Gastronomy Slovakia očami kuchárov
Piatok, 24.7. 2015, 01:21Druhý ročník najprestížnejšieho gastronomického podujatia na Slovensku – Gastronomy Slovakia, ktoré sa konalo koncom júna v Art Hoteli Kaštieľ v Tomášove, prinieslo všetkým účastníkom symfóniu chutí, vôní a kulinárskeho umenia (nielen) na tanieri.
Svoje umenie predviedli nielen deviati michelínoví šéfkuchári z Belgicka, Francúzska, či Španielska, no aj slovenská a česká kuchárska špička. Zaujímavú prednášku priniesol aj najlepší somelier na svete Giuseppe Vaccarini.
Okrem hlavného programu – gastronomických šou, mali návštevníci možnosť zažiť aj komornejšiu atmosféru na sprievodných akciách: „private cooking with“, kde menšia skupinka mohla zblízka sledovať varenie michelínovej hviezdy, diskutovať s ním a, samozrejme, ochutnať, či odfotiť jeho výtvory; a „odborné workshopy“ plné detailných diskusií, názorov, trendov a nápadov na konkrétnu gastronomickú tému.
Reakcie účastníkov
Tomáš Sika, Brand Chef Klubovňa, Medusa Group
„Bolo mi aj tento rok dopriate prizerať sa skvelým , svetovým michelinským šéfkuchárom na prsty a pod pokrievku na podujatí Gastronomy Slovakia. Opäť sa bolo na čo pozerať, a tým, že sa jedlo aj reálne pripravuje, tak aj privoňať či pri troche šťastia aj ochutnať. Čo je ale na podujatí na nezaplatenie je to, že ak vás niečo zaujíma alebo niečo osloví (myslím tým nová surovina na trhu, nová technika varenia), každý z účinkujúcich vám o nej rád porozpráva, či prezradí aj niečo zo svojich trikov. Každý si môže sám vnútorne porovnať svoju prácu s prácou na svetovej úrovni. Preto beriem toto podujatie ako gastronomický „Olymp“ a užívam si ho všetkými zmyslami a odporúčam ho zažiť aj ostatným kolegom. Perfektní boli úplne všetci, ale tak ako máme radi každý inú hudbu, tak aj mne sa zo šéfkuchárov práve páčili najviac moji kamaráti Mišo Konrád a Gabo Kocák , ktorému asistoval charizmatický Jožko Hromják. Aj keď títo páni na michelinskú hviezdičku ešte nesiahli, bez mihnutia oka by som im ju udelil. Kreativitou, chuťou a vizuálom jedla prevýšili aj niektorých michelínskych harcovníkov. A ešte aby som nezabudol, veľký dojem vo mne zanechal Oldřich Sahajdák z pražskej La Degustation, jeho štýl varenia a filozofia mi tiež učarili.“
Michal Škorec, šéfkuchár Gašperovho mlyna
„Po minuloročnom prvom ročníku som sa veľmi tešil na ten tohtoročný. Podľa programu, ktorý bol veľmi bohatý, som mal vytipovane niektoré osobnosti, na ktoré som bol veľmi zvedavý. Hneď na úvod muším však vyzdvihnúť našich slovenských kuchárov, ktorí sa prezentovali. Miško Konrád a aj Gabo Kocák predviedli to naj zo svojej tvorby a určite sa nestratili v konkurencii michelinovských hviezd. Trošku som bol sklamaný z predstavenia belgických šéfkuchárov. No však aj u nich som videl niečo zaujímavé. Za najväčší zážitok však považujem vystúpenie Fernanda Arelana. Bol fantastický, tak ako aj minulý rok. Jeho štýl a práca sa mi veľmi páčia a považujem ho za jedného z naj šéfkuchárov . Ďalšou hviezdou, na ktorú som sa tešil, a tiež len potvrdil moje očakávania, bol Oldřich Sahajdák. Oldov štýl je dosť podobný tomu môjmu, preto sa mi jeho vystúpenie veľmi páčilo. Gastronomický kongres považujem za skvelú vec, lebo sa stretneme vždy tí naj šéfkuchári zo Slovenska. Pokecáme, povymieňame si názory. Už teraz sa teším na ďalší ročník.“
Ján Duda, šéfkuchár reštaurácie Leberfinger
„Na podobnom podujatí som sa na Slovensku zúčastnil prvýkrát, no neľutujem. V neposlednom rade by som sa chcel poďakovať Vojtovi Artzovi a Karolovi Preinerovi. Ako jednému z mnohých mi bolo dopriate sa bližšie oboznámiť s novými technikami varenia, novými surovinami, nie typickými pre náš kontinent, ktoré predvádzali svetoví michelinovskí šéfkuchári. Mohol som sa zdokonaliť (obkukať )v príprave a nových trendoch spracovania surovín. Výhodu vidím hlavne v tom, že varenie bolo prezentované pri malej skupine ľudí, každý si mohol dané jedlo pozrieť, zdegustovať a v prípade otázok dostal odpoveď. Takže to beriem aj ako ďalšie vzdelanie pre každého zúčastneného. Každý z prítomných si určite zobral niečo z tohto kongresu. Osobne som sa tešil na Fernanda Arallena, ktorý mi je blízky prípravou lokálnej kuchyne a udržanie tradičných receptov v modernom šate. Jeho vystúpenie nesklamalo a výsledok bol fantastický. Zo slovenských „michelinov“ som s úžasom sledoval Miška Konráda a jeho prípravu receptov. Aj keď mi je jeho kuchyňa a tvorba vzdialená, vždy pri jeho vystúpení tajím dych. Gastronomy Slovakia považujem za vynikajúci spôsob stretnutia slovenských šéfkuchárov, s ktorými si povymieňame skúsenosti, porozprávame sa a poprípade nadviažeme spoluprácu v rozvoji slovenskej gastronómie. Odporučil by som aj iným slovenským kuchárom, aby si našli čas a zúčastnili sa budúceho ročníka. Uvidia nové postupy, trendy michelinovských šéfkuchárov a ako funguje gastronómia za hranicami Slovenska .“
Zdroj/Foto: Gurmán na Slovensku