Späť

Martin Záhumenský zostavil kuchársky „dream team“

Štvrtok, 6.8. 2015, 00:00

Šéfkuchár Martin Záhumenský, spolupracovník GASTROwebu, ktorý pôsobí v Londýne, si nedávno odskočil na Slovensko, aby v Kaštieli Oponice „odvaril“ svadobné menu. Zaujímavosťou je, že spolupracovníkov do svojho kuchárskeho tímu získal cez facebookovu skupinu Kuchári SK.

Skupina Kuchári SK aktuálne združuje vyše 800 kuchárov. Martin v nej v polovici júla zverejnil nasledujúcu ponuku: Prídem nakrátko na Slovensko a budem variť v jednom kaštieli na VIP svadbe 7-chodove tasting menu a neskôr polnočné BBQ. Ak by mal niekto šikovný záujem mi pomôcť, vidieť niečo nové a priučiť sa, tak veľmi rád privítam pomocné ruky.“ Do hodiny mal viac ako 50 správ od kuchárov, ktorí prejavili záujem odvariť daný event. Martin  napokon zostavil tím kuchárov: Daniel Hrivňák, Marek Ort, Peter Gogal, Miroslav Holovic, Miroslav Slovák, Jakub Biro, Tomáš Bakai, Maroš Knoško. Na večerný event pripravovali sedemchodovú večeru (menu pozrite nižšie), pri ktorej nemohlo chýbať napríklad ani to najkvalitnejšie Wagyu Myazaki, len pre zaujímavosť mäso v hodnote asi 1 500 libier.

Martin Záhumenský, Bouillabaisse, Londýn

„Vážim si všetkej pomoci chalanov, ktorí mi prišli pomôcť. Odviedli skvelú pracú a celý tím spolupracoval ako keby sme už pracovali roky spoločne. Dali sme si každých pár hodín malý break, počas ktorého sme prejednali, kde sme s celou prípravou. Všetci boli veľmi profesionálni, pracovali čisto a s prehľadom, ako správni kuchári. Všetko som dochucoval osobne, ale s tým som nemal veľa práce, keďže všetci už majú vypestovane skvelé chuťové bunky. Z každého bola cítiť veľká túžba naučiť sa niečo nové. Vášeň, s ktorou každý jeden pracoval, ale aj rešpekt, ktorý každý mal. Dúfam, že si zobrali s našich spoločných dvoch dní nejaké skúsenosti a priučili sa niečomu novému z môjho štýlu varenia, ktorý je precízny, profesionálny, čistý, ale taktiež svojim spôsobom veľmi uvoľnený a vášnivý. Nemohol som zostaviť lepší tím kuchárov, aký som mal. Taktiež mi pomáhal môj dobrý priateľ Jardo Žídek so zháňaním surovín a niektorých mašín na rôzne technické prípravy jedla. Keď to všetko zhruba zhrniem, bolo to úžasné a taktiež reakcie mladomanželov a všetkých hosti boli zadosťučinením. Odmenili nás dlhým potleskom. Ktorý bol pre nás výnimočný, chvíľou šťastia a momentom, ktorý nás ešte viac spojil. Bolo mi cťou a potešením s každým jedným pracovať. Niektorí z nich už majú veľkú kariéru rozpracovanú a na niektorých z nich ešte len čaká, ale u každého som videl vášeň a lásku k svojmu remeslu, nefalšovanú a úprimnú. To je základ, byť výnimočným kuchárom. Ďakujem ešte raz a dúfam, že sa stretneme čoskoro na ďalšom projekte.“

Daniel Hrivňák, executive chef Roman Restaurant

„Martina som sledoval na facebooku dlhší čas, až som ho oslovil s prosbou o stáž. Keďže v tom čase bol ešte šéfkuchárom  v londýnskom Playboy Clube, vzhľadom na vysoké bezpečnostné opatrenia v klube to nebolo možné, ale s odpoveďou, že akonáhle bude mať niečo svoje, veľmi rád ma privíta. Martin prišiel s ponukou akcie a keďže môj kalendár v tých dňoch bol voľnejší, a aj napriek tomu, že to bol bezbudgetovy event, som nezaváhal ani minútu. Martinovi sa podaril zostaviť "dream team", ktorý by mu mohol závidieť nie jeden šéfkuchár. Tešil som sa na Martinove menu, ale aj na spoznanie štýlu jeho práce. A naozaj to bola práca hrou. Bola to akcia plná inšpirácie a dobrého pocitu zo spolupráce s takými kuchármi.“

Marek Ort

„Martina jsem nikdy předtím neviděl, až ve čtvrtek kdy jsem dorazil do Oponic. Párkrát jsme si jen psali na fb. Když jsem videl zpravu na Kuchári SK, tak jsem mu psal, když bude mít málo lidi, tak ať se mi ozve, že mu dojdu pomoc. Kluci, co se tam sešli - některým jsem šéfoval  v předešlých restauracích, kde jsem působil jako šéfkuchař, tak všichni vytvořili výbornou partu, se kterou mi bylo potěšením a čest vařit, a nemyslím jen ty ostřílenejší kluky, ale i ty mladší. Abych zhrnul celé vařeni - tak zajímavé menu, prezentace a fajn kluci v kuchyni, takže akce na výbornou.“

Peter Gogal, Medusa Restaurant & Club, Viedeň

„Akcie z Martinom Záhumenským som sa zúčastnil preto, lebo sa rád učím nové veci a poväčšine ma to posunie krok v pred. A ešte radšej mám, keď sa stretnú ľudia, ktorí chcú variť. Potom sa pracuje jedna radosť. Martinovi veľmi ďakujem za skvelú príležitosť.“

Miroslav Holovic, Medusa Restaurant & Club, Viedeň

„O Martinovi som sa dozvedel od môjho bývalého kolegu a dobrého kamaráta. Vtedy mi dohodol varenie s Maťom u Jaroslava Žídeka, kde organizoval tiež tasting menu. Tam som spoznal ďalších výborných kuchárov. Takže keď prišla ďalšia príležitosť, neváhal som a využil možnosť získať ďalšie skúsenosti. Martinovi sa podarilo zostaviť výborne menu. Boli to pre mňa dva dni nových chuti, skúseností , kde som stretol veľmi šikovných kuchárov, s ktorými sme odvarili super jedlo.“

Miroslav Slovák, Falkensteiner Hotel Bratislava

„Gastronómii sa venujem päť rokov, ale tak oficiálne, vyučene je to rok. Keď som na facebooku videl Maťov odkaz, že potrebuje pomoc na akciu, hlásil som sa do sekundy, nakoľko jeho varenie sledujem už dlhšiu dobu a považujem ho za výborného kuchára. Varenie s Martinom mi dalo možnosť vidieť suroviny a chute, aké som doposiaľ nemal možnosť spoznať. Taktiež som videl, ako vedie svoj tím šéfkuchár, ktorý nevarí na Slovensku, ale v zahraničí. Pre mňa osobne jeden veľký zážitok, ktorý by som si určite s tímom, aký sme mali, ešte minimálne raz zopakoval!“

Jakub Biro, Rio Grande Restaurant, Bratislava

„Kucharina bola vždy mojou záľubou, no v posledných rokoch to prerástlo do vášne a hladu po vedomostiach, čo ma tlači cestovať, spoznávať a učiť sa. Gastronómia sa pomaly ale iste stala mojim jediným a úplným záujmom. Precestoval som kus Európy a Ázie, no z osobných dôvodov som sa ocitol dočasne na Slovensku, kde som ani nečakal, že sa mi naskytne takáto úžasná príležitosť. O Martinovi ako kuchárovi už viem nejaký ten čas a keď som na Kuchári SK uvidel tu možnosť, tak som nemohol nenapísať a stala sa z toho životná skúsenosť, na ktorú ja a teda celý tím nezabudneme do konca života, čo sa zážitkov týka, ale aj kuchárskych skúsenosti. Dúfam, že sa niečo podobné v takom fantastickom zložení, ako sme boli, niekedy zopakuje.“

Tomáš Bakai, Portofino wine bar & pasta, Roman Restaurant

„Môj šéf Daniel Hrivňák mi dal otázku, či by som šiel do projektu organizovanom Maťom Záhumenským, ktorého som osobne predtým nikdy nevidel, ale, samozrejme, že som o jeho práci v Londýne počul. Samozrejme, že som neváhal ani sekundu a šiel som do projektu „sedemchodovka ala Oponice“ :) Tých 48 hodín, ktoré sme strávili v kuchyni, aj mimo nej, bolo neskutočných. Velikánska skúsenosť, nesmierne super partia a, samozrejme, človek s veľkým „Č“ - Maťo Záhumenský. Jeho úprimnosť a dôslednosť, a hlavne ľudskosť si nesmierne vážim. Nikdy na túto spoluprácu nezabudnem.“

Maroš Knoško, šéfkuchár Boutique Hotela pri Mlyne, Lozorno

„S Martinom som sa zoznámil na podobnej akcii pred niekoľkými rokmi a odvtedy sme priatelia aj mimo kuchyne. Takže keď som sa dozvedel o možnosti znova s ním spolupracovať, bola to pre mňa jasná voľba. Ďakujem za tú možnosť získať nové skúsenosti a hlavne spoznať neskutočných ľudí, s ktorými sa v budúcnosti dúfam znova stretneme. Pre mňa obrovský zážitok a inšpirácia do ďalšej práce.“

SVADOBNÉ MENU

Amuse bouche: Hráškové veloute a pena, bôbová salsa s čokoládovou mätou

Prvý chod: Údený losos, kôprový jogurt, Exmoor kaviár, nakladaná uhorka, chrenový sneh

Druhý chod: Konfitovaná mladá cvikla, marinované paradajky, kozí syr, kari kešu oriešky, 25-ročný balzamikový ocot

Tretí chod: Morská pražma a sezónne plody mora, teplý fregola šalať, glazúrovaná mladá letná zelenina

Štvrtý chod: Wagyu “myazaki” hovädzia sviečkovica, pečená šalotka, hríbové frikasé, paradajkový džem

Piaty chod: Kamilkova espuma, šťaveľová granita

Šiesty chod: Pannacotta s citrónovej kôry a verbeny, mango, perníková mrvenička, granátové jablko

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Spracoval: redakcia

Foto: archív respondentov

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30