Kuchárom Zemplína je Marián Pestuch
Pondelok, 10.11. 2014, 00:49V Domove mládeže Dúha na Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Michalovciach sa 15. - 16. 10. 2014 uskutočnil 2. ročník súťaže Kuchár ZEMPLÍNA 2014 a 2. ročník prezentácie Jesenná gastronomická výstava jedál a slávnostných tabúľ. Program začal oficiálnym otvorením, prezentovaným Ing. Michalom Šenitkom, podpredsedom Košického klubu SZKC.
Súťažilo sa v dvoch kategóriách: junior a senior. Porota udeľovala body podľa klasických noriem WACS (World association of chefssocietes). Porotcovia poctivo sledovali všetky chybičky súťažiacich. Hlavným porotcom bol Peter Krištof z Prešovského klubu SZKC, druhým porotcom bol Dušan Bidleň z Prešovského klubu SZKC, ďalej porotu tvorili Miloš Lachkovič, predseda Bratislavského klubu SZKC (Slovenský zväz kuchárov a cukrárov), Pavlína Lachkovičová a porotcovský kolektív uzatváral Bc. Milan Seleši (predseda Tatranského klubu SZKC). Všetci sú kvalifikovaní komisári WACS.
V stredu 15. 10. 2014 prebiehala súťaž juniorov - prihlásilo sa 10 žiakov z odborných a hotelových škôl v rámci regiónu.
V každej kategórií boli tieto hodnotiace kritériá: príprava pracoviska, kalkulácie, hygiena, správnosť technologických postupov, chuť jedla, estetická úprava jedla, kreativita jedla, ekonomika a hospodárnosť. Každý súťažiaci musel pripraviť 2 porcie hlavného jedla s použitím kuracích pŕs, kde jedna išla na výstavu a tú druhú hodnotili a ochutnávali porotcovia, ktorí hneď prípravu jedla konzultovali so súťažiacim a poukazovali na klady a nedostatky.
Vyhodnotenie kategórie junior
1. miesto: Jakub Torhan, Hotelová akadémia, Humenné (Kuracia galantínka s tekvicovým rizotom na šípkovej omáčke)
2. miesto: Matej Bakoš, SOŠ J. Bocatia, Košice (Pošírované kuracie prsia, pečená maslová tekvica, omáčka z bieleho vína, cviklová pena)
3. miesto: Branislav Konkoľ, SOŠOaS Michalovce (Kuracie prsia plnené bryndzou podávané s tekvicovým ragú a glazovanou cviklou)
Ocenenie pre mladých kuchárov „Prívesok zlatá vareška“ za tradičné jedlo v inovatívnom prevedení získal Ladislav Árvai, SOŠ Pribeník (Plnené kuracie prsia na kyjevský spôsob, podávané s varenou cviklou a jabĺčkami). Cenu mu odovzdala Pavlína Lachkovičová.
Vo štvrtok 16. 10. 2014 prebiehala súťaž seniorov na tému jeseň: príprava hlavného mäsitého chodu. Do súťaže sa prihlásilo 7 kuchárov zo zemplínskeho regiónu, ktorí použili prevažne mäso z diviny. Na záver nasledovalo vyhodnotenie súťaže s odovzdávaním medailí a pohára absolútnemu víťazovi v kategórii: teplá kuchyňa – senior.
Umiestnenie súťažiacich - senior
1. miesto: Marián Pestuch, hotel Mousson ̽ ̽ ̽ ̽ (Jemne zaúdený jelení chrbát s dubákovou omáčkou a tekvicovo-slaninkovou muffinkou)
2. miesto: Slavomír Lovrant, hotel Fis, Štrbské pleso (Pečená kačka podávaná so šípkovou omáčkou a lokšami
3. miesto: Štefan Miko, Villa Regia, Košice (Diviačia panenka v bylinkovom slaninovej kruste s tekvicovým pyré a zverinovým demi glasom)
Počas obidvoch dní sme v priestoroch sledovali výstavu studených jedál a cukrárenských výrobkov, umenie carvingu a prípravu miešaných nápojov.
Ocenené slávnostné tabule
1. miesto: HA Humenné - Farebná jeseň
2. miesto: Cirkevná SOŠ sv. Jozafáta Trebišov - Trištvrte na jeseň
3. miesto: SOŠ ul. Mierová Humenné - Korzo 1930
Vyhodnotenie studených mís
1. miesto: Miloš a Pavlína Lachkovič, Základná škola Stupava
Cirkevná SOŠ sv. Jozafáta, Trebišov - Jesenná rapsódia
2. miesto: Hotel Patriot Vranov nad Topľou
SOŠOaS Michalovce - Pečené prasiatko
3. miesto: SOŠ Pribeník - Jesenné špeciality
Vyhodnotenie Cukrárskych výrobkov
1. miesto: SOŠ J. Bocatia, Košice - Čokoládové pralinky
2. miesto: Spojená škola Sečovce - Košík zdravia
3. miesto: Kristína Perduľáková, SOŠOaS Michalovce - Jesenné múčniky
Vyhodnotenie Jesenné torty
1. miesto: Ivana Haburajová - Jesenná čokoládová torta - Stromček-domček
2. miesto: Mária Copková - Pani jeseň
3. miesto: Top Torty - múčniky
Počas obidvoch dní vládla veľmi dobrá nálada, profesionálnosť, nadviazali sa nové priateľstvá a kontakty. Naše poďakovanie patrí aj mestu Michalovce za poskytnutie finančnej dotácie pre našu školu.
Na súťaž prišla široká laická, ale aj odborná verejnosť a veríme, že si odniesla silné estetické zážitky. Môžeme už len dúfať a veriť, že tejto súťaži v našom meste dáme zelenú.
Zdroj/Foto: Kolektív MOV, SOŠOaS, Školská 4, Michalovce