Späť

Majstrom Slovenska v otváraní ustríc je Slavomír Dic

Piatok, 15.5. 2015, 17:24

Slovenskí profesionálni kuchári si v utorok 12. mája už po štvrtý raz zmerali sily v otváraní ustríc. Na METRO Majstrovstvách Slovenska v otváraní ustríc sa spolu otvorilo viac ako 200 kusov známej lahôdky, víťazstvo si vybojoval Slavomír Dic, rovnako ako pred dvomi rokmi.

V rámci súťaže profesionálni šéfkuchári v súlade s medzinárodnými pravidlami otvárajú až 30 plochých ustríc typu Belon. Porota okrem rýchlosti súťažiacich pri otváraní hodnotí aj čistotu pracoviska a úpravu servírovaných ustríc. Trestné sekundy sa udeľujú  napríklad za narezanie tela ustrice, úlomky ulity v mäse, nedokonalé oddelenie ustrice od ulity a chybnú prezentáciu na pripravenej tácke.

Víťaz Slavomír Dic z Kebabing restaurant v Starej Ľubovni a v poradí druhý umiestnený Dominik Baloga z Harley´s pub v Prešove získali účasť na európskom šampionáte v otváraní ustríc 2016 vo Švédsku, návštevníci sa zase potešili neobvyklému gurmánskemu zážitku. Na treťom mieste skončil Peter Šimko, tiež z Harley´s pubu. „V METRO sa už dlhšie zameriavame na predaj čerstvých morských rýb a kôrovcov a s potešením sledujeme, že práve predaj ustríc má aj vďaka takýmto akciám stúpajúcu tendenciu. Ľudia sa neboja nových chutí a to je veľmi dobre,“ hovorí Vojto Artz, šéfkuchár veľkoobchodu METRO, ktoré je spoluorganizátorom majstrovstiev aj dodávateľom čerstvých ustríc. V porote s ním zasadol aj Bernard Schaut, Key Account Manager Fish MAKRO, ktorý sa na ustrice v Českej republike špecializuje už od roku 1993.

Vedeli ste, že...?

• Ustrice obsahujú veľké množstvo bielkovín, ale aj zdravé tuky a minerály ako železo, meď, horčík a jód, vitamíny A, C a D či viaceré „Béčka“. Konzumujú sa živé s kvapkou citrónovej šťavy a najlepšie si ich vychutnáte s bielym suchým vínom, suchým sherry alebo šampanským.

• Ustrice sa servírujú živé. Čerstvé ustrice vám skúsený kuchár naservíruje v tradičnom tucte alebo poltucte a po otvorení ulity sú plné vody. Tá musí byť číra a voňať morom.

Zdroj/Foto: METRO Cash & Carry

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30