Späť

Slovenskí kuchári bodovali na Balkan Culinary Competition

Štvrtok, 26.5. 2016, 01:36

Culinary Team Slovakia (kuchári bez hraníc) sa po druhýkrát zúčastnil kuchárskej súťaže Balkan Culinary Competition 2016, ktorá sa odohrávala na Slnečnom pobreží v Bulharsku, v rezorte Fort Noks.

Súťaže sa zúčastnilo viac ako 300 kuchárov z 13 krajín (Bulharsko, Srbsko, Taliansko, Rumunsko, Slovensko, Južná Kórea, Izrael, Chorvátsko, Macedónsko, Japonsko, Veľká Británia, Slovinsko, Nemecko) vo viacerých kategóriách.

Slovenský tím vycestoval v zložení:

Karol Sklenár, Executive Chef Culinary Dreams

Michal Milec, šéfkuchár Restaurant Atrium, Žilina

Alexander Koóš, šéfkuchár  Penzión Energetik, Demänovská dolina

Dominik Marton, šéfkuchár Penzion Drak, Demänová

Viliam Šmahel, kuchár Vinum Galeria Bozen, Pezinok

Dávid Mareček, kuchár Hotel Plejsy, Krompachy

Denis Čonka, študent Hotelovej akadémia Liptovský Mikuláš

Asistent tímu a komisár: Miloš Lachkovič, prezident Aregala Slovakia, člen World Master Chef Society

Kategória „tímovka“ bola vo dvojici, jej úlohou bolo navariť 5-chodové menu, a to 10 bufetových porcii + 1 tanierová porcia v zložení:  predjedlo, šalát, polievka, hlavné jedlo, dezert. Čas prípravy bol 3 hodiny a hodnotenie prebiehalo formou WACS pravidiel. V tejto kategórii sa zúčastnili dve slovenské dvojice: Karol Sklenár & Michal Milec a Alexander Koóš & Dominik Marton.

V tejto kategórii  sa podarilo KaroloviMichalovi získať cenu absolútneho víťaza. Okrem víťazného pohára a medaily získali aj hodnotne ceny, a to stáž v Culinary Arts Institute vo Varne v Bulharsku a účasť na kulinárskom kongrese v španielsku v San Sebastiane, kde  sa stretnú hneď s niekoľkými michelinovými šéfkuchármi zvučných mien zo Španielska, Brazílie, Austrálie, Japonska, či Maďarska.

Víťazné menu Karola Sklenára a Michala Mileca

Predjedlo: Creme brulee z kačacej pečene s fialkovým cukrom, mini burger, šalátik z mikrobyliniek

Polievka: Krém zo zaúdenej šošovice a zemiakov, petržlenový kaviár, slaninová pena, lifizovaná bravčová koža

Šalát: Špongia z medvedieho cesnaku, lístky červenej repy, krém z kozieho syra,  limetový vinagret, mandľový prach

Hlavné jedlo: Bravčová panenka sous vide v petržlenovej  kruste, smrčkové krémové krupoto, zeleninový tartar, kapustová redukcia, karfiolový krém so šafranom.

Dezert: Čokoládovo-lieskovcová jedlá hlina, jedlé kvety, černica, zmrzlina zo sladkých zemiakov, marcipánová mrkva a špargľa

 

Aj druhej slovenskej dvojici: DominikoviAlexandrovi sa v tejto kategórií podarilo získať cenu v striebornom pasme.

Darilo sa aj v súťažnej kategórií „Black box“, kde zlatú medailu získali Karol Sklenár a Alexander Koóš. V kategórií „Black box za použitia dvoch národných surovín“  získal Alexander Koóš bronz.

„Príprava na súťaž trvala viac ako dva mesiace. Všetka tá námaha, trénovanie, ale aj 24 hodín strávených cestovaním stalo za to! Veľa kuchárov zahraničné súťaže odsudzuje a dávajú mi otázku: „Čo  budeš robiť s tými medailami? Čo z toho máš?“ Vždy sa len pousmejem a myslím si svoje. Z každej jednej súťaže si prinesiem niečo cennejšie ako sú medaily a ceny, a to sú kuchárske priateľstva a nové kontakty vo svet,e a to je na nezaplatenie. Tým chcem dať malú radu každému súťažiacemu  kuchárovi -  nejde o víťazstvo. Samozrejme, že každé víťazstvo poteší, ale pre mňa je podstatnejšia kuchárska pokora, či už sú súťažiaci kuchári lepší alebo horší, podstata všetkého by mala byť jeden druhého niečo naučiť a ctiť si pracú druhého, a to sa nám podarilo“ – zhodnotil účinkovanie na súťaži Karol Sklenár.

Poďakovanie: "V prvom rade by som chcel poďakovať firme, ktorá našej výprave zabezpečila  prvotriedny sortiment zeleniny a ovocia, ďalej firme zo Zázrivej, ktorá nám poskytla kvalitné syry na ochutnávku, ktorá zožala veľký úspech. A samozrejme organizátorom tejto peknej súťaže Veseline Slavcheve a Valerimu Neshovovi."

Zdroj/Foto: Karol Sklenár

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28
       
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930