Kuchár roka 2018: Lukáša Heska vystriedal Juraj Hruška
Pondelok, 25.6. 2018, 00:56V bratislavskom hoteli Radisson BLU Carlton sa 24. júna 2018 udeľovali ocenenia Gurmán Awards. Jedným z ich bol aj titul Kuchár roka, ktorý získava víťaz rebríčka Best 20 Chefs.
Dvadsiatka najlepších slovenských šéfkuchárov sa zostavuje podľa nominácií odborných hodnotiteľov Gurmána na Slovensku a šéfkuchárov z najlepších reštaurácií Slovenska. Celkovo tento rok hlasovalo 49 osôb. Každý hlasujúci nominoval kuchára na prvé, druhé a tretie miesto. Za nomináciu na prvé miesto získal kuchár 3 body, za druhé miesto 2 body a za tretie jeden bod. Po súčte získaných bodov sa potom zostavil rebríček 20 najlepších šéfkuchárov Best 20 Chefs.
Tento rok sa na vrchol dostal Juraj Hruška, ktorý vo vlaňajšom rebríčku nefiguroval. Výrazný posun zaznamenal aj Daniel Marek. Ten poskočil z 13. až na 2. miesto. Bronz tento rok získal Michal Konrád. Best 20 chefs uzatvára rovnako ako pred rokom jediná žena v rebríčku Eva Polomská. Z tohtoročnej dvadsiatky pritom vypadli: Lukáš Hesko, Gabriel Kocák, Igor Čehy, Martin Korbelič, Peter Duranský. Nováčikmi, okrem víťazného Juraja Hrušku, sú: Peter Slačka, Michal Pažák, Zoltán Baláž a Martin Polák.
Kuchárom roka sa pritom stáva ten kuchár, ktorý zaznamenal počas uplynulého roka najväčší progres, vyzdvihol úroveň a kvalitu svojej reštaurácie a mal najväčší „drive“. Na druhej strane kuchári, ktorí viac ako 6 mesiacov v roku 2017 nevarili v konkrétnej reštaurácii, nemohli byť zaradení do rebríčka.
Gurmán Best 20 Chefs
1. Juraj Hruška, Kaviareň Slávia, Košice (26 b)
2. Daniel Marek, Hotel Albrecht, Bratislava (24 b)
3. Michal Konrád, FOU ZOO, Bratislava (23 b)
4.-5. Jozef Breza, Gašperov mlyn, Batizovce (21 b)
4.-5. Marián Filo, Chateau Čereňany (21 b)
6. Branislav Križan, Hotel Matyšák, Bratislava (20 b)
7. Imre Bindics, Villa Rosa, Dunajská Streda (19 b)
8.-9. Peter Slačka, Bistro BAROZA, Bratislava (17 b)
8.-9. Michal Thiry, Baránok, Košice (17 b)
10.-12. Michal Škorec, Diva pri Synagóge, Trenčín (16 b)
10.-12. Peter Ďurčo, TOP restaurant, Žilina (16 b)
10.-12. Jozef Masarovič, UFO watch. taste. groove, Bratislava (16 b)
13.-14. Michal Pažák, Carnevalle, Bratislava (13 b)
13.-14. Jozef Riska, Savoy - Radisson Carlton (13 b)
15. Zoltán Baláž, Hotel Aston, Bratislava (11 b)
16.-17. Tomáš Tejbus, exGrand Hotel Kempinski High Tatras (8 b)
16.-17. Martin Novák, FACH, Bratislava (8 b)
18.-19. Ivan Čurgali, Chateau Mojmírovce (4 b)
18.-19. Erik Volko, Bistro Chef, Zvolen (4 b)
20. Eva Polomská, Sotto passagio, Spišská Nová Ves (3 b)
Ako vyzeral rebríček pred rokom si môžete pozrieť TU!
------------------------------------------------------------------------
Zdroj/Foto: Gurmán na Slovensku