestu, ako im pobyt u nás ešte viac spríjemniť – napríklad kreslením. Oslovenie Martina Kubáta bolo vcelku logickou voľbou, pretože má s tvorbou pre deti skúsenosti a páčil sa nám tiež jeho osobitý štýl,“ hovorí spolumajiteľ reštaurácií Aldente, Alforno a Alriso Peter Svoboda.
Deti a rodičia v Česku od Martina Kubáta možno poznajú jeho dva dokresľovacie zošity nazvané Ať se tužka zapotí (ten prvý získal ocenenie Nejkrásnější kniha ČR 2011), ktoré sú určené všetkým deťom, ktoré nudia tradičné maľovanky. A s rovnakou dávkou fantázie Martin pristupoval i k tvorbe „dokresľovaniek“ pre Aldente, Alforno a Alriso. Pre každú reštauráciu vymyslel postavičku, ktorá nesie meno Al a priezvisko Dente, Forno a Riso a taktiež svojou vizážou zodpovedá ich ponuke (Dente je farfalle, Forno pizza a Riso zrnko ryže). Potom stručne načrtol ich povahové rysy a v „dokresľovankach“ rozvinul niekoľko príbehov, ktoré deti dorozprávajú zaňho. Ako? Pastelkami! „Dôležitým faktorom pri navrhovaní „dokresľovaniek“ pre mňa boli humor, kamarátstvo a jedinečnosť,“ vysvetľuje Marin Kubát. „Dokresľovanky“ sú obojstranné a veľkosťou zodpovedajú papierovému prestieraniu, ktoré tieto tri reštaurácie bežne používajú, deti ich tak dostanú na stôl v podstate automaticky a len máloktoré ich kúzlu odolá.
Avšak „dokresľovanky“ sú skôr takou čerešničkou na torte. Základ ponuky pre deti v reštauráciách začínajúcich na „Al“ tvorí víkendové varenie. Každú sobotu a nedeľu od 12 do 15 hod. si deti v Alforne môžu pod dohľadom pizzaiola upiecť svoju vlastnú pizzu a v Aldente si z cesta vytvarujú cestoviny, ktoré im potom v kuchyni pripravia na jeden z troch spôsobov. A cena? Rodičia zaplatia iba to, čo sami zjedia a vypijú, pizza či cestoviny pre deti je zdarma.
Reštaurácie „Al“
Trojicureštaurácii Aldente trattoria e vinneria (Vězeňská 4, Praha 1), Alforno focacceria italiana (Petrské nám. 4, Praha 1) a Alriso risotteria italiana (Betlémské nám. 11, Praha 1) spája talianska kuchyňa, dizajn interiéru v štýle tradičnej talianskej trattorie a dôraz na kvalitné suroviny, líšia sa však ponukou menu. Alforno sa zameriava predovšetkým na pizzu a všetko, čo sa pečie. Aldente je najmä o cestovinách a kvalitnom mäse a Alriso má menu postavené na ryži a ryžových produktoch (je teda kompletne bezlepkové). Koncom mája k nim pribudla talianska cukráreň Aldolce, a to hneď vedľa Aldente a v pláne je aj reštaurácia zameraná na ryby – Almare.
Zdroj/Foto: reštaurácie „Al“, Praha