Zimný festival jedla zlákal vyše 5 000 ľudí
Nedeľa, 15.3. 2015, 01:25Jedlá od slovenských TOP šéfkuchárov si mohli gurmáni za zvýhodnené festivalové ceny vychutnávať od 15. januára do 17. februára. Až 80 % degustácií bolo trojchodových, a preto mali návštevníci naozaj veľa „materiálu" na hodnotenie.
Festival využilo o 50 % viac degustátorov ako minulý rok. Počet všetkých degustácií sa vyšplhal až na číslo 5104. Veľký úspech mali Gurmán busy štartujúce z Bratislavy, a historicky prvý vypredaný Gurmán Bus z Košíc. Gurmán víkendy, ako minuloročná novinka, sa tiež uchytili a bol o ne omnoho väčší záujem. Návštevníci vďaka ním ochutnali nielen gurmánske špeciality, ale zároveň aj využili príležitosť na relax v špičkových wellness centrách. Zapájali sa najmä ľudia vo veku 30 - 50 rokov.
Novinkou tohto ročníka bol nový systém možnosti platby kreditnou kartou s okamžitou rezerváciou. Tento krok sa ukázal ako opodstatnený, lebo tento spôsob uprednostnilo pred prevodom, alebo internet bankingom až 70 % hostí. Príjemným zistením tohto ročníka bol pokles storno rezervácií. Minulý rok si ľudia zarezervovali, ale neuhradili, takmer 7 % degustácií. Tento rok sa číslo znížilo na 5 %.
A ktoré boli tie najnavštevovanejšie reštaurácie tento rok?
NAJ reštaurácie (celá SR)
• Carnevale Bratislava
• Albrecht restaurant, Bratislava
• FOU ZOO, Bratislava
• Gašperov Mlyn Batizovce
• Afrodita, Chateau Čereňany
• Pavúk Wine Restaurant, Modra
• Zyliner café & restaurant, Bratislava
NAJ reštaurácie mimo Bratislavy
• Afrodita, Chateau Čereňany
• Gašperov Mlyn, Batizovce
• Hotel Dubná Skala, Žilina
• Camelot, Košice
Medzi najlepšie menu boli účastníkmi festivalu zaradené (bez poradia) :
Bratislava: CUBES hotela Aston, Albrecht, Pavúk wine restaurant a Leberfinger
Slovensko: Baránok Košice, Gašperov Mlyn, Taky´s Galanta a Villa Rosa Dunajská Streda
Najlepšie jedlá v jednotlivých kategóriách podľa organizátora festivalu
Chute regiónov:
• Jahňacia roláda so špenátovým pyré, konfitovaným cesnakom a zemiakovou knedličkou s omáčkou z jahňacích ľadviniek - Albrecht Jaroslava Žídeka
• Jelení Tokáň – Taky´s Galanta
Ikonické jedlo:
• Lasagne z domáceho syra z údeného mlieka, slaninové čipsy a créme brûlée z červenej repy – Gašperov Mlyn Batizovce
• Pečený hovädzí chvost, šafranové čili krúpky, sous vide zelenina – CUBES hotel Aston
Recepty našich mám:
• Batôžtek plnený ragú z diviny podávaný s domácim kôprovým tvarohom – Pavuk wine restaurant Modra,
• Kulajda 2015 (Spenený topinamburový krém s nájdeným lievikom trúbkovitým, hľuzovkou a stratenými prepeličími vajíčkami) – Baránok Košice
Dezerty festivalu
• Dezert v podobe jačmenných krúp varených v malinovom mlieku – Baránok Košice
• Šomloi galuška na Imrov spôsob
Najviac objednávané jedlá ZFJ 2015 :
· Steak z hovädzej "dry aged" roštenky (AUT), zelerové pyré, domáce zemiakové krokety, mäsový jus - Carnevalle
· Jahňacia roláda so špenátovým pyré, konfitovaným cesnakom a zemiakovou knedličkou s omáčkou z jahňacích ľadviniek - Albrecht
· Involtini di anatra -Rolovaná kačica so zemiakovými gnocci so smotanovou omáčkou z gaštanov a panchetti – Au Café
· Špeciálna sushi rolka podľa sushimajstra - Fou Zoo
· Teľací krk sous vide na hŕstkovom kréme, zelerovo-tekvicové pyré, hruška marinovaná v šalotkovom džúse – Gašperov mlyn
· Chrbát z mangalice parfumovaný orieškovým maslom, podávaný s hráškovým pyré a pomarančovou mrkvou - Pavúk Wine Restaurant
-----------------------------------------
Zdroj: Gurmán – club, s.r.o.
Foto: Reštaurácia Baránok - Kulajda