Majstrom Slovenska v otváraní ustríc je Slavomír Dic
Piatok, 15.5. 2015, 17:24Slovenskí profesionálni kuchári si v utorok 12. mája už po štvrtý raz zmerali sily v otváraní ustríc. Na METRO Majstrovstvách Slovenska v otváraní ustríc sa spolu otvorilo viac ako 200 kusov známej lahôdky, víťazstvo si vybojoval Slavomír Dic, rovnako ako pred dvomi rokmi.
V rámci súťaže profesionálni šéfkuchári v súlade s medzinárodnými pravidlami otvárajú až 30 plochých ustríc typu Belon. Porota okrem rýchlosti súťažiacich pri otváraní hodnotí aj čistotu pracoviska a úpravu servírovaných ustríc. Trestné sekundy sa udeľujú napríklad za narezanie tela ustrice, úlomky ulity v mäse, nedokonalé oddelenie ustrice od ulity a chybnú prezentáciu na pripravenej tácke.
Víťaz Slavomír Dic z Kebabing restaurant v Starej Ľubovni a v poradí druhý umiestnený Dominik Baloga z Harley´s pub v Prešove získali účasť na európskom šampionáte v otváraní ustríc 2016 vo Švédsku, návštevníci sa zase potešili neobvyklému gurmánskemu zážitku. Na treťom mieste skončil Peter Šimko, tiež z Harley´s pubu. „V METRO sa už dlhšie zameriavame na predaj čerstvých morských rýb a kôrovcov a s potešením sledujeme, že práve predaj ustríc má aj vďaka takýmto akciám stúpajúcu tendenciu. Ľudia sa neboja nových chutí a to je veľmi dobre,“ hovorí Vojto Artz, šéfkuchár veľkoobchodu METRO, ktoré je spoluorganizátorom majstrovstiev aj dodávateľom čerstvých ustríc. V porote s ním zasadol aj Bernard Schaut, Key Account Manager Fish MAKRO, ktorý sa na ustrice v Českej republike špecializuje už od roku 1993.
Vedeli ste, že...?
• Ustrice obsahujú veľké množstvo bielkovín, ale aj zdravé tuky a minerály ako železo, meď, horčík a jód, vitamíny A, C a D či viaceré „Béčka“. Konzumujú sa živé s kvapkou citrónovej šťavy a najlepšie si ich vychutnáte s bielym suchým vínom, suchým sherry alebo šampanským.
• Ustrice sa servírujú živé. Čerstvé ustrice vám skúsený kuchár naservíruje v tradičnom tucte alebo poltucte a po otvorení ulity sú plné vody. Tá musí byť číra a voňať morom.
Zdroj/Foto: METRO Cash & Carry