Späť

Kuchárom Zemplína je Marián Pestuch

Pondelok, 10.11. 2014, 00:49

V Domove mládeže Dúha na Strednej odbornej škole obchodu a služieb v Michalovciach sa 15. - 16. 10. 2014 uskutočnil 2. ročník súťaže Kuchár ZEMPLÍNA 2014 a 2. ročník prezentácie Jesenná gastronomická výstava jedál a slávnostných tabúľ. Program začal oficiálnym otvorením, prezentovaným Ing. Michalom Šenitkom, podpredsedom Košického klubu SZKC.

Súťažilo sa v dvoch kategóriách: junior a senior. Porota udeľovala body podľa klasických noriem WACS (World association of chefssocietes). Porotcovia poctivo sledovali všetky chybičky súťažiacich. Hlavným porotcom bol Peter Krištof z Prešovského klubu SZKC, druhým porotcom bol Dušan Bidleň z Prešovského klubu SZKC, ďalej porotu tvorili Miloš Lachkovič, predseda Bratislavského klubu SZKC (Slovenský zväz kuchárov a cukrárov), Pavlína Lachkovičová a porotcovský kolektív uzatváral Bc. Milan Seleši (predseda Tatranského klubu SZKC). Všetci sú kvalifikovaní komisári WACS.

V stredu 15. 10. 2014 prebiehala súťaž juniorov - prihlásilo sa 10 žiakov z odborných a hotelových škôl v rámci regiónu.

V každej kategórií boli tieto hodnotiace kritériá: príprava pracoviska, kalkulácie, hygiena, správnosť technologických postupov, chuť jedla, estetická úprava jedla, kreativita jedla, ekonomika a hospodárnosť. Každý súťažiaci musel pripraviť 2 porcie hlavného jedla s použitím kuracích pŕs, kde jedna išla na výstavu a tú druhú hodnotili a ochutnávali porotcovia, ktorí hneď prípravu jedla konzultovali so súťažiacim a poukazovali na klady a nedostatky.

Vyhodnotenie kategórie junior

1. miesto: Jakub Torhan, Hotelová akadémia, Humenné (Kuracia galantínka s tekvicovým rizotom na šípkovej omáčke)

2. miesto: Matej Bakoš, SOŠ J. Bocatia, Košice (Pošírované kuracie prsia, pečená maslová tekvica, omáčka z bieleho vína, cviklová pena)

3. miesto: Branislav Konkoľ, SOŠOaS Michalovce (Kuracie prsia plnené bryndzou podávané s tekvicovým ragú a glazovanou cviklou)

Ocenenie pre mladých kuchárov „Prívesok zlatá vareška“ za tradičné jedlo v inovatívnom prevedení získal Ladislav Árvai, SOŠ Pribeník (Plnené kuracie prsia na kyjevský spôsob, podávané s varenou cviklou a jabĺčkami). Cenu mu odovzdala Pavlína Lachkovičová.

Vo štvrtok 16. 10. 2014 prebiehala súťaž seniorov na tému jeseň: príprava hlavného mäsitého chodu.  Do súťaže sa prihlásilo 7 kuchárov zo zemplínskeho regiónu, ktorí použili prevažne mäso z diviny. Na záver nasledovalo vyhodnotenie súťaže s odovzdávaním medailí a pohára absolútnemu víťazovi v kategórii: teplá kuchyňa – senior.

Umiestnenie súťažiacich - senior

1. miesto: Marián Pestuch, hotel Mousson ̽ ̽ ̽ ̽ (Jemne zaúdený jelení chrbát s dubákovou omáčkou a tekvicovo-slaninkovou muffinkou)

2. miesto: Slavomír Lovrant, hotel Fis, Štrbské pleso (Pečená kačka podávaná so šípkovou omáčkou a lokšami

3. miesto: Štefan Miko, Villa Regia, Košice (Diviačia panenka v bylinkovom slaninovej kruste s tekvicovým pyré a zverinovým demi glasom)

Počas obidvoch dní sme v priestoroch sledovali výstavu studených jedál a cukrárenských výrobkov, umenie carvingu a prípravu miešaných nápojov.

Ocenené slávnostné tabule

1. miesto: HA Humenné - Farebná jeseň

2. miesto: Cirkevná SOŠ sv. Jozafáta Trebišov - Trištvrte na jeseň

3. miesto: SOŠ ul. Mierová Humenné - Korzo 1930

Vyhodnotenie studených mís

1. miesto: Miloš a Pavlína Lachkovič, Základná škola Stupava

Cirkevná SOŠ sv. Jozafáta, Trebišov - Jesenná rapsódia

2. miesto: Hotel Patriot Vranov nad Topľou

SOŠOaS Michalovce - Pečené prasiatko

3. miesto: SOŠ Pribeník - Jesenné špeciality

Vyhodnotenie Cukrárskych výrobkov

1. miesto: SOŠ J. Bocatia, Košice - Čokoládové pralinky

2. miesto: Spojená škola Sečovce - Košík zdravia

3. miesto: Kristína Perduľáková,  SOŠOaS  Michalovce -  Jesenné múčniky

Vyhodnotenie Jesenné torty

1. miesto: Ivana Haburajová - Jesenná čokoládová torta - Stromček-domček

2. miesto: Mária Copková - Pani jeseň

3. miesto: Top Torty - múčniky

Počas obidvoch dní vládla veľmi dobrá nálada, profesionálnosť, nadviazali sa nové priateľstvá a kontakty.  Naše poďakovanie patrí aj mestu Michalovce za poskytnutie finančnej dotácie pre našu školu.

Na súťaž prišla široká laická, ale aj odborná verejnosť a veríme, že si odniesla silné estetické zážitky. Môžeme už len dúfať a veriť, že tejto súťaži v našom meste dáme zelenú.

Zdroj/Foto: Kolektív MOV,  SOŠOaS, Školská 4, Michalovce

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30