Späť

Len tretina hotelov a reštaurácií sleduje, koľko potravín vyhadzuje

Utorok, 16.4. 2019, 22:49

Na Slovensku je stále veľa hotelov a reštaurácií, ktoré nesledujú množstvo vyhodených potravín a doteraz sa nestretli ani s termínom zero waste. Tvrdia síce, že odpad nejakým spôsobom triedia, väčšinou však len odvážajú kuchynský odpad, ale papier, plasty a iné obaly hádžu do košov spolu s ostatným odpadom. Ukázal to prieskum*, ktorý si dal vypracovať veľkoobchod METRO na vzorke 300 svojich zákazníkov.

Až 58 percent gastronomických prevádzok nevie, koľko odpadu mesačne vyprodukuje. „V dobe, kedy sa z každej strany ozýva aké dôležité je v podnikaní myslieť aj na ekológiu, je to zarážajúce číslo. Poznať množstvo odpadu je totiž základom, aby prevádzky mohli pristúpiť ku krokom, ktoré povedú k jeho zníženiu,“ komentuje výsledky prieskumu Anežka Kováliková, ambasádorka udržateľnosti METRO.

Termín „zero waste“ medzi prevádzkami tiež nie je veľmi známy, až 64 percent z nich sa s ním nikdy nestretlo. Napriek tomu oslovení respondenti uvádzajú, že odpad triedia, pozitívne stanovisko poskytlo až 90 percent z nich. Najčastejšie prevádzky odvážajú kuchynský odpad a triedia použitý olej, no možností na zodpovedné správanie voči prostrediu je ďaleko viac. „Biologicky rozložiteľný odpad tvorí nadpolovičnú väčšinu vyprodukovaného odpadu aj v samotných domácnostiach. Je preto hlavnou triediteľnou zložkou, ktorú vieme premeniť na kompost ako zdroj živín. Základný princíp premeny odpadu na zdroje. Vysoký podiel tvoria následne papier a plasty. Triedením zvyšujeme mieru recyklácie. Neplytvanie zdrojmi ako voda, či energie, je rovnako dôležitým nástrojom vedúcim k udržateľnosti prevádzok,“ uvádza Petra Csefalvayová z Inštitútu pre cirkulárnu ekonomiku (INCIEN).

Prieskum poukázal aj na prevádzky, ktoré si sledujú množstvo vyhodených potravín – je ich 42 percent. Vyše polovica z nich vytvorí mesačne do 100 kilogramov odpadu. 14 percent z oslovených prevádzok má dokonca kompostér. „Pozitívne zmeny v prístupe prevádzok k udržateľnosti vnímame aj pri vzájomnej komunikácii. Oslovujú nás s otázkami na ekologickejšie riešenia a my vždy veľmi radi poradíme a snažíme pre nich nájsť tie najvhodnejšie možnosti,“  dodáva Kováliková.

Firmy, ktoré podnikajú kroky smerujúce k udržateľnosti priznávajú, že im toto správanie prináša zvýšené nároky na financie a často by potrebovali pomôcť a poradiť. Až 57 percent z oslovených prevádzok má dodatočné náklady spojené s triedením odpadu a 89 by privítalo podporu vo forme konzultácii.

V posledných rokoch si čoraz viac zákazníkov všíma, aké kroky v oblasti zodpovedného správania k prostrediu robia podnikatelia a veľké spoločnosti. Vznikajú tak iniciatívy, kedy sa firmy s podobnou víziou spájajú, hlásia k spoločným cieľom a snažia sa o globálnu zmenu. Cestou spoločnej iniciatívy sa vydalo aj METRO, ktoré v spolupráci s INCIEN a Slovenským zväzom kuchárov a cukrárov pripravilo Memorandum o dodržiavaní zero waste princípov.

Memorandum sa snaží upozorniť na to, ako ľudia zaobchádzajú s potravinami. Preto vytýčilo päť základných princípov, ktoré sú pri zmene dôležité. Patria sem: rešpektovanie človeka a jeho zdravia, využívanie kvalitných potravín od lokálnych výrobcov, šírenie potravinovej solidarity, rozumné zaobchádzanie s potravinami vrátane recyklácie a kompostovania. Odborným garantom memoranda je INCIEN. Pripojiť sa k iniciatíve môžu jednotlivci, aj spoločnosti na stránke https://www.metro.sk/memorandum.

                                      

*Prieskum realizovalo METRO Call centrum v období 20. 02. až 07. 03. 2019 na vzorke 300 prevádzok.

 

Zdroj: PR, METRO Cash & Carry

gastro, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Štvrtok, 5.9. 2019Gin Fest 2019
Piatok, 20.9. 2019 - 1.deňCocktail fest Bratislava 2019
Piatok, 20.9. 2019 - 2.deňCocktail fest Bratislava 2019
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829