Späť

Tomáš Opletal: Raňajkový hit vajce Benedikt

Štvrtok, 20.4. 2017, 23:29

Všimli ste si, že aj slovenské bistrá a reštaurácie ovládol raňajkový hit – vajce Benedikt? Viete, čím je špeciálne a ako sa pripravuje? Táto chuťovka vás nielenže zasýti, ale zároveň vám dodá potrebnú energiu do celého dňa.

„Benediktínske vajce, inak prezývané aj stratené vajce, je vlastne toast alebo muffin s maslom, na ktorom je vajce uvarené namäkko, šunka a holandská omáčka. Patrí medzi obľúbené a vyhľadávané raňajkové jedlá, preto sme ho do nášho raňajkového menu zaradili aj my,“ hovorí Tomáš Opletal šéfkuchár hotela Sheraton.

Pôvod vajíčka Benedikt popisujú legendy rôzne. Podľa jednej si prvýkrát benediktínske vajce objednal v roku 1894 burzový maklér Lemuel Benedict z New Yorku. Po prehýrenej noci mu bolo ťažko a tak si v hoteli Waldorf objednal maslový toast, vajce namäkko, chrumkavú slaninu a k tomu holandskú omáčku. V hotelovej kuchyni boli z tejto kombinácie nadšení a tak ju hneď zaradili do raňajkového menu. Ďalší spájajú pôvod tejto pochúťky s pápežom Benediktom XIII., ktorý mal rád vajíčka uvarené namäkko. Jedol ich vraj každý deň a údajne preto po ňom pomenovali benediktínske vajce.

Tomáš Opletal: Vajce BenediktVajce Benedikt

Suroviny: 4 vajcia, anglické muffiny , 4 plátky šunky, 2 žĺtka, 1 čajová lyžička vínneho octu, 50 ml octu, 1 polievková lyžica soli, 100g masla

Postup: Dajte variť vodu so soľou a otcom. Keď sa začne variť voda, stlmte na menší plameň, aby nebublala, vodu v hrnci roztočte a do stredu opatrne rozbite vajíčko tak, aby sa neroztrhol žĺtok. Tým, ako sa voda točí, obalí sa žĺtok do bielka. Všetko potom pomaly varte približne 5 minút. Vyberte vajce a nechajte ho sušiť na utierke. Položte ho na rozpálený a opečený anglický muffin, pridajte plátok opečenej šunky a polejte holandskou omáčkou, cca. 1,5 lyžičky na jedno vajce.

Holandská omáčka

Žĺtka s vínnym octom a štipkou soli vyšľahajte vo vodnom kúpeli do hustejšej konzistencie. Musia mať takú teplotu, aby vás nepálili. Počas šľahania si ohrejte maslo v inom hrnci na rovnakú teplotu - približne 45 až 50 stupňov. Potom pomaly prilejte maslo do vyšľahaných žĺtkov a na konci osoľte podľa potreby. Konzistenciou by mala pripomínať redšiu majonézu.

Anglický muffin

(4 ks)

Suroviny: 100 ml mlieka, 2 g sušeného droždia, 8-10 g cukru, 50 g masla alebo masti, 140 g hladkej múky

Postup: Muffiny si pripravte ešte predtým, ako pôjdete robiť vajce Benedikt. Ohrejte mlieko s cukrom na 37 stupňov, nechajte cukor rozpustiť a pridajte droždie. Do misky dajte múku, rozpustené maslo a všetky suroviny zmiešajte, poriadne premieste a nechajte vykysnúť. Potom vytvarujte buchtičky v rovnakej veľkosti, dajte ich na papier na pečenie a upečte pri 170 stupňoch do zlatej farby.

Zdroj/Foto: Hotel Sheraton Bratislava

gastro, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031