Späť

Igor Čehy: Budem pomáhať nadšencom pre varenie pri napĺňaní ich cieľov

Pondelok, 5.2. 2018, 12:36

Rozhodol som sa podeliť o moju nedávnu skúsenosť z môjho kurzu v škole varenia. Škola varenia je skvelý projekt, na ktorom sa podieľam s mojimi priateľmi profesionálmi aj neprofesionálnymi fanúšikmi varenia. Široká verejnosť k nám chodí naberať inšpiráciu, zabaviť sa, niečo ochutnať a tráviť príjemné chvíle.

Ja sa vždy teším na stretnutie s novými ľuďmi a na odovzdávanie mojich skúseností. Nebolo tomu inak ani na nedávnom kurze, kde som spoznal opäť skvelých ľudí zapálených do vecí, ktoré tak milujem. Spoznal som aj mladého chlapíka po štúdiu práva, ktorý ma nabudil napísať tento príspevok.

Vyštudoval právo a verejne zahlásil, že sa chce stať kuchárom. Vyrazil mi dych a, samozrejme, dojal. Trochu som sa zamyslel a, samozrejme, som sa ho začal vypytovať, ako dospel k tomuto rozhodnutiu. Povedal mi: Ako mladý právnik sa viem uplatniť predovšetkým na Slovensku a mimo neho je mi moje vzdelanie skoro nanič. Chcem cestovať, poznávať nové krajiny, kultúry a hlavne gastronómiu. Sledujem mnoho TV programov o varení a fascinuje ma, čo všetko by som ako kuchár vedel vytvoriť, dokázať a zažiť. Strávili sme spolu polovicu dňa a skutočne som zistil, že to myslí vážne. Mal informácie o veciach, ktoré vedia väčšinou profíci. Teóriu študuje a slušne ovláda, len mu chýba prax.

Porozprával som mu príbeh môjho staršieho syna Erika, ktorý je tiež na začiatku svojej kuchárskej kariéry a snažím sa mu postupne odovzdávať svoje žezlo. Tiež mal možnosť študovať ďalej, ale po jeho rozhodnutí sme sa spolu s manželkou rozhodli, že ho budeme podporovať v kuchárskom remesle. A som presvedčený, že to bolo správne rozhodnutie.

Ale poďme naspäť k pôvodnej myšlienke. Po nedávnej skúsenosti som sa rozhodol, že budem podporovať ľudí, nadšencov pre varenie, nekuchárov a budem venovať svoju energiu, aby som im pomohol naplniť ich ciele. Keďže ale fungujem v profi kuchyni, tak to bude chcieť splniť minimálne legislatívne podmienky, a to: zdravotný preukaz a osvedčenie odbornej spôsobilosti.

Motívom tohto môjho rozhodnutia je aj fakt, že poznám skutočne veľa kuchárov, o ktorých som netušil, že nemajú toto vzdelanie a svojou ambicióznosťou a nadšením sa prepracovali v mnohých prípadoch na skutočné vysoké posty a stali sa rešpektovanými osobnosťami v obore.

Ďalším faktom je aj to, že som pred časom na svojej facebookovej stránke GastroConcept by Igor Čehy avizoval otvorenie Kaštieľa v Studenom pri Bratislave a reakcia bola veľká, ale po finálnom výbere mi zostal len jeden študent z Tomášova (to je dnes rarita), ktorý prejavil nadšenie a záujem, zatiaľ len ako brigádnik a potom sa uvidí. Tak by som to len rád zhrnul: Uvítam v mojej nádhernej kuchyni v Kaštieli šikovného nadšenca varenia, s už nejakými znalosťami, plného energie a záujmu o toto určite najkrajšie povolanie na svete. Ak chcete zmeniť svoj život, tak niet na čo čakať. Ak poznáte niekoho vo svojom okolí, kto to cíti podobne, neváhajte a zdieľajte, informujte.

Autor: Igor Čehy

Foto: archív I. Čehyho

gastro, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Utorok, 13.3. 2018 - 1.deňHoreca manažment 2018
Utorok, 13.3. 2018 - 2.deňHoreca manažment 2018
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031