Späť

Sladkovodné ryby: Predsudky naše skostnatené

Piatok, 6.4. 2018, 00:09

A to teda že doslova. Kosti sú jedným z hlavných problémov pri konzumácii rýb. Na tom sa zhodne 10 z 10 opýtaných hostí. Ale nemusí to byť tak.

Predstava, že morská ryba je väčšia, má väčšie kosti, ktoré určite zbadáte a nezaseknú sa vám v hrdle, je dnes už smiešna. Zhrnuli sme tie najzávažnejšie predsudky o sladkovodných rybách od našich hostí. Tu sú:

1. Morské ryby nesmrdia, sladkovodné áno

Ak ste v detstve a rannej mladosti jedli kapra na Vianoce a pridŕžali ste si nos, ťažko sa vyrovnáte s predstavou, že zrazu nájdete kúsok, ktorý vám smrdieť nebude. Fakt je ten, že kapor „žije v bahne“, a tak ako každé mäso má svoj špecifický pach. Nemusí byť však takej intenzity, že prehluší všetko ostatné. Dnes sú na trhu eko farmy na chov rýb, kde ryby žijú vo veľmi čistom prostredí, nie sú kŕmené antibiotikami a ak nájdete takúto ryby, nos si už nikdy nezapcháteUsmiaty. Začnite napríklad s maďarskou polievkou halászlé. Vývar z kapra alebo sumca je chuťovo obohatený o zeleninu, nemusí to byť na prvýkrát taká šupa.

2. Morské ryby sú zdravšie ako sladkovodné

Pri dnešnom znečistení svetových morí a oceánov, veľkosti lososových fariem a rýchlosti, s akou zásobujú svetový trh s rybami, nemusíme byť vedcami, aby sme prišli na to, čo asi bude v mäse týchto rýb. Rybárstvo bolo a ešte aj je na našom území vo veľmi vysokej kvalite (samozrejme, nájdu sa aj výnimky) a preto je mäso rýb z našich riek a rybníkov čistejšie a s menším obsahom toxických látok. Ďalším faktorom je, že neprecestuje stovky kilometrov, aby ste si ho našli na tanieri.

3. Mne sa nechce vyberať kosti

To sa nechce nikomu, verte nám. Preto je ideálny sumec alebo jeseter, na ktorom si pochutnajú aj vaše deti (mäso je „bez kostí“). Potom je tu ešte zubáč alebo šťuka, ktoré sa najčastejšie dostanú na tanier ako filety. Ak ste však fajnšmekri a nájdete podnik, kde vám ich vedia upiecť v celku, personál vám pred vašimi očami rybu naservíruje tak, aby ste s kosťami mali len skutočne minimálny problém. No a ešte milovaný a zatracovaný kapor. Ten kosti má, o tom niet pochýb, ale kuchár s bežnou znalosťou rýb ho vie pripraviť tak, aby v sebe už nemal malé kostičky. Pstruh patrí tiež do tejto istej kategórie – ak odstránite chrbtovú kosť, odstránili ste takmer 90% starostí.

4. Ale mne nič iné nechutí okrem lososa

Uf, tak toto je nepriestrelný argument. Pri deťoch všeobecne platí, že nejedia to, čo nepoznajú. Preto všetci odborníci radia rodičom, aby nové pokrmy pridávali do jedálnička postupne a ak ho dieťa odmieta, treba to vyskúšať o niekoľko týždňov. To platí aj pre dospelých. Ak ste ešte v živote nejedli jesetera, ale už viete, že vám nechutí, tak ste bohužiaľ zastali na úrovni základnej školy – ak triedny trendsetter vyhlásil,  že zelená je fuj, nikto lyžičku so špenátom nevložil do úst. Samozrejme, že ak chcete skúšať, tak choďte niekam, kde je predpoklad, že varia dobre a z kvalitných surovín. Začínať v tretej cenovej nie je dobrý štart na objavovanieŽmurkajúci.

A tak teda vyhlasujeme, aby sa spojili reštaurácie, farmy na ryby a rybári a šírili osvetu o sladkovodných rybách. Sedíme totiž na poklade, ktorý nám môžu ostatné krajiny závidieť, len my sami ho nevidíme.

Zdroj/Foto: Michal Kesjar, manažer reštaurácie Knajpa na Dunaji

gastro, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930