Späť

Ak hotelom a reštauráciám pri reštarte nepomôže štát, prepúšťanie bude pokračovať

Streda, 20.5. 2020, 23:34

Podniky v hotelierstve a gastronómii nemôžu dostatočne využívať nástroje pomoci zo strany štátu, ako to ukázal aktuálny prieskum Asociácie hotelov a reštaurácií (AHRS). Súčasnú pomoc si časť zamestnávateľov v gastronómii a hotelierstve nedokáže vôbec uplatniť pre nesplnenie podmienok, či udržanie počtu pracovníkov. Hlavným dôvodom ďalších problémov sú stále platné reštrikcie, kvôli čomu klesá dopyt a tým aj tržby, čo bude znamenať nové kolo prepúšťaní. Mimoriadne dôležitá je pre prevádzky v cestovnom ruchu, osobitne hotely a reštaurácie, pomoc v období po otvorení svojich prevádzok, na tzv. reštart.

 Na základe aktuálneho prieskumu v čase od 12. do 13. mája t.r., ktorý urobila AHRS medzi svojimi členmi je zrejmé, že za marec 20% podnikov v gastronómii a hotelierstve nevyužilo žiaden z nástrojov tzv. Prvej pomoci. Z tých, čo tak urobili, nemalo podpísanú dohodu s príslušným úradom práce až 33% zamestnávateľov a podnikov. Prieskumu sa zúčastnilo 122 opýtaných.  Zamestnávatelia, ktorí nepožiadali v marci o žiadnu formu pomoci uvádzajú ako hlavné dôvody to, že nespĺňajú podmienky stanovené pre čerpanie a záväzok udržania pracovných miest. V čase od zatvorenia resp. obmedzenia činnosti prevádzok v gastronómii a hotelierstve, však takmer 60% zamestnávateľov pristúpilo k znižovaniu stavu zamestnancov v trvalom pracovnom vzťahu. Ide najmä o pracovné pozície kuchár, čašník, chyžná, recepčná. Práve títo pracovníci tvorili najväčšiu časť prepustených a zároveň tieto pozície patria k najpočetnejším v hotelierstve a gastronómii.  

Zatiaľ 40% z opýtaných zamestnávateľov doteraz neprepúšťalo, no viac ako polovica z nich to zvažuje v ďalšom období. Hlavnými dôvodmi pre znižovanie počtu zamestnancov je výrazný pokles dopytu a tržieb v období po otvorení prevádzky a ako ďalšiu skutočnosť na prepúšťanie uvádzajú súčasné nastavenie foriem pomoci, ktoré nie sú dostatočné pre udržanie zamestnanosti.  Viac ako tretina z tých, ktorí ešte zamestnanosť vo svojich zariadeniach udržali však deklaruje, že už nedokážu udržať podnikanie a prepúšťať určite budú.

Viac ako polovica respondentov z prieskumu tiež uviedla, že zatiaľ nevyužila žiaden z ďalších nástrojov pomoci pre podnikateľov, akými sú odklad splátok úverov, získanie preklenovacieho úveru alebo produkt Podnikateľ 2020 SZRB.  Pričom až 55% tých podnikateľov, ktorí sa rozhodli využiť tieto nástroje, v čase prieskumu nemalo ešte uzatvorenú dohodu s finančnou inštitúciou, čo poukazuje na zdĺhavosť pri vybavovaní týchto úverov. 

Prieskum jednoznačne ukázal aj to, že zamestnávatelia a podnikatelia v gastronómii a hotelierstve očakávajú v najbližších mesiacoch výrazný pokles dopytu zo strany zákazníkov o ich služby, ktorý je spôsobený stále platnými reštrikciami a obmedzeniami. Tie výrazne obmedzujú záujem hostí o služby, ktoré sú hlavným motívom pre návštevu hotela či reštaurácie.

Napriek postupnému uvoľňovaniu reštrikcií takmer 83% podnikov očakáva v mesiaci máj medziročný pokles tržieb o viac ako 80%, v  júni 75% podnikov predpokladá pokles o viac ako 60%, v mesiaci júl 73% podnikov očakáva pokles tržieb o viac ako 40% a v mesiaci august, ktorí predstavuje najlepší mesiac z hľadiska tržieb v cestovnom ruchu 64% podnikov stále očakáva medziročný pokles tržieb o viac ako 40%. Po letných mesiacoch očakávajú hotely a reštaurácie znova zhoršenie a vyšší prepad tržieb. 

Pritom 70% hotelierov a majiteľov reštaurácií odhaduje, že neudrží svoje podnikanie bez aktívnej pomoci štátu aj po znovuotvorení prevádzok. 

Z existujúcich nástrojov pomoci štátu navrhujú:

- predlženie nástrojov prvej pomoci štátu zamestnávateľom aj na jún a ďalšie mesiace,

- zrušenie odvodov zamestnávateľa (sociálne odvody) aj na ďalšie mesiace, v súčasnosti je to len za apríl. 

Pre reštart svojho podnikania požadujú prijatie ďalších opatrení, akými sú:

- podpora domáceho cestovného ruchu prostredníctvom rekreačných poukazov,

- zníženie sadzieb DPH na stravovacie služby,

- podnikatelia v gastronómii a hotelierstve považujú otváranie hraníc za dôležitú pomoc pre ich podnikanie.

_________________________________________

Zdroj: AHRS

Ilustračné foto: pixabay.com

gastro, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728