Veľký úspech žilinských kuchárov na olympiáde
Streda, 16.11. 2016, 22:58V dňoch 22. - 25. 10. 2016 sa v nemeckom Erfurte konala medzinárodná gastronomická súťaž Olympiáda kuchárov a cukrárov IKA 2016, s účasťou viac ako 28 000 návštevníkov.
Na olympiáde sa zúčastnilo viac ako 2 000 kuchárov a cukrárov z 59 krajín sveta, či už jednotlivo alebo v tímoch. Celkovo sa na olympiáde zúčastnilo 30 národných a 51 regionálnych tímov, prišli z rôznych kútov sveta ako napr. Kanada, Švédsko, Rusko, USA a mnohé ďalšie.
Jedným zo súťažiacich bol Žilinský klub kuchárov a cukrárov, ktorý súťažil medzi regionálnymi tímami v kategórii „Culinary art - súťažný výstavný stôl – Studený bufet“. Bolo to historicky prvýkrát, kedy sa na najvýznamnejšej kuchárskej súťaži zúčastnil zástupca Žilinského regiónu. Náš tím bol zložený z kuchárov, ktorí patria medzi najskúsenejších v regióne, menovite: kapitán Milan Bušovský, Vladimír Lokšík, František Plavý, Tomáš Pleva, Jindřich Novotný, Martina Kamenčíková, Miroslav Gemzický a Roman Pekný.
Pri svojom debute si Žilinský kuchári k 5. výročiu založenia darovali veľmi cenný darček, získali krásnu bronzovú medailu. Bola to poctivo vybojovaná trofej vzhľadom na to, že hodnotili medzinárodne certifikovaný komisári WACS z celého sveta.
Žilinský klub kuchárov a cukrárov bol založený v roku 2011. Cieľom práce klubu je rozvoj gastronómie v regióne, podpora rastu mladých kuchárov a odovzdávanie skúseností od profesionálov v obore. V spolupráci s mestom Žilina a Hotelovou akadémiou v Žiline sa to darí. Čoho dôkazom je, že zároveň so súťažným tímom sa na olympiádu pozreli aj mladí kuchári, členovia klubu, ktorí mali možnosť zažiť atmosféru olympiády. Videli najnovšie trendy svetovej gastronómie, alebo naživo variť najlepších kuchárov z celého sveta. Ďalšou skúsenosťou bolo, že aktívne pomáhali pri príprave súťažných jedál, za čo im patrí veľká vďaka. Ďakujeme tiež všetkým, ktorí nás podporili, aby sme do Žiliny priviezli prvú medajlu z kuchárskej olympiády a dúfame, že nie je posledná.
Autor: Vladimír Lokšík
Foto: Žilinský klub kuchárov a cukrárov