Späť

Len tretina hotelov a reštaurácií sleduje, koľko potravín vyhadzuje

Utorok, 16.4. 2019, 22:49

Na Slovensku je stále veľa hotelov a reštaurácií, ktoré nesledujú množstvo vyhodených potravín a doteraz sa nestretli ani s termínom zero waste. Tvrdia síce, že odpad nejakým spôsobom triedia, väčšinou však len odvážajú kuchynský odpad, ale papier, plasty a iné obaly hádžu do košov spolu s ostatným odpadom. Ukázal to prieskum*, ktorý si dal vypracovať veľkoobchod METRO na vzorke 300 svojich zákazníkov.

Až 58 percent gastronomických prevádzok nevie, koľko odpadu mesačne vyprodukuje. „V dobe, kedy sa z každej strany ozýva aké dôležité je v podnikaní myslieť aj na ekológiu, je to zarážajúce číslo. Poznať množstvo odpadu je totiž základom, aby prevádzky mohli pristúpiť ku krokom, ktoré povedú k jeho zníženiu,“ komentuje výsledky prieskumu Anežka Kováliková, ambasádorka udržateľnosti METRO.

Termín „zero waste“ medzi prevádzkami tiež nie je veľmi známy, až 64 percent z nich sa s ním nikdy nestretlo. Napriek tomu oslovení respondenti uvádzajú, že odpad triedia, pozitívne stanovisko poskytlo až 90 percent z nich. Najčastejšie prevádzky odvážajú kuchynský odpad a triedia použitý olej, no možností na zodpovedné správanie voči prostrediu je ďaleko viac. „Biologicky rozložiteľný odpad tvorí nadpolovičnú väčšinu vyprodukovaného odpadu aj v samotných domácnostiach. Je preto hlavnou triediteľnou zložkou, ktorú vieme premeniť na kompost ako zdroj živín. Základný princíp premeny odpadu na zdroje. Vysoký podiel tvoria následne papier a plasty. Triedením zvyšujeme mieru recyklácie. Neplytvanie zdrojmi ako voda, či energie, je rovnako dôležitým nástrojom vedúcim k udržateľnosti prevádzok,“ uvádza Petra Csefalvayová z Inštitútu pre cirkulárnu ekonomiku (INCIEN).

Prieskum poukázal aj na prevádzky, ktoré si sledujú množstvo vyhodených potravín – je ich 42 percent. Vyše polovica z nich vytvorí mesačne do 100 kilogramov odpadu. 14 percent z oslovených prevádzok má dokonca kompostér. „Pozitívne zmeny v prístupe prevádzok k udržateľnosti vnímame aj pri vzájomnej komunikácii. Oslovujú nás s otázkami na ekologickejšie riešenia a my vždy veľmi radi poradíme a snažíme pre nich nájsť tie najvhodnejšie možnosti,“  dodáva Kováliková.

Firmy, ktoré podnikajú kroky smerujúce k udržateľnosti priznávajú, že im toto správanie prináša zvýšené nároky na financie a často by potrebovali pomôcť a poradiť. Až 57 percent z oslovených prevádzok má dodatočné náklady spojené s triedením odpadu a 89 by privítalo podporu vo forme konzultácii.

V posledných rokoch si čoraz viac zákazníkov všíma, aké kroky v oblasti zodpovedného správania k prostrediu robia podnikatelia a veľké spoločnosti. Vznikajú tak iniciatívy, kedy sa firmy s podobnou víziou spájajú, hlásia k spoločným cieľom a snažia sa o globálnu zmenu. Cestou spoločnej iniciatívy sa vydalo aj METRO, ktoré v spolupráci s INCIEN a Slovenským zväzom kuchárov a cukrárov pripravilo Memorandum o dodržiavaní zero waste princípov.

Memorandum sa snaží upozorniť na to, ako ľudia zaobchádzajú s potravinami. Preto vytýčilo päť základných princípov, ktoré sú pri zmene dôležité. Patria sem: rešpektovanie človeka a jeho zdravia, využívanie kvalitných potravín od lokálnych výrobcov, šírenie potravinovej solidarity, rozumné zaobchádzanie s potravinami vrátane recyklácie a kompostovania. Odborným garantom memoranda je INCIEN. Pripojiť sa k iniciatíve môžu jednotlivci, aj spoločnosti na stránke https://www.metro.sk/memorandum.

                                      

*Prieskum realizovalo METRO Call centrum v období 20. 02. až 07. 03. 2019 na vzorke 300 prevádzok.

 

Zdroj: PR, METRO Cash & Carry

gastro, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031