Kuchár roka 2020: Vlaňajšieho víťaza Tomáša Lysého vystriedal Jozef Masarovič
Pondelok, 12.10. 2020, 23:57Už po sedemnástykrát vyhlásili výsledky ocenení Gurmán Awards. Jedným z nich bol aj titul Kuchár roka, ktorý získava víťaz rebríčka Best 20 Chefs.
Dvadsiatka najlepších slovenských šéfkuchárov sa zostavuje podľa nominácií odborných hodnotiteľov Gurmána na Slovensku a šéfkuchárov z najlepších reštaurácií Slovenska. Celkovo tento rok hlasovalo 46 osôb. Každý hlasujúci nominoval kuchára na prvé, druhé a tretie miesto. Za nomináciu na prvé miesto získal kuchár 3 body, za druhé miesto 2 body a za tretie jeden bod. Po súčte získaných bodov sa potom zostavil rebríček 20 najlepších šéfkuchárov Best 20 Chefs.
Tento rok sa na prvé miesto dostal Jozef Masarovič, ktorý vo vlaňajšom rebríčku figuroval na siedmom mieste. Druhú priečku obsadil Jozef Breza, bronz patrí Tomášovi Lysému, minuloročnému víťazovi.
Best 20 Chefs
1. Jozef Masarovič, UFO, Bratislava (29 b)
2. Jozef Breza, Gašperov Mlyn, Batizovce (26 b)
3. Tomáš Lysý, Iasai, Bratislava (25 b)
4. Lukáš Hesko, Akademia beer & bistro, Trnava (24 b)
5. Juraj Hruška, Slávia restaurant, Košice (19 b)
6. Gabriel Kocák, U nás doma, Poprad (17 b)
7. Martin Novák, Šimák Zámok, Pezinok (14 b)
8. Peter Slačka, Bistro Baroza, Bratislava (13 b)
9. Branislav Križan, Globo, Bratislava (13 b)
10. Marián Filo, Chateau Čereňany (12 b)
11. Michal Thiry, OhniskO, Košice (12 b)
12. Peter Ďurčo, TOP restaurant, Žilima (11 b)
13. Imre Bindics, Villa Rosa, Dunajská Streda (10 b)
14. Peter Bracho, , Liptovský Ján (9 b)
15. Miroslav Zámiška, Kempinski High Tatras (9 b)
16. Daniel Marek, Elite, Nová Dubnica (8 b)
17. Tomáš Tejbus, Hotel Borovica, Štrbské Pleso (6 b)
18. Eva Polomská, Sotto passagio, Spišská Nová Ves (4 b)
19. Karol Sklenár, Hotel Koliba Gréta, Liptovská Sielnica (3 b)
20. Radovan Budzák, Bistro Moment, Batizovce (3 b)
Hodnotení boli ešte šéfkuchári: Zoltán Baláž, Lubomír Lovecký, Ivan Čurgali, Miroslav Milučký, Andrej Roth, Lukáš Šepela, Tomáš Vitanovec, Lukáš Tegi, Rastislav Miškovič, Erik Šoltés, Pavol Hanák a Erik Volko.
Ako vyzeral rebríček pred rokom si môžete pozrieť TU!
KUCHÁR ROKA 2020
Jozef Masarovič
Svoje profesionálne pôsobenie vo svete gastronómie začal na luxusných výletných lodiach pod vedením najvychýrenejších šéfkuchárov. Po návrate späť na Slovensko začal pracovať v reštaurácii Paparazzi, odkiaľ sa mu otvorila cesta a dostal príležitosť viesť jednu z najlepších reštaurácii na Slovensku, UFO, kde pôsobí už desať rokov. UFO pod vedením Jozefa Masaroviča v posledných rokoch získalo niekoľko významných hodnotení, medzi nimi aj hodnotenie najlepšia Prémiová reštaurácia roka od bedekra Gurmán na Slovensku a zároveň aj 3 Zlaté vidličky od tohto bedekra pre rok 2020, čo je najvyššie možne ocenenie pre reštauráciu na Slovensku a doteraz to dosiahla len druhá reštaurácia! Menu reštaurácie UFO patrí podľa hostí každoročne medzi najlepšie aj počas Zimného festivalu jedla. Svoje kulinárske umenie zdokonaľuje na stážach v zahraničných michelinských reštauráciách a často si do reštaurácie UFO pozýva na hosťovanie svetových šéfkuchárov. Veľkým prínosom pre neho a celý tím kuchárov UFO bola minuloročná kooperácia s najlepšou šéfkuchárkou sveta, Anou Roš. Jozef Masarovič je kreatívny šéfkuchár, ktorý nepozná slová „nie“ a „nedá sa“.
GRAND PRIX 2020 – za celoživotné dielo
Valéria Pluhárová
Valéria Pluhárová sa narodila 25. septembra 1959 v Spišskej Sobote. Na povolanie kuchára sa začala pripravovať v roku 1974 v Podtatranských reštauráciách Kežmarok, kde získala výučný list v odbore kuchár. Pokračovala štúdiom na Strednej hotelovej škole v Kežmarku, ktoré úspešne zakončila maturitnou skúškou v roku 1981. Po ukončení štúdia sa zamestnala ako kuchárka v hoteli Slovan v Tatranskej Lomnici, neskôr začala pôsobiť ako majsterka odbornej výchovy na dnešnej Hotelovej akadémii na Mikovíniho ulici v Bratislave, kde pracuje dodnes. Celý svoj pracovný život zasvätila práci s mládežou. Vychovala celé generácie mladých kuchárov, z ktorých sa mnohí stali výraznými osobnosťami slovenskej gastronómie. Je jednou zo zakladajúcich členov Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, kde pôsobí od roku 1990 až dodnes. Valéria Pluhárová je držiteľkou viacerých ocenení. Za výnimočné dlhoročné zásluhy o rozvoj gastronómie jej minister hospodárstva Slovenskej republiky v roku 2004 udelil titul Majster kuchár a aj viacerí primátori Bratislavy udelením Čestného uznania za výborné výsledky práce s mládežou. Od roku 2014 je akreditovanou komisárkou WACS v odbore kuchár pre národné súťaže organizované v Slovenskej republike. Za jej osobný prínos pre rozvoj slovenskej gastronómie, ako aj Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov jej v roku 2017 prezident SZKC udelil Rád prezidenta SZKC a taktiež najvyššie ocenenie Rád sv. Vavrinca.
Zdroj/Foto: Gurmán na Slovensku