Späť

Daň z prepitného? Choré!

Piatok, 22.3. 2013, 17:53

Minister financií Peter Kažimír nakoniec uznal, že z prepitného treba platiť daň. Reštaurácie tak majú prepitné rátať do daňových príjmov. Ak ho chcú dať obsluhe, tak len v rámci oficiálneho platu.

O názor GASTROweb požiadal viacerých manažérov a majiteľov gastronomických zariadení.

Ľuboš RáczĽuboš Rácz, Barkultur, Záhir coffee & drinks, Nitra

„Za viac ako 10 rokov, počas ktorých mám zamestnancov, som si nedovolil zobrať im z tringeltu ani korunu/cent. Dokonca im ho nechávam aj vtedy, keď stôl alebo hostí na bare obslúžim ja a urobím kompletný servis. Nedelia sa so mnou, ani keď som jeden z nich a odpracujem celú smenu. Patri to len a len im... Mam teraz platiť dane ešte aj za to, čo v skutočnosti nemám? DPH, daň zo zisku, odvody, ešte aj daň z tringeltu? Je mi už z toho naozaj zle. A to nehovorím o tom, že ak si chcete dať z firmy vyplatiť zisk, ktorý je už zdanený 23%, tak odvediete z toho ešte 14% do zdravotnej poisťovne! Barmani, ešte si stále chcete otvoriť svoj vlastný bar? Ja sa bojím, že príde čas, kedy to tu fakt zabalím. Som znechutený z toho všetkého, čo sa okolo nás deje. Nedávam výplaty z tringeltov, nikdy som ich nebral, ani nechcem, pokiaľ ma štát nezmyselnou úpravou zákona neprinúti to urobiť...“

 

Peter ŠkripkoPeter Škripko, Camelot – steak restaurant, café, pilsner pub, Košice

„Neviem si to v dnešnej praxi na Slovensku predstaviť. Už aj tak je v gastronómii množstvo nezmyselných nariadení a zákonov. Ako budem kontrolovať čašníkov, či tringelt, ktorý dostali do vrecka, alebo im ho nechali na stole, aj ťukli do pokladne? Súhlasil by som s tým, iba ak by sa to riešilo vrámci celkovej legislatívnej zmeny. Keď by ministerstvo vypočulo ľudí z praxe a zapracovalo ich názory do novelizácie viacerých zákonov a odstránilo bariéry v podnikaní v tomto biznise. Napríklad by som navrhol oslobodenie od všetkých dani, odvodov, poplatkov atď., ktoré by sa kompenzovali platením licencií. Zjednodušilo by nám to podnikanie, mohli by sme sa viac venovať zvyšovaniu kvality našich služieb a štát by na tom ostal rovnako. V tomto systéme by mohol byť aj čašník odmeňovaný iba na základe 10-15% prirážky z účtu, ktorý hosťovi vystavila reštaurácia. Zdanenie a evidenciu tohto príjmu by samozrejme znášal čašník, nie prevádzkovateľ.“

 

Tomáš CalloTomáš Callo, Dublin Cafe, Prešov

„Tringelt je dobrovoľným darom hosťa pre barmana. Je to nenárokovateľná odmena, ktorú hosť dáva alebo nedáva dobrovoľne. Nie je to príjem pre majiteľa baru, ani pre jeho firmu, ale je to zaužívaný zvyk, ako ohodnotiť nadštandardnú prácu barmana. Podľa tejto logiky by sa mali začať zdaňovať všetky dary, teda aj príjmy na svadbe, z narodenín alebo dobrovoľné dary v kostole. Okrem iného je chorá selektívnosť, že dary chceme zdaňovať len vybranej skupine (pracujúcich!) ľudí. Chorá je taktiež samotná podstata, že sa daňový kontrolóri zahlcujú nepodstatnou prácou a veľké prípady daňových únikov a korupcie preto zostávajú neodhalené. Alebo je to zámer?“

 

Ladislav SninskýLadislav Sninský, F&B Director DoubleTree by Hilton Košice

„Zdanenie prepitného považujem za veľmi nešťastné. Naše služby by potrebovali zo strany vlády impulz, ktorý by ich podporil, zatiaľ však pozorujem pravý opak. Navrhovaný proces s obslužným pokladám za demotivujúci – nielen pre nás hotelierov na strane manažmentu, ale hlavne pre kolegov čašníkov. Už bez toho vysoká fluktuácia v gastronómii dostane týmto stimul, aby sa ešte zvýšila. V konečnom dôsledku si to odnesie samotný hosť, ktorý pocíti zníženú kvalitu služieb. Pretože hrozí, že kvalifikovaný personál odíde do krajín, kde sa o zdaňovaní prepitného ani neuvažuje.“ 

 Autor: redakcia

Ilustračné foto: irishfoodguide.com

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930