Späť

Veľký úspech žilinských kuchárov na olympiáde

Streda, 16.11. 2016, 22:58

V dňoch 22. - 25. 10. 2016 sa v nemeckom Erfurte konala medzinárodná gastronomická súťaž Olympiáda kuchárov a cukrárov IKA 2016, s účasťou viac ako 28 000 návštevníkov.

Na olympiáde sa zúčastnilo viac ako 2 000 kuchárov a cukrárov z 59 krajín sveta, či už jednotlivo alebo v tímoch. Celkovo sa na olympiáde zúčastnilo 30 národných a 51 regionálnych tímov, prišli z rôznych kútov sveta ako napr. Kanada, Švédsko, Rusko, USA a mnohé ďalšie.

Jedným zo súťažiacich bol Žilinský klub kuchárov a cukrárov, ktorý súťažil medzi regionálnymi tímami v kategórii „Culinary art - súťažný výstavný stôl – Studený bufet“. Bolo to historicky prvýkrát, kedy sa na najvýznamnejšej kuchárskej súťaži zúčastnil zástupca Žilinského regiónu. Náš tím bol zložený z kuchárov, ktorí patria medzi najskúsenejších v regióne, menovite: kapitán Milan Bušovský, Vladimír Lokšík, František Plavý, Tomáš Pleva, Jindřich Novotný, Martina Kamenčíková, Miroslav Gemzický a Roman Pekný.

Pri svojom debute si Žilinský kuchári k 5. výročiu založenia  darovali veľmi cenný darček, získali krásnu bronzovú medailu. Bola to poctivo vybojovaná trofej vzhľadom na to, že hodnotili medzinárodne certifikovaný komisári WACS z celého sveta. 

Žilinský klub kuchárov a cukrárov bol založený v roku 2011. Cieľom práce klubu je rozvoj gastronómie v regióne, podpora rastu mladých kuchárov a odovzdávanie skúseností od profesionálov v obore. V spolupráci s mestom Žilina a Hotelovou akadémiou v Žiline sa to darí. Čoho dôkazom je, že zároveň so súťažným tímom sa na olympiádu pozreli aj mladí kuchári, členovia klubu, ktorí mali možnosť zažiť atmosféru olympiády. Videli najnovšie trendy svetovej gastronómie, alebo naživo variť najlepších kuchárov z celého sveta. Ďalšou skúsenosťou bolo, že aktívne pomáhali pri príprave súťažných jedál,  za čo im patrí veľká vďaka. Ďakujeme tiež  všetkým, ktorí nás podporili, aby sme do Žiliny priviezli prvú medajlu z kuchárskej olympiády a dúfame, že nie je posledná.

Autor: Vladimír Lokšík   

Foto: Žilinský klub kuchárov a cukrárov

gastro, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30