Späť

Hotely pripravili hosťom štedrú veľkonočnú nádielku

Nedeľa, 13.4. 2014, 00:09

Napriek tradičnému tráveniu Veľkej noci v kruhu najbližších, postupne rastie počet Slovákov, ktorí voľné dni počas Veľkej noci využívajú na pobyt v hoteli. Ubytovacie zariadenia pritom hostí lákajú rôznymi cenovo výhodnými pobytovými balíčkami, špeciálnym veľkonočným menu i programom, ktorý často vychádza z veľkonočných tradícii v danom regióne.

Trendy rastu záujmu Slovákov o veľkonočné pobyty v slovenských hoteloch sumarizuje generálny sekretár Zväzu hotelov a reštaurácií SR Marek Harbuľák: „Slováci z roka na rok  čoraz viac využívajú tieto sviatky na krátku rodinnú dovolenku. V ponuke hotelov a penziónov nájdete množstvo sprievodných aktivít, ktoré vychádzajú z regionálnych zvyklosti a tradícií. Okrem toho šéfkuchári pripravujú pre tieto sviatky množstvo špecialít, založených na tradíciách i regionálnych špecifikách.“

V hoteli Tri studničky**** v Demänovskej Doline  troví počas veľkonočných sviatkov domáca slovenská klientela až 60 %. Výrazní podiel až 30 % majú Česi zvyšok tvorí mix zahraničných turistov z rôznych krajín. „Pre našich hostí pripravujeme prezentácie ľudovej tvorba s možnosťou zapojiť hostí do jednotlivých činností a vyskúšať si tak svoje zručnosti napríklad pri pletení korbáčov či zdobení kraslíc drôtovanou technikou. Pre deti mávame nachystaný animačný program s možnosťou zábavy a vzájomného súťaženia v interiéri i exteriéri hotela,“ hovorí riaditeľka Troch studničiek Iveta Chovanová. Atmosféru Veľkej noci v hoteli podľa jej slov dokresľuje aj hudobná produkcia v podaní liptovskej ľudovej hudby, či bohatý nedeľný veľkonočný bufet s ponukou regionálnych jedál napríklad z jahňaciny.

Veľká noc sa nesie v duchu slovenských ľudových tradícii aj vo Wellness Hoteli Borovica**** na Štrbskom Plese. A to nielen v oblasti gastronómie s ponukou tradičných slovenských veľkonočných jedál, ale aj v rámci programu, ktorý pre svojich hostí hotel pripravuje. „Snahou je, aby hostia prežili pobyt, ktorý im priblíži tradície, zvyky a atmosféru, ktoré už v súčasnosti nie sú prítomné v každej domácnosti. Preto sa hostia môžu tešiť napríklad na animačný program, v rámci ktorého sa naučia pliesť korbáče, či sa zabavia pri tradičnej ľudovej veselici. Samozrejme, atmosféra sviatkov jari je v hoteli citeľná, keďže tú správnu náladu dotvára krásna veľkonočná a najmä jarná výzdoba, aj keď počasie na Štrbskom plese a vo Vysokých Tatrách ako takých sa práve počas Veľkej noci zvykne vždy ešte ukázať ako zimné a „potešiť“ návštevníkov nejakou tou nádielkou snehu. Uvidíme, či tomu bude aj tento rok. Každopádne, v Borovici sa sviatky Veľkej noci či už so snehom vonku, alebo bez snehu, budú niesť v jarnej a k životu prebúdzajúcej sa atmosfére,“ podotýka riaditeľka hotela Daniela Kordová.

Veľkonočné sviatky sa mnohým spájajú s tradičnými jedlami. Hotely a reštaurácie sa však v súčasnosti snažia to tradičné podať aj v duchu moderných trendov, či už spracovaním surovín, technikami prípravy, alebo aj samotným servírovaním pokrmov. Sezónou inšpirované kulinárske variácie prichádzajú do ponuky aj v Residence Hotel & Club Donovaly. „V našom jarnom menu sme sa snažili spojiť tradičné s moderným a popri tom stále zdravým jedlom. Ako predjedlo podávame špenátovú roládu s tofu, doplnenú o ďalšie chute v podobe cícerovo-cesnakového pyré. Nasleduje mrkvovo-zázvorový krém, ktorý vás prekvapí svojou vyváženosťou chutí. Hlavným chodom je králičí chrbát s gratinovanými batatmi, prekladanými riasami nori, ktoré jedlo nielen zjemňujú,  ale sú aj bohaté na vitamíny a minerálne látky. Po výbornom mäsitom pokrme dobre padne už iba osviežujúci dezert v podobe nepečeného cheesecaku s passion fruit,“ vysvetľuje riaditeľ Residence Hotela Branislav Urgela. Platí podľa neho, že jeme aj očami a ovplyvňuje nás aj atmosféra prostredia.

Turistická destinácia Villa Betula Resort*** pri Liptovskej Sielnici je podľa slov jej F&B manažéra Martina Beňa cieľom najmä rodín s deťmi: „Dospelí si u nás dobre oddýchnu, keďže priamo s reštauráciou susedí najväčšie exteriérové detské ihrisko na Liptove, ktoré je celé oplotené, a tak svoje ratolesti môžu bez obáv nechať napospas mnohým atrakciám. Vďaka pestrej ponuke aktivít a ekologickej farme s domácimi zvieratkami si od nás rodinky odnášajú množstvo nádherných zážitkov a fotografií. Práve v období Veľkej noci ožíva farma príchodom mláďat na svet. Deti tak môžu pohladiť malé žriebätká, kozliatka či jahniatka. Neoddeliteľnou súčasťou našej destinácie je i zážitková gastronómia. V našej kuchyni dominujú suroviny z ekologických fariem a bio chovov z Liptova, napríklad mäso z bezstresového chovu hovädzieho dobytka pod holým nebom v Bobrovníku alebo ovčie výrobky a zrejúce liptovské syry z Východnej. Pri príprave domácich špecialít nechýbajú osvedčené recepty starých mám, strukoviny, kukuričná kaša, zabudnutá kvaka, ani populárna červená repa, dodáva Martin Beňo.

Zdroj: ZHR SR

Ilustračné foto: sxc.hu

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Štvrtok, 5.9. 2019Gin Fest 2019
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031