Kuchár roka 2019: Juraja Hrušku vystriedal Tomáš Lysý
Utorok, 2.7. 2019, 00:00V Bratislave sa 30. júna 2019 udeľovali ocenenia Gurmán Awards. Jedným z nich bol aj titul Kuchár roka, ktorý získava víťaz rebríčka Best 20 Chefs.
Dvadsiatka najlepších slovenských šéfkuchárov sa zostavuje podľa nominácií odborných hodnotiteľov Gurmána na Slovensku a šéfkuchárov z najlepších reštaurácií Slovenska. Celkovo tento rok hlasovalo 44 osôb. Každý hlasujúci nominoval kuchára na prvé, druhé a tretie miesto. Za nomináciu na prvé miesto získal kuchár 3 body, za druhé miesto 2 body a za tretie jeden bod. Po súčte získaných bodov sa potom zostavil rebríček 20 najlepších šéfkuchárov Best 20 Chefs.
Tento rok sa na vrchol dostal Tomáš Lysý, ktorý vo vlaňajšom rebríčku ani nefiguroval. Druhú priečku obsadil Lukáš Hesko, víťaz ročníka 2017 a bronz patrí Branislavovi Križanovi.
Kuchárom roka sa pritom stáva ten kuchár, ktorý zaznamenal počas uplynulého roka najväčší progres, vyzdvihol úroveň a kvalitu svojej reštaurácie a mal najväčší „drive“. Na druhej strane kuchári, ktorí viac ako 6 mesiacov v roku 2017 nevarili v konkrétnej reštaurácii, nemohli byť zaradení do rebríčka.
Gurmán Best 20 Chefs
1. Tomáš Lysý, Iasai, Bratislava (30 b)
2. Lukáš Hesko, Akademia beer & bistro, Trnava (28 b)
3. Branislav Križan, Globo, Bratislava (22 b)
4. Jozef Breza, Gašperov Mlyn, Batizovce (19 b)
5. Marián Filo, Chateau Čereňany (18 b)
6. Juraj Hruška, Slávia, Košice (16 b)
7. - 8. Imre Bindics, Villa Rosa, Dunajská Streda (14 b)
7. - 8. Jozef Masarovič, UFO, Bratislava (14 b)
9. - 11. Daniel Marek, Elite, Nová Dubnica (13 b)
9. - 11. Michal Thiry, Baránok, Košice (13 b)
9. - 11. Peter Ďurčo, TOP restaurant, Žilima (13 b)
12. Mário Zuzič, Au Café, Bratislava (11 b)
13. Michal Škorec, Lavante, Dubnica nad Váhom (10 b)
14. - 15. Tomáš Tejbus, FOLKS bistro, Košice (8 b)
14. - 15. Tomáš Levý, Hotel Lomnica, Lomnica (8 b)
16. - 17. Ivan Čurgali, Chateau Mojmírovce (4 b)
16. - 17. Martin Kruhajec, Solisko, Štrbské Pleso (4 b)
18. - 20. Richard Noskovič (3 b)
18. - 20. Peter Slačka, Baroza Bistro, Bratislava (3 b)
18. - 20. Eva Polomská, Sotto passagio, Spišská Nová Ves (3 b)
Hodnotení boli ešte šéfkuchári: Zoltán Baláž, Oliver Vozárik, Miroslav Zámiška, Martin Miklošík, Erik Volko a Ján Adamík.
Ako vyzeral rebríček pred rokom si môžete pozrieť TU!
Zdroj: Gurmán na Slovensku
Foto: Tomáš Lysý