Culinary World Cup: Slováci vybojovali bronz, striebro i zlato
Štvrtok, 18.12. 2014, 12:22Luxembursko sa po štyroch rokoch stalo opäť miestom najväčšej koncentrácie kuchárov a cukrárov na svete. V dňoch 22. - 26. novembra 2014 sa tu konal 12. ročník Medzinárodného veľtrhu potravinárstva a gastronómie EXPOGAST Luxemburg, ktorého história sa začala písať už v roku 1972.
V rámci veľtrhu sa už tradične konali majstrovstvá sveta kuchárov a cukrárov Culinary World Cup, ktorých sa zúčastnilo až 3 000 súťažiacich z 56 štátov. Slovensko malo zastúpenie v kategóriách: národné tímy, individuálni súťažiaci – kuchárske umenie a individuálni súťažiaci – cukrárska artistika.
Slovenský národný tím na Svetovom kulinárskom pohári pracoval v zložení:
Branislav Križan – kapitán tímu, šéfkuchár Hotela Matyšák*** Bratislava
Marek Ort, šéfkuchár Reštaurácie Reduta Bratislava
Marek Gajdoš, majster odbornej výchovy SOŠ obchodu a služieb, SDH 3 Prešov
Gabiel Kocák, majiteľ a šéfkuchár Reštaurácie Culinárium Starý Smokovec:
„Bola to pre mňa česť zúčastniť sa aj na týchto majstrovstvách, ktoré nám do budúcnosti a ďalšej účasti o štyri roky, dali strašne veľa informácií, postrehov a možností vidieť, ako pracujú ostatne tímy, s akými produktmi a technikami. Dôležité bolo aj nadväzovanie nových kontaktov. Čo ma naopak veľmi mrzí je, že štát nemá záujem podporiť zväz v takýchto podujatiach, či už finančne, alebo mediálne, čo je obrovská škoda. Keď berieme do úvahy, ako sú podporované ostatné krajiny a s akým rozpočtom pracujú na takýchto súťažiach, či už čo sa týka samotnej prípravy tímu, ale aj produktov, logistiky, oblečenia atď.“
Jozef Hromjak, šéfkuchár Bidvest Slovakia s.r.o
Jozefína Zaukolcová, majsterka odbornej výchovy SOŠ obchodu a služieb Púchov – odbor cukrár:
„Na takejto súťaži som sa zúčastnila už po siedmykrát. Každá takáto súťaž je v prvom rade o nových skúsenostiach ako pracovať s materiálmi, novými surovinami, profesionálnom vybavení.... a ako spomína Gabo je to vo veľkej miere o finančnej, aj mediálnej podpore. Taktiež je to aj o zodpovednom prístupe a tímovej práci, čo sme mali možnosť vidieť aj na ostatných tímoch. Súťaž celosvetového rozmeru je totiž akousi exhibíciou kulinárskeho, kuchárskeho aj cukrárskeho umenia a je naozaj poctou na takomto podujatí hrdo reprezentovať Slovensko.“
Jindřich Novotný, majster odbornej výchovy SSOŠ EDUCO Námestovo – Slanická osada – odbor cukrár
Michal Baniar, šéfcukrár spoločnosti AZ Agentúra – Gerardin Púchov,
Ivan Vozár, manažér tímu
Slovenský národný tím súťažil v kategórii Teplá kuchyňa a v kategórii Súťažný výstavný stôl - Studený bufet.
I. Kategória teplá kuchyňa – Reštaurácia národov
Špeciality v rámci teplej kuchyne v Reštaurácii národov boli pripravované v presklenenom kuchynskom štúdiu, ktoré bolo ako jedno z 8 kuchynských štúdii po celý deň obliehané divákmi z dvoch strán a hodnotiacimi komisármi z troch strán. O záujme o slovenskú kuchyňu svedčí aj skutočnosť, že naše menu bolo už dva dni pred súťažou úplne vypredané. Na prípravu 110 trojchodových menu mali súťažiaci vyhradený časový limit 6 hodín. Menu naaranžované na tanieroch bolo podávané v reštaurácii s kapacitou takmer 900 stoličiek od 18,00 do 21.30 hod. denne. Národný tím zvolil pre prezentáciu slovenskej kuchyne menu, ktoré malo u návštevníkov veľmi dobrú odozvu. A na čom si návštevníci pochutnávali v Reštaurácii národov?
Predledlo
Filet zo zubáča, marinovaná zelenina, pošírovaný žĺtok, hráškové pyré, uhorková infúzia, pena
Hlavný chod
Pomaly pečené kačacie prsia, zemiakové špagety s konfitom, žalúdok na paprike, foie gras, karfiolové pyré, pošírovaná zelenina, kačací jus
Dezert
Čokoládový mousse s červeným ovocím , vanilkový krém s limetkovou penou, krehký jablkový koláčik s orechovým bezé, jahodová omáčka s čučoriedkami , čokoládová ozdoba.
II. Súťažná úloha Výstavný súťažný stôl
Na splnenie súťažnej úlohy – výstavu „Studený bufet“ mal kuchársky tím k dispozícii výstavný stôl s plochou 12 m². O tom, že pripraviť takýto stôl nie je jednoduché, svedčí viac ako 80 exponátov predstavených porote i návštevníkom.
Program kulinárskeho a cukrárskeho umenia – studená kuchyňa:
a/ 4 rôzne typy Finger Foods pre 6 osôb,
b/ 1 studená bufetová/slávnostná misa pre 8 osôb,
c/ 3 rôzne teplé predjedlá pre 1 osobu
d/ 1 vegetariánske trojchodové menu pre 1 osobu
e/ 1 slávnostné menu pre 1 osobu, pozostávajúce z 5 chodov vrátane dezertu
Program umeleckého cukrárstva
a/ 1 cukrárska výstavná skulptúra – téma a materiál sú voľné (výška: min. 60 cm a max. 100 cm)
b/ 4 rôzne dezerty, usporiadané ako jedna porcia
• 1 bezlepkový dezert
• 1 dezert s čokoládou ako hlavnou ingredienciou
• 1 dezert s ovocím ako hlavnou ingredienciou
• 1 dezert podľa voľného výberu tímu
c/ 1 misa / výber sladkých sušienok, čokolád a petit – fours (4 rôzne druhy pre 6 osôb)
Členmi slovenskej o výpravy okrem členov národného tímu boli aj individuálne súťažiaci:
• Mária Muráriková, z Trenčína, členka Bratislavského klubu SZKC
• Andrea Pribilincová z Nitry, členka Bratislavského klubu SZKC
• Peter Krištof z Prešova, člen Prešovského klubu SZKC, ktorému pomáhal Dušan Bidleň
Po dlhých hodinách hodnotenia a ochutnávania hodnotiaca komisia oznámila výsledky.
Medailové úspechy Slovenska
Zlatú medailu: Andrea Pribilincová za exponát „Secesia“, kategória D2 cukrárska artistika
Striebornú medailu: Mária Muráriková za exponát „SOS“, kategória D2 cukrárska artistika
Striebornú medailu: Peter Krištof za kategóriu kuchárske umenie
Bronzovú medailu: národný tím za kategóriu studená kuchyňa – Program kuchárskeho a cukrárskeho umenia
Bronzovú medailu: národný tím za kategóriu teplá kuchyňa – Reštaurácia národov
Culinary World Cup 2014
Víťaz: Singapúr (zlato za teplú kuchyňu, zlato za studenú kuchyňu)
2. miesto: Švédsko (zlato za teplú kuchyňu, zlato za studenú kuchyňu)
3. miesto: USA (zlato za teplú kuchyňu, zlato za studenú kuchyňu)
Kompletné výsledky nájdete tu.
Zdroj: SZKC, redakcia
Foto: Tomáš Jakab