Karol Sklenár a Tibor Samaranský získali v Bulharsku strieborné medaily
Utorok, 26.5. 2015, 13:09V dňoch 15. - 17. mája 2015 sa uskutočnil prvý ročník súťaže Balkan Culinary Competition - THE ART OF FOOD IN THE HOTEL, ktorá sa konala na Slnečnom pobreží v Bulharsku.
Dvaja členovia Gourmet klubu: Karol Sklenár, executive chef Culinary Dreams, Tibor Samaranský, executive chef Vinum galeria Bozen a asistent tímu Miloš Lachkovič, zastupovali Slovensko a súťažili v dvoch kategóriách: Tímová práca vo dvojici a Karol Sklenár sa zúčastnil súťaže aj ako jednotlivec.
Súťaž tímov v príprave päťchodového menu
V tímovej súťaži bolo úlohou v čase 3,5 hodiny navariť 5-chodové menu (šalát, predjedlo, polievka, hlavné jedlo a dezert) po 10 porcií z každého chodu, podávané bufetovou formou. Hlavný chod musel obsahovať mäso z hydiny, bravčoviny alebo hovädziny. Rozpočet na 10 porcií nesmel presahovať 75 € na celé menu. V tejto kategórii súťažilo 12 tímov z krajín: Bulharsko, Rumunsko, Srbsko, Macedónsko, Slovensko, Chorvátsko.
Výsledky súťaže tímov
1.miesto tím Rumunsko
2.miesto tím Slovensko
3.miesto tím Bulharsko
Súťažné menu slovenského tímu
Šalát: Mix listový šalát marinovaný v cukrovom rozvare, pena z údenej nivy, púder z tekvicového oleja (červená reďkovka, jedlé kvety, zelené paradajky)
Predjedlo: Kuracie paté v petržlenovej strúhanke s koláčom z vínového cesta na dipe z medvedieho cesnaku a červenom karí
Polievka: Artičokový krém s kúskami makrely a petržlenovým kaviárom
Hlavné jedlo: Bravčova krkovička sous vide v pančete a rozmaríne na maslovej jarnej zelenine s limetou, tekvicové pyré s bielim vínom a bryndzou, podávaná na špongii z baby špenátu
Dezert: Čokoládový valec plnený medovým jogurtom a karamelovou smotanou, levanduľová pannacotta a čerešňové čatní
Súťaž jednotlivcov
Tejto kategórie sa zúčastnil Karol Sklenár. Úlohou súťaže jednotlivcov bolo navariť 3-chodové menu (po 2 porcie z každého chodu) za použitia ryby (pstruha) v každom chode, pričom čas prípravy bol 90 minút.
V tejto kategórii súťažilo 16 kuchárov a Karolovi Sklenárovi utieklo prvenstvo o 3 body. Získal striebornú medailu.
Súťažné trojchodové menu
Šalát: Reďkovkový šalát s pomarančom a sedano zelerom, s grilovanou filetou pstruha s údenou soľou a uhorkovým vinaigrette
Predjedlo: Zaúdený topinamburový krém, pošinované vaječné žĺtko s hľuzovkovým olejom, tartar zo pstruha s kokosovým mliekom a cuketou, mini placka zo zemiakov
Hlavné jedlo: Poširovaný pstruh vo vývare z citrónovej trávy a škorice, krémové levanduľové rizoto, konfitovaná mušľa sv. Jakuba, aromatizovaná vlhkou hlinou, púder z citrónového oleja, krém z baby špenátu s mätou
Výsledky individuálnej súťaže
1.miesto Rumunsko
2.miesto Slovensko
3.miesto Macedónsko
Naši šéfkuchári urobili veľký dojem a dostali ďalšie pozvánky na súťaže od hodnotiacich komisárov. Zastúpenie v hodnotiacej komisii malo aj Slovensko, a to v podaní Miloša Lachkoviča (ambasádor Slovenska World Chef without border, President Aregala Slovakia). Ďalší hodnotiaci komisári zvučných mien: Iulia Dragut, Maja Mačkovič, Veselina Slavcheva, Vladimir Arsenijevic, Gary Filbey.
„Bola to veľmi pekná súťaž, na ktorú sa určite ešte vrátime a pridáme k nej ďalšie. Nie je dôležité vyhrať a získať medailu. Naším cieľom je priniesť niečo nové aj pre súťažiacich, či účastníkov. Sme radi, že sme sa opäť naučili niečo nové a spoznali nespočetné množstvo kuchárov a nevadila nám ani jazyková bariéra. Nešli sme na túto súťaž so zámerom zvíťaziť, ale nabrať skúsenosti a kontakty a to sa nám aj podarilo. Vzájomná pomoc a súdržnosť má byť podstatou kuchárskej komunity na celom svete. Sme radi, že sme do tejto komunity vstúpili,“ konštatujú Karol Sklenár a Tibor Samaranský. „Z celej súťaže máme veľmi dobrý pocit, aj cez všetky investície, ktoré sme na súťaž vynaložili, samozrejme musíme poďakovať aj sponzorom. V neposlednom rade chcem poďakovať Milošovi Lachkovičovi,ktorý nás s touto súťažou oslovil,“ hovorí Karol Sklenár.
A keďže chceme spojiť príjemné s užitočným, už onedlho navaríme naše tímové 5-chodove menu aj pre vás, výťažok z benefičného večera bude použitý na vzdelávanie mladej generácie v gastronómii na Slovensku. O benefičnom večeri vás budem informovať v predstihu.
----------------------------------------------------------------------------
Zdroj/Foto: Karol Sklenár,Tibor Samaranský