Najlepšie reštaurácie podľa Maurerovho výberu Grand Restaurant
Pondelok, 8.12. 2014, 22:48V Česku práve vychádza XIX. vydanie gastronomického sprievodcu Maurerův výběr Grand Restaurant 2015. Najlepším podnikom, podľa tejto celoštátnej verejnej ankety, je pražská reštaurácia Terasa U Zlaté studně so šéfkuchárom Pavlom Sapíkom.
Druhé miesto získal michelinský Alcron pod vedením Romana Paulusa. Tretiu priečku obsadila Farma Košík, ktorá je zároveň vďaka tomuto umiestneniu "skokanom roka".
Zástupcovia víťazných reštaurácii, súčasne s ďalšími siedmimi z rebríčka TOP 10, prevzali 4. 12. 2014 ocenenie v rámci slávnostného vyhlásenia v Míčovně Pražského hradu. Rovnako ako vlani získa šéfkuchár najlepšej reštaurácie ocenenie Badoit Grand Chef, ktoré tentokrát zaisťuje účasť na medzinárodnej odbornej stáži "The Art of Gastronomy" v Štokholme.
Výsledky
XIX. vydanie Výberu najlepších a najzaujímavejších reštaurácii je vytvorený na základe nezávislých názorov dobrovoľných hodnotiteľov, ktorí tajne a za svoje peniaze tento rok navštívili a oznámkovali 762 gastronomických podnikov v Česku. Týchto 588 preverených "komisárov" z radov verejnosti utratilo za konzumáciu v hodnotených reštauráciách celkom 6 480 010 Kč.
Víťazom vlaňajšieho ročníka bola zámocká reštaurácia Piano Nobile hotela Chateau Mcely. Tento rok je to v histórii tejto publikácie už po druhýkrát, kedy prvú priečku zaujme Terasa U Zlaté studně.
"Jestli jste tam ještě nebyli, je to prohřešek proti gastronomii. Navíc je zážitek už jen samotná romantická cesta slepou uličkou, která končí přímo v restauraci. Výhled na Malou Stranu je pak přímo úchvatný. Stejně jako jídlo, servis a interiér. Podnik je nositelem mnoha ocenění," uvádza zakladateľ ankety Pavel Maurer.
Druhé miesto už tradične v rámci TOP 10 obhájil Alcron - reštaurácia v štýle art deco, ktorú vyhľadávajú vďaka michelinskej hviezde gurmeti z celého sveta.
Najväčším prekvapením tohtoročných cien je nenápadná Farma Košík v zapadnutej dedinke Tuchom v Stredných Čechách. Takmer všetky suroviny, z ktorých sa tu varí, pochádzajú zo rovnomennej bio-farmy paní Dagmar Havlovej. Zaujímavosťou je, že šéfkuchár Václav Košnář varil 30 rokov v pražskom Alcrone.
Poradie reštaurácií
1. Terasa U Zlaté studně, šéfkuchár Pavel Sapík, Praha
2. Radisson Blu hotel, Alcron, šéfkuchár Roman Paulus, Praha
3. Farma Košík, šéfkuchár Václav Košnář a Vladimír Plaček, Tuchom
4. Koishi fish & sushi, šéfkuchár Petr Fučík, Brno
5. Le Terroir, šéfkuchár Jan Punčochář a Pavol Pavlík, Praha
6. Bellevue, šéfkuchár Petr Bureš, Praha
7. Mandarin Oriental Hotel, Prague, Essensia, šéfkuchár Jiří Štift, Praha
8. La Degustation Bohême Bourgeoise, šéfkuchár Oldřich Sahajdák, Praha
9. Promenáda, šéfkuchár Milan Kladívko, Karlovy Vary
10. Chateau Mcely, Piano Nobile, šéfkuchár Jan Štěrba, Mcely
GRAND RESTAURANT FESTIVAL
Na vyhlásenie TOP 10 nadväzuje VI. ročník zimného Grand Restaurant Festivalu. Akcia sa koná v 85 reštauráciách po celej ČR. Zučastňije sa jej 8 reštaurácii z TOP 10 a 37 podnikov z TOP 100. Lístky sú v predaji na grandrestaurantfestival.cz od 1. 12. 2014. Zvýhodnené festivalové ceny sa pohybujú v rozmedzí 250 - 600 Kč. Samotné degustovanie prebehne v období 15. 1. až 28. 2. 2015.
Zdroj/Foto: Maurerův výběr Grand Restaurant
gastroweb