Madrid Fusión očami Michala Kordoša
Nedeľa, 9.4. 2017, 23:19Každý z nás má vo svojom živote nejaké putovné miesto, kam chodíme načerpať energiu, novú inšpiráciu, či sa len vymaniť z každodenných povinností a zhonu. Pre nadšencov jedla je bezpochyby konferencia Madrid Fusión jedným z týchto cieľových destinácii.
Každoročne sa počas troch dni v hlavnom meste Španielska koná sympózium zamerané na všetky možné kulinárske trendy, poznatky či objavy. Program, od začiatku do konca naplnený prednáškami, workshopmi, degustáciami či diskusiami, znamená, že túto udalosť jednoducho treba mať v hľadáčiku a zaslúži si pozornosť odbornej aj laickej verejnosti.
Spracovať také množstvo informácii a vnemov naozaj nie je jednoduché - natrafiť na špičku svetovej gastronomickej scény ako Ferran Adria (El Bulli), Massimo Bottura (Osteria Francesscana) či Thomas Keller (French Laundry) je tu záležitosť naozaj bežná, nehovoriac o možnosti si múdrosti a skúsenosti týchto velikánov aj naživo vypočuť. Každým rokom je latka nastavená čoraz vyššie, až sa môže stať, že nebudete vedieť, ktorú časť programu uprednostniť. V rámci prednášok si môžete vypočuť napríklad výklady o výrobe čokolády od úplného začiatku, či ako variť s morskou vodou. Dozviete sa viac o jedlých bylinách v amazonskom pralese, biodynamickom varení, či židovskej kuchyni na michelinskej úrovni. Zablúdiť môžete ale aj na aukciu hľuzoviek či degustáciu vín, ktorých je toľko, že ich ani všetky nepostíhate. Máte tu však možnosť poochutnávať vína, ktoré ani nie sú v predaji a ich odhadovaná hodnota sa pohybuje v tisíckach eur.
Už po vstupe do konferenčnej haly cítiť koncentrovanú energiu, ktorú vytvára také množstvo kuchárskych talentov ale aj nespočetné množstvo rôznych odborníkov, vedcov či známych osobností. Vďaka takejto skladbe si program viete vyskladať veľmi pestro - od počúvania cez degustovanie až po vzdelávanie sa v konkrétnych problematikách. A aby toho nebolo málo, v rámci konferencie máte možnosť zúčastniť sa rôznych degustačných večerí naprieč Madridom, vďaka čomu je návšteva konferencie veľmi bohatým a komplexným zážitkom.
Madrid, ale aj Španielsko ako také, má posledné roky veľmi zaujímavé a úspešné obdobie. Dlhodobo sa miestne reštaurácie umiestňujú na popredných rebríčkoch hodnotenia The World's 50 Best Restaurants a vysoko hodnotené sú aj u sprievodcu Michelin Guide. Vo veľkej miere na tom má podiel legenda menom Ferran Adria (El Bulli), ktorý pomútil miestne vody a spôsobil revolúciu, čo sa kultúry stravovania a trendov týka. Obzvlášť madridská kulinárska scéna zažíva v poslednej dobe malú renesanciu. Väčšina pozornosti sa doteraz upierala hlavne na, a to spôsobilo, že aj v centre hlavného mesta máte možnosť natrafiť na “neturistické”, autentické domáce tapas bary, ktoré dotvárajú dušu a atmosféru tejto novodobej “mekky” gastronómie.
Autor: Michal Kordoš, Foodman – Fine Food & Fun