
Tomáš Tejbus: Jedlé kvety, mini zelenina a čerstvé bylinky
Utorok, 2.8. 2016, 12:06Šéfkuchári v top reštauráciách využívajú jedlé kvety pri príprave šalátov, v cukrárenskej produkcii alebo jednoducho na dekoráciu.
„Najčastejšie využívam fialky, kvety boraku lekárskeho a sirôtky. V lete sú obľúbené kvety cukety, ktoré sa plnia rôznymi náplňami a následne vyprážajú,“ hovorí o trendoch v gastronómii Tomáš Tejbus, šéfkuchár Grand Hotela Kempinski vo Vysokých Tatrách. V cukrárenstve sa najčastejšie využívajú kandizované kvety fialky a všeobecne najznámejším kvetom používaným do dezertov je kvet levandule. Kvety využíva šéfkuchár z Tatier rád. Dodávajú jeho jedlám farbu, krehkosť a jemnosť.
Kvety však neplnia len dekoračnú funkciu na tanieri. Známe sú aj ich pozitívne účinky na zdravie. „Kvety rastlín totiž obsahujú podobné látky ako bylinky,“ vysvetľuje Tomáš Tejbus a upozorňuje, že pozor by si mali dať silní alergici. Na kvetoch sa totiž môže nachádzať peľ, ktorý by mohol spustiť alergickú reakciu. Na otázku, či si Slováci na kvety na tanieri zvykajú, odpovedá, že sú stále takí, ktorí ich odsunú na kraj taniera. „Samozrejme sú aj hostia, ktorí ich zjedia úplne všetky. Slovenská gastronómia sa rozvíja a s ňou aj kultúra konzumácie jedlých kvetov,“ dodáva.
Ruže áno, aj nie
Mnohým pri myšlienke na kvety ako prvé napadnú ruže. Ich kvety sa však používajú skôr výnimočne, a to väčšinou pri romantických príležitostiach, ako napríklad sviatok sv. Valentína alebo pri svadobných menu či zásnubách. „Z kvetov ruží sa však dajú pripravovať rôzne gély, sirupy, esencie a podobne,“ približuje šéfkuchár luxusného tatranského hotela.
Bylinky a mini zelenina
Klasikou v kuchyni sú už bylinky. Tie si Tomáš Tejbus pestuje pred hotelom v bylinkovej záhradke. „Samozrejme iba tie, ktoré sú schopné prežiť v tatranských klimatických podmienkach. Máme napríklad tymian a citrónový tymian, čokoládovú mätu, ligurček, myší chvost, levanduľu a šalviu,“ vymenúva. V tatranskej hotelovej záhradke nájdete aj jahody, no tie zvyknú dozrieť až niekedy v septembri. K najnovším trendom v dekorovaní taniera môžeme zaradiť aj mini zeleninu. „Kuchári ju radi využívajú, pretože má veľmi výraznú chuť, ktorá je intenzívnejšia v porovnaní so zeleninou klasickej veľkosti a na tanieri je aj estetická,“ vysvetľuje Tomáš Tejbus a pozýva všetkých milovníkov dobrého jedla, aby prišli zistiť, ako chutí rozkvitnutá lúka na tanieri, čerstvé bylinky zo záhradky alebo rozprávkové mini mrkvičky.
Zdroj/Foto: Grand Hotel Kempinski High Tatras