Tekvica zo záhrady na stôl
Piatok, 24.10. 2014, 23:28Tekvicová polievka neodmysliteľne patrí k babiemu letu a už niekoľko rokov ju pravidelne naši hostia v Penzióne Tematín nájdu v jesennom menu.
Pripravujeme ju niekoľko sezón po sebe, vždy s nejakou obmenou, základ je však rovnaký. Tekvica Hokkaido, ktorú si pestujeme vo vlastnej záhrade. Dodržiavame našu zásadu aj pri tejto lahodnej polievke, zo záhrady ide priamo do kuchyne a odtiaľ na stôl hosťom.
Keď sme pripravovali v Penzióne tekvicovú polievku prvýkrát, pozvali sme si rakúskeho šéfkuchára. Ten nás aj našich kolegov naučil pripraviť pravú štajerskú tekvicovú polievku. Neskôr sme ju pripravovali s chili alebo kokosovým mliekom, tekvicovým olejom, praženými tekvicovými jadierkami.
Aktuálne môžu naši hostia ochutnať polievku obohatenú o créme fraiche a tekvicový olej, ktoré jej dodajú veľmi lahodnú chuť. Tekvicová polievka stále bola a je jednotkou medzi našimi polievkami. Nielen že je veľmi chutná, ale je plná vitamínov a zdraviu prospešných látok. Recept je pritom veľmi jednoduchý:
Tekvicová polievka
(pre 4 osoby)
1 tekvica Hokkaido / môže byť tiež muškátová tekvica
1 cibuľa
3 PL olivového oleja
2 PL bieleho vína
1 strúčik cesnaku
0,5 l zeleninového vývaru
1 ČL kryštálového cukru
1 PL créme fraiche
soľ, mletá rasca, biele korenie
tekvicový olej na dochutenie
Postup prípravy: Tekvicu umyjeme, rozkrojíme a zbavíme jadierok, druh Hokkaido nešúpeme. Nakrájame ju na mesiačiky a poukladáme na papierom vystlaný pekáč. Pečieme v rúre pri teplote 200 ºC cca 20 minút. Cibuľu orestujeme s cesnakom na oleji a pridáme už upečenú tekvicu, zamiešamea podlejeme vývarom a vínom, osolíme, okoreníme a dusíme domäkka. Keď máme zeleninu udusenú, tak ju rozmixujeme tyčovým mixérom a prepasírujeme. Pri podávaní dochutíme lyžicou créme fraiche a pár kvapkami tekvicového oleja.
Autor/Foto: Zdenko Raušlo, Penzión Tematín