
Zimná sezóna: Hostia viac lyžovali, menej jedli
Štvrtok, 21.3. 2013, 23:35Kórejčina, rumunčina, švédština, angličtina i jazyky Holandska. Aj tieto reči sa niesli zasneženými svahmi Slovenska. Prevahu však mala čeština, poľština a ruština, čoraz častejšie bolo počuť aj nemčinu, maďarčinu a flámčinu. No a samozrejme slovenčinu, pretože hotelieri zaznamenali nárast domácej klientely. Vo všeobecnosti sa dá povedať, že v tejto sezóne sa hostia ubytovávali na dlhší čas, vo väčšom predstihu, viac lyžovali, ale čerpali menej stravovacích služieb.
Vo Vysokých Tatrách je situácia odlišná oproti iným zimným strediskám. Podľa generálneho sekretára Zväzu hotelov a reštaurácií SR Mgr. Mareka Harbuľáka tam v porovnaní s vlaňajškom zimný turizmus mierne stagnoval. „Uspeli hotelieri, ktorí predávali pobytové balíčky so skipassom. Naznačuje to aj trend, ktorým by sa hotely mali vo všeobecnosti uberať – ponúkať balíčky s takými službami, ktoré sú pre hosťa zaujímavé. Dobrá kvalita služieb a investície do lyžiarskych stredísk ho naozaj presvedčili, aby strávil zimný relax práve na Slovensku.“
Že hosť nemal starosti s nákupom skipassu, to za dôvod 10-percentného nárastu obsadenosti s následným nárastom tržieb pokladá aj riaditeľ Horského hotela Remata v Ráztočne Ing. Miroslav Kratka: „Skipass dostal klient priamo na recepcii, ponúkli sme ho v balíku služieb.“ Predpokladá, že ide aj o prvé plody spolupráce v rámci oblastnej organizácie cestovného ruchu Horná Nitra – Bojnice, ktorá sa spoločne prezentuje na webovej stránke, v propagačných materiáloch, na výstavách cestovného ruchu v Bratislave, Brne a Prahe.
Hotely s dobrou zimnou bilanciou sa zlepšili aj po stránke ekonomiky a rentability. Po období, kedy sa bojovalo o udržanie na trhu takmer iba cenou za izbu , mohla v najúspešnejších hoteloch Jasnej, Valčianskej doliny a Vrátnej vzrásť viac než o pätinu. Žiaľ, vo Vysokých Tatrách cenu za izbu nepriaznivo ovplyvnila účasť niektorých zariadení v zľavových portáloch.
„Kvalitné služby hostia ocenili aj tým, že si pobyty rezervovali vo väčšom predstihu a na viac nocí. Súkromné príjmy však nepustia – finančne nie najpriaznivejšiu situáciu rodín si tak odniesli stravovacie služby. Hostia boli ochotní zaplatiť za lyžovačku a dobré ubytovanie, kompenzovali to však v nižších výdavkoch na jedlo a pitie,“ rozoberá sezónu Marek Harbuľák.
V tejto súvislosti treba pripomenúť, že zaúradovala aj tzv. vyššia moc – dobré snehové podmienky na celom území Slovenska. V Nízkych i Vysokých Tatrách sa zimná sezóna prvým jarným dňom nekončí; lyžovať sa bude ešte najmenej do Veľkej noci.
Zdroj: ZHR SR, Soňa Hudecová-Podhorná
Ilustračné foto: sxc.hu