Späť

Gastronomy Slovakia prvýkrát privítalo trojhviezdičkového šéfkuchára

Štvrtok, 26.10. 2017, 00:38

V priestoroch bratislavskej Refinery Gallery sa 23. októbra 2017 konal 4. ročník sympózia o avandgardnej gastronómii Gastronomy Slovakia!

Tento ročník navštívilo až 280 odborných hostí, čo je nárast oproti minulému roku o 50 %! Z toho 65 % tvorili šéfkuchári, 20 % F&B manažéri, riaditelia a majitelia prevádzok a hotelov, 10% čašníci a somelieri a 5% média a hostia.

„Som nesmierne rád, že sa nám opäť podarilo zorganizovať Gastronomy Slovakia a ešte zdvihnúť latku kvality  tohto podujatia vyššie. Chcem tiež poďakovať aj svetovým michelínskym hosťom, ktorí zavítali na Slovensko a uprednostnili ho pred možno lukratívnejšími ponukami či podujatiami z celého sveta. Veď napríklad na Gerta de Mangeleer (Top 10 vo svete!) sme čakali až tri roky, kým sa rozhodol pre Bratislavu! Naši hostia boli s odbornou stránkou a zabezpečením sympózia spokojní a na Slovensku sa im páčilo,“ konštatoval Radoslav Nackin, riaditeľ a organizátor Gastronomy Slovakia.

Účastníci z celého Slovenska sa podľa jeho slov zhodli, že to bolo veľmi zaujímavé a odborne najkvalitnejšie podujatie, aké na Slovensku máme. „Škoda len, že až 80 % hotelierov, reštauratérov a kuchárov takéto podujatie nezaujíma! Ťažko to pochopiť v terajšej situácii, keď všetci títo „lídri“ hotelierstva a gastronómie plačú, že majú nedostatok kvalitných pracovníkov. Kde ich potom chcú školiť, ak nie na takýchto odborných podujatiach s účasťou odborníkov z celého sveta?“ zdôrazňuje R. Nackin.

Šéfkuchári na pódiu

Gert de Mangeleer, Hertog Jan restaurant, 3 micheliny

Jacob Holmström, Gastrologik ,Švédsko, 1 michelin

Alessandro Gilmozzi, El MOLIN, Taliansko 1 michelin

Michal Konrád, Fou Zoo, Bratislava, 3 vidličky, Kuchár roka 2015, 2016

Martin Záhumenský, Kuchár roka v Spojenom Kráľovstve 2015

Peter Ďurčo, Top Restaurant, Žilina, 2 vidličky

Ohlasy zúčastnených

Igor Čehy - Gurmán na Slovensku Kuchár roka 2007, 2014

„Zúčastnil som sa na top akcii určenej pre všetkých kolegov, hotelierov a ľudí z brandže – Gastronomy Slovakia. Koľkokrát do roka sa môžete naživo stretnúť na prezentácii svojho umenia, okrem iných aj s trojhviezdičkovým michelínskym šéfkuchárom, podiskutovať, odfotiť a vypočuť niečo inovatívne a inšpiratívne. Ja som si to užil a hltal každú ich vetu. Chcel by som poďakovať Radovi Nackinovi, že to zorganizoval a aj Martinovi Záhumenskému za peknú reč a prezentáciu. Skutočne mal v mnohom pravdu. Mrzí ma len to, že som tam stretol len zlomok svojich kolegov a je mi z toho smutno. Neviem, či je to zlou propagáciou a podporou autorít, ako Slovenský zväz kuchárov a cukrárov alebo Zväz hotelov a reštaurácií SR, kde som žiadne info nenašiel, ale akcia roka a sprostredkovanie takejto výnimočnej udalosti si určite zaslúži väčšie publikum. Niekedy sa sám zamýšľam nad tými rečami verejnosti, v akom stave je gastronómia na Slovensku a podpora zo strany autorít je nulová. Slovensko má asi najviac gastro škôl na svete a záujem stretnúť takéto osobnosti naživo je minimálny. Mám pocit, že tu niečo nefunguje a chýba záujem.
Takisto zamestnávatelia asi úplne nechápu potrebu vzdelávania svojich zamestnancov. Poslať dobrého zamestnanca z akéhokoľvek dôvodu by mala byť povinnosť každého z vás.“

Jacob Holmström - Gastrologik, 1 michelin, Švédsko

„Ja sa pravidelne zúčastňujem takýchto gastro sympózií po celom svete a musím skonštatovať, že sa mi toto na Slovensku veľmi páčilo. Nebolo rozsahom veľké, Rado mi vysvetlil, že Slovensko nemá až toľko reštaurácií a šéfkuchárov, aby sa ich zišlo 2 000, ale o to viac som videl na hosťoch ich zanietenie a chuť nasávať informácie a novinky z našej brandže. Stretol som tu veľa zaujímavých kolegov a teším sa na budúcu návštevu Bratislavy.“

Peter Škripko - spolumajiteľ reštaurácie Camelot, Košice

„Gastronomy Slovakia je vynikajúce podujatie a pre nás manažérov nesmiernou inšpiráciou ako smerovať svojich zamestnancov. Ja osobne sem chodím už od prvého ročníka a pravidelne privádzam aj svojich najlepších zamestnancov, aby sa zdokonalili a rozšírili svoje odborné znalosti. Nechať si ujsť svetové osobnosti gastronómie by bol hriech.“

Marián Harciník - executive chef PRIMI, MEDUSA Group

„Každoročne chodím s kolegami z našej skupiny reštaurácií na Gastronomy Slovakia a vždy nás obohatí novými poznatkami. Je fantastické vidieť na vlastné oči hviezdnych šéfkuchárov a ich zručnosť a samotnú filozofiu varenia. Je nám jasné, že väčšinu týchto vecí nevieme použiť v našich prevádzkach, ale skôr ide o to inšpirovať sa a pochytiť nové trendy a hlavne ten obrovský rešpekt z ich strany k surovinám.“

Michal Pažák - executive chef Bencik Culinary Group

„Pravidelne sa s našimi reštauráciami zapájame do gastronomických aktivít Gurmánu na Slovensku a prinášajú nám veľa odborných, ako aj praktických poznatkov. Gastronomy Slovakia je úžasné odborné podujatie, na ktorom sa zúčastnilo aj niekoľko našich šéfkuchárov. Všetci sme sa zhodli, že nás to obohatilo a opäť sme si rozšírili svoje znalosti. Ďakujeme organizátorovi za to, že na Slovensko dokáže priviesť každoročne takéto skvelé osobnosti gastronómie.“

Viac info nájdete na www.GastronomySlovakia.sk 

gastro, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
       
Pondelok, 27.11. 2017 - 1.deňFirst Cocktail Vernissage
Pondelok, 27.11. 2017 - 2.deňFirst Cocktail Vernissage
Pondelok, 27.11. 2017 - 3.deňFirst Cocktail Vernissage
Pondelok, 27.11. 2017 - 4.deňFirst Cocktail Vernissage
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
Pondelok, 27.11. 2017 - 5.deňFirst Cocktail Vernissage
Pondelok, 27.11. 2017 - 6.deňFirst Cocktail Vernissage
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30