Grand Restaurant Festival ochutnalo takmer 28-tisíc ľudí
Utorok, 24.3. 2015, 01:07Od polovice januára do konca februára varilo 85 najzaujímavejších reštaurácií z celoštátnej ankety Maurerův výběr Grand Restaurant 2015 za zvýhodnené festivalové ceny. Najlepší českí šéfkuchári hosťom ponúkli jedlá v troch kategóriách: Gastronaut – objavujme nové chute, Inšpirácia – ochutnajte tradičné pokrmy a Terroir – buďme v rovnováhe s prírodou.
Grand Restaurant Festival sa konal v 32 mestách po celé České republike a navštívilo ho 27 831 hostí. Najväčší záujem bol ako obvykle v Prahe, potom v Juhomoravskom a Moravskosliezskom kraji.
Najnavštevovanejším podnikom bola secesná Francúzska reštaurácia Art Nouveau v Obecnom dome (známa tiež zábermi z Menzlovho filmu Obsluhoval som anglického kráľa). Jej menu ochutnalo 1 771 hostí:
• Vyzrálá hovězí svíčková s pistáciovou krustou, telecí glazé s kakaem, krém z kukuřice
• Grilované filátko z candáta s koprovou espumou, bramborové pyré a tartare z bio vajíček
• Kokosová sněhová koule plněná ostružinami, perníková hlína
Ako druhá najnavštevovanejšia skončila slávna reštaurácia V Zátiší (Staré Mesto) s menu:
• Indický předkrmový talíř – kuře tandoori a tomatovo-čočková polévka s kokos. mlékem
• Telecí ossobuco na černém pivě, šafránové rizoto, sezónní zelenina
• Mango cheesecake s maracuja omáčkou
a nový pražský podnik Valoria Castle & Garden Praha s menu:
• Čokoládovo-lanýžový dort s brusinkovou espumou
• Konfitovaná telecí líčka na koprovém velouté s karlovarským knedlíkem
• Jehněčí kotletky sous-vide s fregolou sarda s restovanými hřiby a liškami
Najúspešnejšia mimopražská v návštevnosti bola Valoria z Brna s menu:
• Filátko z candáta na topinamburovém pyré s fenyklovým salátkem
• Uzená kachní prsa na pražených kroupách s houbovým pyré a kachním jus
• Konfitovaný telecí jazyk zauzený v domácí udírně s křen. panna cottou a brusinkovou omáčkou
„Průměrná návštěvnost celorepubliková je 320 gastronautů na restauraci a v Praze 496 návštěvníků. Zajímavé je, že ačkoli mají hosté možnost vybrat si jedno, dvou či tříchodovou degustaci, více než 90% volí všechny tři chody. Aby prostě mohli ochutnat všechno, co festival nabízí,“ vysvetľuje Pavel Maurer, zakladateľ festivalu.
Najväčší záujem bol opäť o michelinskú reštauráciu La Degustation Bohême Bourgeoise, ktorá bola vypredaná už počas niekoľkých minút od začiatku predaja. Kapacita tohto podniku je malá, preto ponúkali menej miest ako iné reštaurácie.
Mňam zážitky
Festival doplňujú i gastronomicky ladené zážitkové akcie. Hitom tohtoročného ročníka sa stala MňamLoď s orientálnou kuchyňou, nedeľné MňamBrunche a MňamProcházka historickým centrom Prahy.
Nechýbali ani MňamBusy – jednodenné gastronomické výpravy s workshopmi. Tento rok za hľadaním najlepšieho burgru v Prahe – Burger MňamBusalebo Luxusní MňamBus s redaktorkami časopisu Apetit. Za tajomstvom vína prvýkrát vyšla „retro“ (Ne)vinná MňamTram.
Obľúbené degustácie spojené s pobytom v luxusnom hoteli, originálnym gastronomicky ladeným programom, wellness službami či privátnymi workshopmi – tie boly pripravené ako MňamBalíčky a využilo ich 232 osôb.
MňamBalíčky v Prahe boli v týchto vybraných podnikoch:
Terasa U Zlaté studně, Chateau St. Havel, The Mark Hotel
Za pobytom do regiónov sa cestovalo do:
Chateau Mcely – Mcely, Grandhotel Pupp - Karlovy Vary, Miura – Čeladná, Zámek Liblice – Liblice, Zámek Zábřeh - Ostrava, Angusfarm – Soběsuky
Degustácie pre e-Svačinky
Grand Restaurant Festival podporuje 1 korunou z každej degustácie charitatívny projekt Českej abilympijskej asociácie s názvom e-Svačinky, ktorý spája dve dôležité témy: zdravé školské stravovanie detí a začlenenie handicapovaných spoluobčanov do spoločnosti. Tí pardubickým školákom svačinky vymýšľajú, pripravujú i rozvážajú.
Víťaz tohtoročného Maurerovho výberu Grand Restaurant 2015 a nositeľ medzinárodného titulu „Badoit Grand Chef“ Pavel Sapík pripravil špeciálnu festivalovú receptúru pre e-Svačinky, tzv. Svačinku De Luxe. Spoločne s festivalovým menu a za účasti organizátora festivalu Pavla Maurera ju záujemcovia ochutnali v troch termínoch v Terase U Zlaté studně a v reštaurácii Coda hotelu Aria. V tomto sesterskom podniku špeciálne svačinky vznikli podľa receptu skvelého chefa Davida Šaška.
Zdroj: Grand Restaurant Festival
Foto: Art Nouveau