Späť

Novým Majstrom kuchárom SR sa stal Andrej Róth

Piatok, 2.2. 2018, 23:28

Počas konania veľtrhu Danubius Gastro v Bratislave sa 28. 1. 2018 konal 3. ročník súťaže Majster kuchár SR 2017/2018. Vo finálovom kole sa stretli traja súťažiaci. Tým najlepším sa stal, a titul Majster kuchár SR získal, Andrej Róth z Banskej Bystrice. Na druhom mieste skončil Daniel Melicherik z Trnavy, tretie miesto obsadil Ján Konečník, Stará Myjava.

Táto súťaž, ktorú usporadúva Slovenský zväz kuchárov a cukrárov, sa svojimi propozíciami, podmienkami, zadaním,  atraktivitou a miestom usporiadania radí medzi najprestížnejšie súťaže kuchárov - seniorov v Slovenskej republike. Šlo sa podľa pravidiel, ktoré stanovuje WACS, Svetová organizácia kuchárskych spolkov. Súťažiaci mali za úlohu počas 4 hodín sami, bez pomocníka pripraviť 4 porcie moderného trojchodového menu. Povinnými surovinami boli:jeseter - celý, chladený a kačacie prsia, chladené.

Záštitu nad súťažou prevzal Miroslav Kubec, kontinentálny riaditeľ Svetovej organizácie kuchárskych asociácií WACS pre Strednú Európu a prezident Asociácie kuchárov a cukrárov Českej republiky.

Generálnym partnerom súťaže bola po tretí krát spoločnosť METRO Cash & Carry Slovensko s.r.o. „Už tradíciou sa pre nás stáva podpora tejto súťaže kuchárskych talentov, ktorých je na Slovensku naozaj hojne. S veľkou radosťou pomáhame rozvíjať ich zručnosti, kreativitu, ale aj jedinečnosť ich práce a, dá sa povedať, skutočné kulinárske umenie,“ poznamenal Jan Žák, generálny riaditeľ METRO Slovensko.

„Bola to silná konkurencia, pričom kuchári, ktorí sa predviedli, ukázali, že toho dokážu naozaj veľa. Každopádne môžem potvrdiť, že vyhral ten najlepší,“ uviedol  Vojto Artz, šéfkuchár spoločnosti METRO, prezident SZKC a zároveň predseda Degustačnej komisie. Táto komisia bola vizuálne odlúčená od súťažiacich a nemala prístup na ich pracovisko. Jej úlohou bolo chuťovo hodnotiť anonymné výrobky, prezentáciu, novátorstvo, skladbu, farebnosť výrobkov a celkový dojem. Členmi tejto komisie boli ešte Ján Michna, predseda Banskobystrického klubu SZKC, certifikovaný hodnotiaci komisár WACS pre súťaže v SR a Gabriel Kocák, člen Národného tímu kuchárov a cukrárov.

Druhou hodnotiteľskou komisiou bola Technická komisia, ktorá sledovala súťažiacich pri práci v súťažnom štúdiu a zameriavala sa prevažne na zručnosti súťažiacich, prípravu a čistotu pracoviska, vykonávanie a používanie moderných pracovných postupov, spôsob podávania, dodržanie časového limitu. Predsedom komisie bol Maroš Hruška, člen Írskej Asociácie kuchárov a cukrárov, certifikovaný hodnotiaci komisár WACS pre celosvetové súťaže WACS. Členmi Technickej komisie tiež boli Jozef Hromják, certifikovaný hodnotiaci komisár WACS pre súťaže v SR, člen Slovenského národného tímu kuchárov a cukrárov a šéfkuchár reštaurácie ZORE, a Ivan Vozár, manažér Slovenského národnému tímu kuchárov a cukrárov, certifikovaný hodnotiaci komisár WACS pre súťaže v SR.

Majster kuchár SR 2017/2018

1. miesto: Andrej Róth, šéfkuchár, Banská Bystrica

Predjedlo: Tartar z cukety, pínia, jeseter, sevruga, ponzu

Hlavný chod: Kačacie prsia, karfiol, čokoláda, višne, mandle

Dezert: Kapučíno s višňami

„Som veľmi šťastný, že som získal titul Majster kuchár SR, pretože sa mi splnil jeden z ďalších snov. Nesmierne si to vážim a som na to aj patrične hrdý. Prihlásiť sa na jednu z najprestížnejších súťaži na Slovensku ma lákalo už minulý rok , ale nemal som odvahu , pretože som si neveril. Ale po tom , čo ma zlé jazyky ohovárali a rozprávali o mne, že som „béčkový“ kuchár, ma to hnalo dopredu byť stále lepším a zároveň som nabral odvahu prihlásiť sa. V októbri minulého roku som poslal prihlášku do prvého výberového kola aj s potrebnými dokumentmi a už som len tŕpnuc čakal, či som sa dostal do finále. Keď prišiel deň D a ja som otvoril mail s pozdravom od SZKC , že som postupujúcim finalistom , tak som od radosti v ten večer nevedel zaspať. Na súťaž som sa nejako extra ani nepripravoval , pretože som v decembri rozviazal pracovný pomer s predchádzajúcim zamestnávateľom , tak som si povedal , že k nášmu remeslu patrí aj improvizácia, a  tak to nechám na vyššiu moc. A podarilo sa to, pre mňa neuveriteľné sa stalo skutočnosťou a stal som sa Majstrom kuchárom SR. Podstatou veci, čo chcem povedať je, že aj počas súťaže som mal zdravý rešpekt voči mojim rivalom a, samozrejme, aj úctu, tak ako si vážim každú jednu osobu pracujúcu v gastronómii, od pomocnej sily až po najvyššieho pracovníka v štruktúre gastroprevádzok. Je mi jedno, či je to teta kuchárka z materskej školy alebo šéfkuchár v Michelinskej reštaurácii, nepodceňujem nikoho. Lebo najlepší nebude nikdy nikto z nás, to sa nedá ani zmerať , ľudom buď chutí alebo nie, to je základná veličina na meranie v gastronómii, a vždy to bude subjektívne. A hlavne bol by som rád, keby sa mi podarilo motivovať mojich kolegov, aby sa prišli ukázať na akúkoľvek súťaž na Slovensku. Nejde o to , aby sme si hladkali svoje vlastne ego prípadnou výhrou , ale o to, aby sme sa poučili z chýb , ktoré sme na súťaži spravili, a tak isto zbierali skúsenosti , pripadne inšpirácie od ostatných . A najdôležitejšie - motivovali našich nástupcov z mladšej generácie. Aby využili všetky možnosti , ktoré majú už aj na kvalitnej slovenskej gastronomickej scén . A variť treba hlavne srdcom a radosťou, nie preto, že musím , vtedy je to oveľa ľahšie a krajšie.

2. miesto: Daniel Melicherik, šéfkuchár Hotel Holiday Inn Trnava

Predjedlo: Jemne zaúdený jeseter s variáciami hrášku, reďkovkou a citrónovým kaviárom

Hlavný chod: Kačacie prsia marinované s perníkovým korením, pripravené metódou sous-vide, s tekvicou, kuriatkami a chrumkavou foie gras

Dezert: Variácia hrušiek s čokoládou

3. miesto: Ján Konečník, TOBB Restaurant,. Stará Myjava

Predjedlo: Pošírovaný jeseter, kôprový dip, pošírované prepeličie vajíčko

Hlavný chod: Kačacie prsia pečené na smrekovom ihličí s kapustovo-slivkovým pyré, fritované v prepustenom masle, zemiakovo-orechový nok, mäsovo-vínový džús

Dezert: Pečené jablko s mrkvovým sorbetom a makovo-gaštanovou drobenkou so škoricovým krémom

 

Zdroj/Foto: METRO, SZKC

gastro, gastroweb

 

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Včera, 15.10. 2018, 10:00GASTRONOMY SLOVAKIA 2018
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031