Kuchári a cukrári bojovali v Banskej Bystrici na súťaži GASTRO CUP
Pondelok, 30.3. 2015, 12:38Banskobystrický klub kuchárov a cukrárov zorganizoval 1. ročník súťaže kuchárov a cukrárov GASTRO CUP 2015.
Toto gastronomické podujatie sa konalo 28. marca 2015 v priestoroch Hotela Lux v Banskej Bystrici. Otvorili ho Ján Michna, riaditeľ súťaže a predseda Banskobystrického klubu kuchárov a cukrárov a Patrik Bočkay, riaditeľ Hotela Lux a zároveň prezident Zväzu hotelov a reštaurácií SR.
Odbornú porotu tvorila trojica skúsených šéfkuchárov: Ján Michna, Miloš Červenka a Marek Ort, ktorý pôsobí ako viceprezident Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov.
Výsledky GASTRO CUP 2015
Kategória Kuchár junior
Zlato: Marcel Kubík, Vrakúň
Striebro: Ladislav Florián, Bratislava
Bronz: Richard Hríbik, Banská Bystrica
Diplom: Karin Kovalčíková, Žiar nad Hronom; Marián Kupec, Banská Bystrica; Tomáš Šulek, Lučenec; Pavel Danko, Žiar nad Hronom; Štefan Máč, Rimavská Sobota; Adrián Antal, Rimavská Sobota; Daniel Klibáni, Banská Bystrica; Dávid Štefko, Bratislava; Barbora Heilerová, Bratislava; Daniel Gajdoš, Nitra; Juraj Kopčík, Prešov
Kategória Kuchár senior
Zlato: Peter Bracho, El Brasero caffe & restaurant, Piešťany
„Osobne rád prijímam nové výzvy a takáto súťaž je jedna z možností, ako odprezentovať svoju myšlienku na danú tému. Tá bola jasná: Jahňacie mäso a špargľa. Téma sama o sebe bola super, možnosť využitia rôznych pracovných postupov a kombinácii, ale muselo to mať niečo spoločné aj so Slovenskom. Po pár dňoch premýšľania a skúšania bol recept na svete. Len háčik na takýchto súťažiach je čas, ktorý je môj najväčší súper - limit 45 minút. Prispôsobiť recept času a dobre si rozdeliť pracovné úkony, lebo každá minúta je veľmi vzácna. Pre túto súťaž som si pripravil jahňací chrbát balený vo fáši z údenej bryndze, s medvedím cesnakom a pečený v skalickom trdeľníku, druhá časť mäsa bola pečená na masle a obalená v bryndzovo-bylinkovej strúhanke, k tomu špargľové hniezdo zo zelenej špargle plnené špargľovo-pomarančovým pyré a bryndzovou penou, ktoré bolo extra zaúdené dubovými pilinami, holandská omáčka z medvedieho cesnaku, pomarančový segment v ružovom karameli, pošírovaná mrkvička a jahňací jus. Bol to boj s časom, ale vyšlo to. Som veľmi rád, že sa mi podarilo upiecť mäso v trdeľníku a, samozrejme, že to porote chutilo, a tá ma patrične ohodnotila 1. miestom , aj keď to rozhodovanie musela mať veľmi ťažké. Veľmi si toto víťazstvo cením, aj keď víťazom je každý, ktorý sa takejto súťaže zúčastní, lebo vyhrá sám nad sebou. Samozrejme, chodím na súťaže aj preto, aby som sa stretol s dobrými kamarátmi, spoznal nových kolegov a získal skúseností . Chcel by som sa poďakovať usporiadateľom za veľmi pekne zorganizovanú akciu a dúfam, že o rok sa vidíme znova. Ďakujem!“
Striebro: Michal Antol, Banská Bystrica
Bronz: Luca Nucciarelli, Žilina
Diplom: Róbert Tatai, Dunajská Streda; Štefan Miko, Košice; Michal Milec, Žilina; Michal Košík, Hanneshof Rakúsko; Peter Boocz, Banská Bystrica; Ondrej Kurek, Banská Bystrica; Tomáš Hrdý, Brno Česká republika; Matej Homola, Vyhne
Kategória Cukrár junior
Zlato: Jana Žiaková, Zvolen
Striebro: Ruženka Plešková, Lučenec
Kategória Cukrár senior
Zlato: Martina Bedeová, Zvolen
Striebro: Karin Janišová, Rimavská Sobota
Bronz: Erika Rajtúková, Rimavská Sobota
Poďakovanie patrí sponzorom, ktorí podujatie podporili, organizačnému tímu - Richardovi Cisárovi, Blanke Matalovej a moderátorovi Jakubovi Bognárovi . Veľké ĎAKUJEM patrí aj všetkým súťažiacim za hojnú účasť a perfektnú prácu!
----------------------------------------------------------
Zdroj: Ján Michna, riaditeľ súťaže
Foto: Štefan Plevo a archív Banskobystrického klubu kuchárov a cukrárov