Chuť Francúzska predstaví 13 slovenských reštaurácií
Piatok, 18.3. 2016, 12:05Medzinárodná oslava Francúzskej kuchyne Goût de France / Good France sa v roku 2015 (19. marca) tešila mimoriadnemu úspechu. Na Slovensku sa zapojilo 15 šéfkuchárov, ktorí vo svojich reštauráciách pripravili večeru inšpirovanú Francúzskom, a tým sa zaradili na druhé miesto, čo do počtu prihlásených reštaurácií, hneď za Poľskom (35 reštaurácií), zo všetkých krajín Strednej a Východnej Európy. Okrem reštaurácií sa francúzska gastronómia oslavovala aj na Rezidencii Francúzskeho veľvyslanca, kde pre vybraných hostí J.E.p. Didiera Lopinota varil a piekol francúzsky šéfkuchár Damien Thuriès s manželkou.
Vzhľadom na úspech prvého ročníka Goût de France / Good France, Ministerstvo zahraničných vecí a medzinárodného rozvoja Francúzskej republiky, v spolupráci s francúzskym šéfkuchárom Alainom Ducassom, sa rozhodli podujatie každoročne zopakovať. Francúzske veľvyslanectvá aj tento rok pomáhajú pri organizovaní eventu.
V januári 2016 medzinárodná komisia šéfkuchárov na čele s Alainom Ducassom hodnotila jednotlivé menu. Pri jeho príprave je tentokrát zdôraznená možnosť inšpirovať sa receptami a “savoir-faire” francúzskych kuchárov, zamerať sa najmä hlavný chod a použiť čerstvé lokálne suroviny, menej tuku, cukru a soli:
• Aperitív
• Predjedlo
• Jeden alebo 2 hlavné chody
• Výber syrov (ak nie je možný výber kvalitných francúzskych syrov, môže byť nahradený 2. dezertom)
• Dezert
• Francúzske vína alebo šampanské
Viaceré reštaurácie na Slovensku sa už po druhýkrát zapojili do podujatia « Goût de France », ktoré v pondelok 21. marca spojí viac ako 1 700 šéfkuchárov na 5 kontinentoch s cieľom osláviť francúzsku gastronómiu.
Na Slovensku budú mať obyvatelia Bratislavy, Košíc, Vrakúňa, Nitry, Kremnice, Batizoviec, Starého Smokovca, Starej Lesnej a Kežmarku možnosť v tento deň večerať « na francúzsky spôsob » celkovo v 13 reštauráciách.
Slovenskí šéfkuchári radi varia po francúzsky. Dôkazom toho je, že v rebríčku počtu reštaurácií, ktoré sa zúčastnia v tomto roku, Slovensko obsadilo druhé miesto, hneď za Poľskom, spomedzi krajín strednej a východnej Európy.
Medzinárodné podujatie Goût de France formou večere vzdá hold výnimočnosti francúzskej kuchyne, jej schopnosti inovácií a hodnotám, ktoré vyznáva: zdieľanie, radosť, rešpekt kvalitného stravovania. Ako podčiarkuje známy francúzsky šéfkuchár a iniciátor podujatia, Alain Ducasse, „Francúzska kuchyňa je dynamická, pretože hovorí jazykom srdečnosti a ľudskosti. Svet potrebuje túto chuť šťastia.“Cieľom nie je nadiktovať šéfkuchárom, čo majú variť, ale dôraz sa kladie skôr na prepojenie francúzskej a lokálnej kuchyne a kultúry, využitie vlastnej kreativity a inšpiráciu francúzskym kulinárskym umením.
Večeri bude predchádzať konferencia pod názvom Učiť sa francúzskej gastronómii, ktorú organizujú Francúzske veľvyslanectvo a Francúzsky inštitút na Slovensku. Šéfkuchár Igor Čehy bude pri tejto príležitosti odpovedať na zaujímavú otázku „Jedia Slováci žabie stehienka?“, Mária Horková a Myriam Kreškóciová z Hotelovej Akadémie v Nitre sa podelia o svoje skúsenosti s francúzskou kuchyňou, a Frédéric Miskiewicz vysvetlí, prečo a ako otvoril svoju palacinkáreň Chez Amélie v Bratislave.
Good France sa zúčastní 13 slovenských reštaurácií:
Reštaurácia Albrecht (Bratislava)
Reštaurácia River Bank (Bratislava)
Reštaurácia UFO (Bratislava)
Reštaurácia Chez Amélie (Bratislava)
Reštaurácia Pompadour Hotel Amade Château (Vrakúň)
Reštaurácia Quo Vadis (Nitra)
Reštaurácia Rouge (Nitra)
Reštaurácia Ile de Ré Hotel Golfer (Kremnica)
Reštaurácia Gašperov mlyn (Batizovce)
Reštaurácia Poésie Hotel Hviezdoslav (Kežmarok)
Reštaurácia Hotel Lesná (Stará Lesná)
Reštaurácia Olive Tree (Košice)
Reštaurácia Slávia (Košice)
------------------------------------------------------------
Zdroj: PR, Francúzske veľvyslanectvo