Gastronomy Slovakia prvýkrát privítalo trojhviezdičkového šéfkuchára
Štvrtok, 26.10. 2017, 00:38V priestoroch bratislavskej Refinery Gallery sa 23. októbra 2017 konal 4. ročník sympózia o avandgardnej gastronómii Gastronomy Slovakia!
Tento ročník navštívilo až 280 odborných hostí, čo je nárast oproti minulému roku o 50 %! Z toho 65 % tvorili šéfkuchári, 20 % F&B manažéri, riaditelia a majitelia prevádzok a hotelov, 10% čašníci a somelieri a 5% média a hostia.
„Som nesmierne rád, že sa nám opäť podarilo zorganizovať Gastronomy Slovakia a ešte zdvihnúť latku kvality tohto podujatia vyššie. Chcem tiež poďakovať aj svetovým michelínskym hosťom, ktorí zavítali na Slovensko a uprednostnili ho pred možno lukratívnejšími ponukami či podujatiami z celého sveta. Veď napríklad na Gerta de Mangeleer (Top 10 vo svete!) sme čakali až tri roky, kým sa rozhodol pre Bratislavu! Naši hostia boli s odbornou stránkou a zabezpečením sympózia spokojní a na Slovensku sa im páčilo,“ konštatoval Radoslav Nackin, riaditeľ a organizátor Gastronomy Slovakia.
Účastníci z celého Slovenska sa podľa jeho slov zhodli, že to bolo veľmi zaujímavé a odborne najkvalitnejšie podujatie, aké na Slovensku máme. „Škoda len, že až 80 % hotelierov, reštauratérov a kuchárov takéto podujatie nezaujíma! Ťažko to pochopiť v terajšej situácii, keď všetci títo „lídri“ hotelierstva a gastronómie plačú, že majú nedostatok kvalitných pracovníkov. Kde ich potom chcú školiť, ak nie na takýchto odborných podujatiach s účasťou odborníkov z celého sveta?“ zdôrazňuje R. Nackin.
Šéfkuchári na pódiu
• Gert de Mangeleer, Hertog Jan restaurant, 3 micheliny
• Jacob Holmström, Gastrologik ,Švédsko, 1 michelin
• Alessandro Gilmozzi, El MOLIN, Taliansko 1 michelin
• Michal Konrád, Fou Zoo, Bratislava, 3 vidličky, Kuchár roka 2015, 2016
• Martin Záhumenský, Kuchár roka v Spojenom Kráľovstve 2015
• Peter Ďurčo, Top Restaurant, Žilina, 2 vidličky
Ohlasy zúčastnených
Igor Čehy - Gurmán na Slovensku Kuchár roka 2007, 2014
„Zúčastnil som sa na top akcii určenej pre všetkých kolegov, hotelierov a ľudí z brandže – Gastronomy Slovakia. Koľkokrát do roka sa môžete naživo stretnúť na prezentácii svojho umenia, okrem iných aj s trojhviezdičkovým michelínskym šéfkuchárom, podiskutovať, odfotiť a vypočuť niečo inovatívne a inšpiratívne. Ja som si to užil a hltal každú ich vetu. Chcel by som poďakovať Radovi Nackinovi, že to zorganizoval a aj Martinovi Záhumenskému za peknú reč a prezentáciu. Skutočne mal v mnohom pravdu. Mrzí ma len to, že som tam stretol len zlomok svojich kolegov a je mi z toho smutno. Neviem, či je to zlou propagáciou a podporou autorít, ako Slovenský zväz kuchárov a cukrárov alebo Zväz hotelov a reštaurácií SR, kde som žiadne info nenašiel, ale akcia roka a sprostredkovanie takejto výnimočnej udalosti si určite zaslúži väčšie publikum. Niekedy sa sám zamýšľam nad tými rečami verejnosti, v akom stave je gastronómia na Slovensku a podpora zo strany autorít je nulová. Slovensko má asi najviac gastro škôl na svete a záujem stretnúť takéto osobnosti naživo je minimálny. Mám pocit, že tu niečo nefunguje a chýba záujem.
Takisto zamestnávatelia asi úplne nechápu potrebu vzdelávania svojich zamestnancov. Poslať dobrého zamestnanca z akéhokoľvek dôvodu by mala byť povinnosť každého z vás.“
Jacob Holmström - Gastrologik, 1 michelin, Švédsko
„Ja sa pravidelne zúčastňujem takýchto gastro sympózií po celom svete a musím skonštatovať, že sa mi toto na Slovensku veľmi páčilo. Nebolo rozsahom veľké, Rado mi vysvetlil, že Slovensko nemá až toľko reštaurácií a šéfkuchárov, aby sa ich zišlo 2 000, ale o to viac som videl na hosťoch ich zanietenie a chuť nasávať informácie a novinky z našej brandže. Stretol som tu veľa zaujímavých kolegov a teším sa na budúcu návštevu Bratislavy.“
Peter Škripko - spolumajiteľ reštaurácie Camelot, Košice
„Gastronomy Slovakia je vynikajúce podujatie a pre nás manažérov nesmiernou inšpiráciou ako smerovať svojich zamestnancov. Ja osobne sem chodím už od prvého ročníka a pravidelne privádzam aj svojich najlepších zamestnancov, aby sa zdokonalili a rozšírili svoje odborné znalosti. Nechať si ujsť svetové osobnosti gastronómie by bol hriech.“
Marián Harciník - executive chef PRIMI, MEDUSA Group
„Každoročne chodím s kolegami z našej skupiny reštaurácií na Gastronomy Slovakia a vždy nás obohatí novými poznatkami. Je fantastické vidieť na vlastné oči hviezdnych šéfkuchárov a ich zručnosť a samotnú filozofiu varenia. Je nám jasné, že väčšinu týchto vecí nevieme použiť v našich prevádzkach, ale skôr ide o to inšpirovať sa a pochytiť nové trendy a hlavne ten obrovský rešpekt z ich strany k surovinám.“
Michal Pažák - executive chef Bencik Culinary Group
„Pravidelne sa s našimi reštauráciami zapájame do gastronomických aktivít Gurmánu na Slovensku a prinášajú nám veľa odborných, ako aj praktických poznatkov. Gastronomy Slovakia je úžasné odborné podujatie, na ktorom sa zúčastnilo aj niekoľko našich šéfkuchárov. Všetci sme sa zhodli, že nás to obohatilo a opäť sme si rozšírili svoje znalosti. Ďakujeme organizátorovi za to, že na Slovensko dokáže priviesť každoročne takéto skvelé osobnosti gastronómie.“
Viac info nájdete na www.GastronomySlovakia.sk