Späť

Karol Sklenár a Tibor Samaranský získali v Bulharsku strieborné medaily

Utorok, 26.5. 2015, 13:09

V dňoch 15. - 17. mája 2015 sa uskutočnil prvý ročník súťaže Balkan Culinary Competition - THE ART OF FOOD IN THE HOTEL, ktorá sa konala na Slnečnom pobreží v Bulharsku.

Dvaja členovia Gourmet klubu: Karol Sklenár, executive chef Culinary Dreams, Tibor Samaranský, executive chef Vinum galeria Bozen a asistent tímu Miloš Lachkovič, zastupovali Slovensko a súťažili v dvoch kategóriách: Tímová práca vo dvojici a Karol Sklenár sa zúčastnil súťaže aj ako jednotlivec.

Súťaž tímov v príprave päťchodového menu

V tímovej súťaži bolo úlohou v čase 3,5 hodiny navariť 5-chodové menu (šalát, predjedlo, polievka, hlavné jedlo a dezert) po 10 porcií z každého chodu, podávané bufetovou formou. Hlavný chod musel obsahovať mäso z hydiny, bravčoviny alebo hovädziny. Rozpočet na 10 porcií nesmel presahovať 75 € na celé menu. V tejto kategórii súťažilo 12 tímov z krajín: Bulharsko, Rumunsko, Srbsko, Macedónsko, Slovensko, Chorvátsko.

Výsledky súťaže tímov

1.miesto tím Rumunsko

2.miesto tím Slovensko

3.miesto tím Bulharsko

Súťažné menu slovenského tímu

Šalát: Mix listový šalát marinovaný v cukrovom rozvare, pena z údenej nivy, púder z tekvicového oleja (červená reďkovka, jedlé kvety, zelené paradajky)

Predjedlo: Kuracie paté v petržlenovej strúhanke s koláčom z vínového cesta na dipe z medvedieho cesnaku a červenom karí

Polievka: Artičokový krém s kúskami makrely a petržlenovým kaviárom

Hlavné jedlo: Bravčova krkovička sous vide v pančete a rozmaríne na maslovej jarnej zelenine s limetou, tekvicové pyré s bielim vínom a bryndzou, podávaná na špongii z baby špenátu

Dezert: Čokoládový valec plnený medovým jogurtom a karamelovou smotanou, levanduľová pannacotta a čerešňové čatní 

Súťaž jednotlivcov

Tejto kategórie sa zúčastnil Karol Sklenár. Úlohou súťaže jednotlivcov bolo navariť 3-chodové menu (po 2 porcie z každého chodu) za použitia ryby (pstruha) v každom chode, pričom čas prípravy bol 90 minút.

V tejto kategórii súťažilo 16 kuchárov a Karolovi Sklenárovi utieklo prvenstvo o 3 body. Získal striebornú medailu.

Súťažné trojchodové menu

Šalát: Reďkovkový šalát s pomarančom a sedano zelerom, s grilovanou filetou pstruha s údenou soľou a uhorkovým vinaigrette

Predjedlo: Zaúdený topinamburový krém, pošinované vaječné žĺtko s hľuzovkovým olejom, tartar zo pstruha s kokosovým mliekom a cuketou, mini placka zo zemiakov

Hlavné jedlo: Poširovaný pstruh vo vývare z citrónovej trávy a škorice, krémové levanduľové rizoto, konfitovaná mušľa sv. Jakuba, aromatizovaná vlhkou hlinou, púder z citrónového oleja, krém z baby špenátu s mätou

Výsledky individuálnej súťaže

1.miesto Rumunsko

2.miesto Slovensko

3.miesto Macedónsko

Naši šéfkuchári urobili veľký dojem a dostali ďalšie pozvánky na súťaže od hodnotiacich komisárov. Zastúpenie v hodnotiacej komisii malo aj Slovensko, a to v podaní Miloša Lachkoviča (ambasádor Slovenska World Chef without border, President Aregala Slovakia). Ďalší hodnotiaci komisári zvučných mien: Iulia Dragut, Maja Mačkovič, Veselina Slavcheva, Vladimir Arsenijevic, Gary Filbey.

„Bola to veľmi pekná súťaž, na ktorú sa určite ešte vrátime a pridáme k nej ďalšie. Nie je dôležité vyhrať a získať medailu. Naším cieľom je priniesť niečo nové aj pre súťažiacich, či účastníkov. Sme radi, že sme sa opäť naučili niečo nové a spoznali nespočetné množstvo kuchárov a nevadila nám ani jazyková bariéra. Nešli sme na túto súťaž so zámerom zvíťaziť, ale nabrať skúsenosti a kontakty a to sa nám aj podarilo.  Vzájomná pomoc a súdržnosť má byť podstatou kuchárskej komunity na celom svete. Sme radi, že sme do tejto komunity vstúpili,“  konštatujú Karol SklenárTibor Samaranský. „Z celej súťaže máme veľmi dobrý pocit, aj cez všetky investície, ktoré sme na súťaž vynaložili, samozrejme musíme poďakovať aj sponzorom. V neposlednom rade chcem poďakovať Milošovi Lachkovičovi,ktorý nás s touto súťažou oslovil,“  hovorí Karol Sklenár.

A keďže chceme spojiť príjemné s užitočným, už onedlho navaríme naše tímové 5-chodove menu aj pre vás, výťažok z benefičného večera bude použitý na vzdelávanie mladej generácie v gastronómii na Slovensku. O benefičnom večeri vás budem informovať v predstihu.

----------------------------------------------------------------------------

Zdroj/Foto: Karol Sklenár,Tibor Samaranský

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30