Ako sa stať profesionálnym pizza kuchárom? Keď byť dobrým nestačí...
Utorok, 30.4. 2019, 08:02Pizza kuchári často riešia rôzne činnosti na dennej báze, nie je to len o pečení pizze. Skladovanie surovín, dodržiavanie hygienických postupov a práce s gastro vybavenim často robia z pizza kuchára interného technika, ktorý musí byť pripravený na všetko. V jednej ruke zošit pre tvorbu denného menu, v druhej pizza lopata a pri tom všetkom francúzsky kľúč, azda aj na hlave. Takto vyzerá bežný deň zamestnanca v pizzerii. Ako sa ale líši profesionálny pizza kuchár od toho klasického?
Formovanie pizze
Na hrúbke pizze nezáleží, pretože pizza každej hrúbky má svojich fanúšikov. Dôležitý je tvar pizze. Správna pizza sa formuje najprv pomocou valčeka, potom na pizza stole alebo na okraji stola pomocou krúživého ťahu rúk. Nesmie sa tlačiť na okraje, aby boli najhrubšie a chrumkavé. Tento krok je po konzistencií cesta a celkovej chuti najdôležitejší, pretože ovplyvňuje celkový dojem z pizze.
Iniciatíva a gastro zariadenie
Prenechali ste nákup gastro zariadenia na vášho zamestnávateľa alebo vás nenapadajú návrhy na zlepšenie? Chyba. Každý pizza kuchár je zodpovedný za svoj výstup z kuchyne a v tom vám pomôže aj kvalitné gastro zariadenie. Pokiaľ sa pizza rovnomerne pečie iba v jednom rohu pizza pece a nič s tým nerobíte, vaša reštaurácia bude stagnovať. Gastro priemysel je najviac konkurenčný smer vôbec, a preto musíte posúvať svoju reštauráciu vpred. Pre vás to znamená isté pracovné miesto, možnosť zvýšenia platu a kvalitné referencie, ktoré môžete v budúcnosti uplatniť.
-
Gastronádoby
Tieto jedinečné nádoby sú najväčším priateľom pizza kuchárov. Gastronádoby majú hneď niekoľko výhod. Stačí, ak si do gastronádoby pripravíte suroviny a celý deň môžete pripravovať čerstvé dobroty. Ďalšou výhodou je ich udržiavanie. Čistia sa naozaj jednoducho. Gastronádoby sú v štandardizovaných veľkostiach, takže sa presne prispôsobia veľkostiam ostatného vybavenia, ako sú teplé či chladiace vitríny.
-
Miesič cesta
Za úspechom každého pizza kuchára stojí dobre pripravené cesto podľa vlastného originálneho receptu. Štandardný miesič cesta by mal mať 3 - 4 stupňov otáčok, vďaka čomu pripravíte to najjemnejšie cesto. Ďalším dôležitým parametrom je kapacita kotla, v ktorom sa miesi cesto. Matematika je jednoduchá: čím viac litrov, tým vyššia cena.
-
Chladiace boxy
Po vymiesení cesta a jeho oddychu nastáva proces chladenia. Každý profesionálny pizza kuchár by mal mať vo svojom pizza stole zabudovaný chladiaci box, ktorý cesto vychladí na správnu teplotu. Častým problémom býva nedostatok priestoru a ukladanie plát s pizza cestom na seba. Nebojte sa žiadať od zamestnávateľa pizza stôl s väčším chladiacim boxom, aby sa nestalo, že sa vám cesto prebytočné v plátoch navzájom spojí.
Hygiena ako symbol profesionálneho pizza kuchára
Gastro nádoby a zariadenia je nutné čistiť na dennej báze. Čistota reštaurácie je vizitkou profesionálneho pizza kuchára. Niektoré nástroje je však nutné pravidelne obmieňať za nové. Napríklad lopaty do pece sú živnou pôdou pre vznik plesní, čo vie každý profesionálny pizza kuchár. Dôležitá je aj čistota digestorov, ako aj samotných surovín. Správne skladovanie surovín je okrem hygienickej dôležitosti nutné aj pre zachovanie ich čerstvosti.
Aký je teda rozdiel medzi pizza kuchárom a profesionálnym pizza kuchárom?
Túto otázku môžeme zodpovedať jediným slovom. Prístup. Prístup ku práci, k reštaurácií ako samotnej a prístup ku zákazníkom. Všetky veci sú kľúčové pre zamestnanca aj zamestnávateľa. Posunte sa vpred spoločne a zlepšujte gastro priemysel na Slovensku.
Autor: Ante Tomić
Zdroj foto: Archív autora, Bigstock.com, Pixabay.com