Späť

Zimný festival jedla zlákal vyše 5 000 ľudí

Nedeľa, 15.3. 2015, 01:25

Jedlá od slovenských TOP šéfkuchárov si mohli gurmáni za zvýhodnené festivalové ceny vychutnávať od 15. januára do 17. februára. Až 80 % degustácií bolo trojchodových, a preto mali návštevníci naozaj veľa „materiálu" na hodnotenie.

Festival využilo o 50 % viac degustátorov ako minulý rok. Počet všetkých degustácií sa vyšplhal až na číslo 5104. Veľký úspech mali Gurmán busy štartujúce z Bratislavy, a historicky prvý vypredaný Gurmán Bus z Košíc. Gurmán víkendy, ako minuloročná novinka, sa tiež uchytili a bol o ne omnoho väčší záujem. Návštevníci vďaka ním ochutnali nielen gurmánske špeciality, ale zároveň aj využili príležitosť na relax v špičkových wellness centrách. Zapájali sa najmä ľudia vo veku 30 - 50 rokov.

Novinkou tohto ročníka bol nový systém možnosti platby kreditnou kartou s okamžitou rezerváciou. Tento krok sa ukázal ako opodstatnený, lebo tento spôsob uprednostnilo pred prevodom, alebo internet bankingom až 70 % hostí. Príjemným zistením tohto ročníka bol pokles storno rezervácií. Minulý rok si ľudia zarezervovali, ale neuhradili, takmer 7 % degustácií. Tento rok sa číslo znížilo na 5 %.

A ktoré boli tie najnavštevovanejšie reštaurácie tento rok?

NAJ reštaurácie (celá SR)

• Carnevale Bratislava

• Albrecht restaurant, Bratislava

• FOU ZOO, Bratislava

• Gašperov Mlyn Batizovce

• Afrodita, Chateau Čereňany

• Pavúk Wine Restaurant, Modra

• Zyliner café & restaurant, Bratislava

NAJ reštaurácie mimo Bratislavy

• Afrodita, Chateau Čereňany

• Gašperov Mlyn, Batizovce

• Hotel Dubná Skala, Žilina

• Camelot, Košice

Medzi najlepšie menu boli účastníkmi festivalu zaradené (bez poradia) :

Bratislava: CUBES hotela Aston, Albrecht, Pavúk wine restaurant a Leberfinger

Slovensko: Baránok Košice, Gašperov Mlyn, Taky´s Galanta a Villa Rosa Dunajská Streda

Najlepšie jedlá v jednotlivých kategóriách podľa organizátora festivalu

Chute regiónov:

• Jahňacia roláda so špenátovým pyré, konfitovaným cesnakom a zemiakovou knedličkou s omáčkou z jahňacích ľadviniek  -  Albrecht Jaroslava Žídeka

• Jelení Tokáň – Taky´s Galanta

Ikonické jedlo:

• Lasagne z domáceho syra z údeného mlieka, slaninové čipsy a créme brûlée z červenej repy – Gašperov Mlyn Batizovce

• Pečený hovädzí chvost, šafranové čili krúpky, sous vide zelenina – CUBES hotel Aston

Recepty našich mám:

• Batôžtek plnený ragú z diviny podávaný s domácim kôprovým tvarohom – Pavuk wine restaurant  Modra,

• Kulajda 2015 (Spenený topinamburový krém s nájdeným lievikom trúbkovitým, hľuzovkou a stratenými prepeličími vajíčkami) – Baránok Košice

Dezerty festivalu

• Dezert v podobe jačmenných krúp varených v malinovom mlieku – Baránok Košice

• Šomloi galuška na Imrov spôsob

Najviac objednávané jedlá ZFJ 2015 :

· Steak z hovädzej "dry aged" roštenky (AUT), zelerové pyré, domáce zemiakové krokety, mäsový jus - Carnevalle

· Jahňacia roláda so špenátovým pyré, konfitovaným cesnakom a zemiakovou knedličkou s omáčkou z jahňacích ľadviniek - Albrecht

· Involtini di anatra -Rolovaná kačica so zemiakovými gnocci so smotanovou omáčkou z gaštanov a panchetti – Au Café

· Špeciálna sushi rolka podľa sushimajstra - Fou Zoo

· Teľací krk sous vide na hŕstkovom kréme, zelerovo-tekvicové pyré, hruška marinovaná v šalotkovom džúse – Gašperov mlyn

· Chrbát z mangalice parfumovaný orieškovým maslom, podávaný s hráškovým pyré a pomarančovou mrkvou - Pavúk Wine Restaurant

-----------------------------------------

Zdroj: Gurmán – club, s.r.o.

Foto: Reštaurácia Baránok - Kulajda

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930