Späť

Zimný festival jedla prechutnalo takmer 7 000 ľudí

Pondelok, 27.2. 2017, 00:48

Festival navštívilo o 13 % viac degustátorov ako vlani. Počet všetkých degustácií sa vyšplhal až na číslo 6 967. Veľký úspech mali Sprievodné akcie ZFJ, kde bola novinkou aj otváracia večera v Košiciach v reštaurácii Baránok a tiež Michelinska večera v reštaurácii UFO v Bratislave, či špeciálny kurz varenia so známym šéfkuchárom Igorom Čehym. Aj obľúbené Gurmán busy smerovali do nových miest a páčili sa hosťom. Návštevníci vďaka nim ochutnali nielen gurmánske špeciality, ale zároveň využili príležitosť na relax v špičkových wellness centrách. Zapájali sa najmä ľudia vo veku 30-50 rokov.

„Prioritou festivalu zostáva aj naďalej rozvoj gastroturistiky a prezentácia najlepších reštaurácií a šéfkuchárov z celého Slovenska, edukácia návštevníkov o našich tradíciách a podpora regionálnych producentov potravín,” informoval Radoslav Nackin – riaditeľ ZFJ.

Minuloročná novinka, možnosť platby kreditnou kartou s okamžitou rezerváciou 24 pay zazmluvnená s 8 bankami tento rok iba potvrdila svoju opodstatnenosť, lebo ju uprednostnilo pred prevodom, alebo internet bankingom až 70 % hostí. Príjemným zistením tohto ročníka bol pokles stornorezervácií. Minulý rok si ľudia zarezervovali, ale neuhradili, takmer 4,5 % degustácií. Tento rok sa číslo znížilo na 4,1 %.

Kto sa zapájal?

68 %    Bratislava + Bratislavský kraj,

22 %    Trnavský, Trenčiansky, Banskobystrický, Nitriansky a Žilinský kraj,

10 %    Košický a Prešovský kraj.

Návštevníci sa kreovali zo skupiny 25-60-ročných, až 70 % bolo vo veku 35-50 rokov.

NAJnavštevovanejšie reštaurácie tento rok

NAJ reštaurácie  Bratislava

Carnevalle, Bratislava

U.F.O., Bratislava

Savoy, Hotel Carlton, Bratislava

Fou Zoo,  Bratislava

CUBES, Hotel Aston Bratislava

Au Café ,Bratislava

NAJ reštaurácie mimo Bratislavy

Afrodita, Chateau Čereňany

Mlyn 108, Modra

Kaštieľ Mojmírovce

Diva restaurant, Bánovce nad Bebravou

Camelot, Košice

Zámocký hotel Galícia Nueva, Halič


Medzi najlepšie menu účastníci festivalu zaradili (bez poradia):

Bratislava: CUBES hotela Aston, UFO, Zylinder, Savoy Hotel Carlton

Slovensko: Afrodita Čereňany, Baránok Košice, Villa Rosa Dunajská Streda, DIVA  Reštaurácia pri Synagóge Trenčín, Kaštieľ Mojmírovce


Najlepšie jedlá v jednotlivých kategóriách podľa organizátora festivalu:

Chute regiónov:

a/ Bažantie stehno na šípkovej omáčke s pošírovanou hruškou a zemiakovými knedličkami so slaninou - Camelot estaurant Košice.

b/ Stroganoff, kúsky hovädzej sviečkovice USDA, nakladané uhorky, huby, smotanová omáčka a špaldová tarhoňa -  Carnevalle restaurant, Bratislava.

c/ Biela fazuľová polievka na kyslo, mladý bôb, oškvarky z mangalice, prach z hľuzovky - UFO watch.taste.groove Bratislava.

d/ Pirohy 2017: Gyoza taštičky plnené slimákmi, petržlenom a cesnakom, na omáčke s masla s bielou hľuzovkou - Reštaurácia a penzión Baránok Košice.

Ikonické jedlo:

a/ Terinka z divého zajaca s domácim posúchom, nakladanou zeleninou v dulovom octe a šípkovým chutney - DIVA restaurant, Bánovce nad Bebravou.

b/ Burger 2017: Pikantný hovädzí chvost s badiánovou omáčkou, koriandrom, kvasenou mrkvou a reďkovkou v parenej buchte - Reštaurácia a penzión Baránok, Košice

c/ Hruškovo-paštrnákový krém s pečenými mandľami, vanilkovým olejom a baby hruškou pošírovanou vo víne - Mlyn 108 Modra.

d/ Glazovaný pečený bravčový bôčik na pyré z Beluga šošovice, slaninový púder, krém z pečeného cesnaku s kyslou smotanou, zemiaková bublanina - CUBES, Hotel Aston, Bratislava.

Recepty našich mám:

a/ Teľacie kolienko, paprikáš z teľacieho kolienka, domáce „spätzle“ s maslom a petržlenovou vňaťou - Zylinder restaurant Bratislava.

b/ Diviačie rebierka v pečenej slivkovej marináde, pyré s údeného zeleru, tekvicový trhanec a omáčka z borievok -  DIVA reštaurácia pri Synagóge, Trenčín.

Dezertom festivalu sa stala:

Hľuzovka a biela čokoláda s hĺuzovkovou zmrzlinou od šéfkuchára Jozefa Risku z reštaurácie SAVOY hotela Carlton, Bratislava.


Najviac objednávané jedlá ZFJ 2017:

- Sviečkovica z diviaka , brusnicové lievance, pečená tekvica a černicová omáčka - SAVOY restaurant, Hotel Carlton.

- Konfitované líčka z prasiatka v teriyaki, mrkvovo-zázvorové pyré, grilovaný pór, tapiocachips - UFO watch .taste.groove, Bratislava.

- Stroganoff, kúsky hovädzej sviečkovice USDA, nakladané uhorky, huby, smotanová omáčka a špaldová tarhoňa - Carnevalle restaurant, Bratislava.

- Chrbát z daniela s čučoriedkovou omáčkou a domácimi kroketami - Afrodita - Chateau Čereňany.

- Rolka s tuniakovým tatarákom - Fou Zoo panasian restaurant.

- Jelení chrbát s figovým džemom a pistáciami na ríbezľovej redukcii a pyré zo slnečnice hľuznatej - Kaštieľ Mojmírovce.


Najobľúbenejšie reštaurácie ZFJ

NOVINKOU tohto ročníka je ocenenie najobľúbenejších reštaurácií ZFJ  a Nováčika roka.  Preto sme zvolil pojem "najobľúbenejšie", lebo niektoré reštaurácie dali viac a niektoré menej dispozičných miest pre ZFJ a niektoré sú zase viac preferované hosťami cez týždeň a niektoré iba cez víkendy. Preto by nebolo fér nazvať ich najpredávanejšie, keďže boli týmito skutočnosťami limitované.

Ocenenie „Nováčik roka“ dostane: Reštaurácia Rosália, Zámocký hotel Galícia Nueva, Halíč.

Ocenenia "Najobľúbenejšia reštaurácia ZFJ" dostanú: Carnevalle , UFO, SAVOY, Kaštieľ Mojmírovce, Diva restaurant pri Synagóge Trenčín, Reštaurácia a penzión Baránok Košice a Camelot Košice.


Čo o ZFJ hovoria šéfkuchári, manažéri a majitelia festivalových reštaurácií?

Michal Škorec – šéfkuchár DIVA restaurant, Bánovce nad Bebravou

„My ako malá reštaurácia v malom meste sme boli veľmi poctení, že sme sa mohli zapojiť do tohto ročníka ZFJ. V Trenčianskom kraji to boli iba tri reštaurácie. Na nováčika sme mali celkom peknú návštevnosť a pomohlo nám to hlavne v posilnení nášho mena. Naši zákazníci boli prevažne z iných miest a prišli na základe lákavého menu.“ (P.S. Michal Škorec zapojil do ZFJ aj svoju druhú reštauráciu DIVA pri Synagóge. Trenčín.)

Pavol Benčík – CEO BenčíkCulinary Group, reštaurácie Carnevalle a Zylinder, Bratislava

„ZFJ je jediný gastro počin s celoslovenskou pôsobnosťou, ktorý dáva zákazníkom možnosť testovať kuchyne ich majstrov. Som naozaj rád, že aj naše reštaurácie Carnevalle a Zylinder sú jeho súčasťou. Podporuje to dôveru zákazníkov, o ktorú bojujeme.“

Dana Říhová – majiteľka reštaurácie Nostalgie, Spišská Nová Ves

„Každým rokom vidím väčší záujem zákazníkov o Zimný festival jedla. Dostal sa do povedomia ľudí, usporiadateľ mu robí väčšiu propagáciu, ale i zúčastnené reštaurácie a hotely. Ja vidím hlavne možnosť osloviť aj novú klientelu, ktorá o nás zatiaľ iba počula, no prišli nás i z okolitých miest navštíviť po prvýkrát. Slovenská kuchyňa podaná trochu modernejšie si získava popularitu u hostí, vraciame sa k tradičným surovinám ako bryndza, šošovica, krúpy. Nami ponúkané jedlá v tomto ročníku mali úspech. Verím, že i budúci rok bude záujem o takúto netradičnú akciu na Slovensku, ktorú organizuje Rado Nackin so svojim tímom z Gurmána na Slovensku.“

Ivan Čurgali, šéfkuchár Kaštieľ Mojmírovce

„Sme veľmi radi, že sme sa s našou reštauráciou mohli zúčastniť už tretieho ročníka ZFJ. Do organizácie sme dali veľa pozitívnej energie. Všetci v hoteli sme sa na akciu tešili, menu sme sa snažili zostaviť tak, aby zaujalo čo najviac gurmánov. Tento ročník bol pre nás príjemným prekvapením. Teší nás počet rezervácií a viacerí opakujúci sa hostia počas týchto 30 dní. Veríme, že títo hostia nás opäť navštívia.“

Jozef Masarovič, šéfkuchár, UFO watch.taste.groove

„Aj keď nám to z kapacitných dôvodov vychádzalo veľmi ťažko, opäť raz sme sa veľmi radi zapojili do Zimného festivalu jedla. Teší nás, že sa aj na Slovensku začínajú diať akcie, ktoré sa snažia ľudom viac priblížiť kvalitnú gastronómiu. Tento rok sa nám podarilo vypredať všetky miesta určené na ZFJ, takže našu účasť hodnotíme naozaj pozitívne. Veríme, že hostia odchádzali spokojní a budú sa k nám opakovane vracať a našu reštauráciu aj ďalej odporúčať.“

 

Zdroj/Foto: Zimný festival Jedla, Gurmán na Slovensku

gastro, gastroweb

 

 

 

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930