Späť

Sedem chutí piva – originálne recepty k pivu

Štvrtok, 7.8. 2014, 12:39

Minule sme vám predstavili pravidlá správneho párovania piva a jedla. Ku každému jedlu je možné vybrať si také pivo, aby spolu vytvorili dokonalý gastronomický zážitok. Tentoraz vám prinášame aj konkrétne tipy na vhodné recepty pripravené šéfkuchárom Lacim Hornáčkom tak, aby ladili s pivom danej chuťovej kategórie.

 

Šalát s mozzarellou, prosciuttom a žltým melónomSladké a ovocné pivá

(radlery, cidery, sladké a ovocné pivá  - napr. Desperados, Bažant Radler, atď.)

Laci Hornáček: 

"Tieto pivá odporúčam hlavne k sladkým, ovocným a korenistým jedlám. Mám skúsenosť, že si výborne rozumejú s ovocím, dezertmi a rôznymi predjedlami. Jedlá k sladkým a ovocným pivám podávam v surovom stave alebo ich zvyknem upravovať jemným spôsobom – parením alebo fritovaním."

 

 

Recepty

Šalát s mozzarellou, prosciuttom a žltým melónom

Krevety s jalapeno marinádou

Zubáč s limetkovým maslom a listovým špenátom

 

Tuniak palermo s cuketou, sardelami a cícerovým pyréĽahké pivá

(pivá rýchlo hasiace smäd, slabo alebo iba mierne horké s krátkym doznievaním chuti po napití  - napr. Zlatý Bažant Nealko, Fosters a ďalšie)

Laci Hornáček:

"Držím sa zásady: k ľahkým jedlám ľahké pivá. Osvedčilo sa mi kombinovať tieto pivá s ľahkými, jemne chutiacimi jedlami, výborne sa hodia aj k morským plodom alebo napríklad aj k syrovej omelete. Dobre sa kombinujú s jedlami, ktoré sú pripravované v surovom stave, varením alebo na pare."

 

 

Recepty

Tuniak palermo s cuketou, sardelami a cícerovým pyré

Kjopolo - tartar z pečených baklažánov

Fritata s reďkovkami a syrom

 

Kurča Calabrese s krémovou polentouMierne horké pivá

(osviežujúce pivá s miernou až strednou horkosťou – napr. Heineken a väčšina desiatkových pív)

Laci Hornáček:

"Je veľa spôsobov prípravy jedla, ktoré by sa hodilo k týmto jedlám – od servírovania v surovom stave, cez fritovanie a vyprážanie, až po pečenie. Výborne sa s ním kombinujú jedlá, ktoré si počas konzumácie a aj po nej pivo priam „samy pýtajú“ – obaľované, slané a mierne pikantné jedlá. Samozrejme, výborne sa hodí k rôznym šalátom a drobným snackom."

 

Recepty

Kebabčeta so stredomorskou zeleninou

Grilovaná parenica s medovo-tymiánovou zálievkou

Kurča Calabrese s krémovou polentou

 

Galantína s údeným jazykomChmeľové a horké pivá

(pivá s plnou chuťou a chmeľovou horkosťou – väčšina dvanásťstupňových pív)

Laci Hornáček:

"Skutočne si k nim treba predstaviť len plný tanier guláša? Nemyslím si. Pripravujem množstvo grilovaných, vyprážaných a pečených jedál, s ktorými si táto pivná klasika výborne rozumie. Navyše toto pivo výborne ide aj k rybe, bielemu mäsu a zelenine. A rovnako ako v prípade mierne horkých pív, určite sú výborným nápojom k slaným a korenistým jedlám."

 

 

Recepty

Moravský vrabec s dusenou kyslou kapustou

Pečené bavorské koleno

Galantína s údeným jazykom

 

Kačacie prsia s medom a zázvorom podávané s udon rezancamiŤažké a korenisté pivá

(plná chuť so stopami po korení, ktorá môže byť aj ľahko dymová spolu s jemnými ovocnými tónmi  - napr. Zlatý Bažant Pšeničné alebo Edelweiss)

Laci Hornáček:

"K týmto pivám ide výborne napríklad „Ázia“- s bylinkami, korením či sójovou omáčkou dokážu vytvoriť ideálny pár. Vďaka tomuto pivu som sa naučil množstvo nových, zaujímavých spôsobov prípravy hydiny a zeleniny. Ako spôsob úpravy jedla odporúčam najmä opekanie, dusenie a barbecue."

 

 

Recepty

Tiramisu

Kanapky s mozzarellou a pestom zo sušených paradajok

Kačacie prsia s medom a zázvorom podávané s udon rezancami

 

Špíz z kuracej pečene v oravskej slaninkeSladové pivá s intenzívnou chuťou

(pivá plnej chuti s dlhotrvajúcou sladovou chuťou a jemnou príchuťou karamelu, prípadne sladkými tónmi medu  - napr. Corgoň 4sladový, Affligem Blond)

Laci Hornáček:

"Mäso všetkých druhov na všetky spôsoby – barbecue, grilované, pečené aj dusené. Mäsožravci, nebojte sa vyskúšať čokoľvek! A potom ešte odporúčam dopriať si tieto pivá s chuťovo výraznými syrmi."

 

 

Recepty

Špíz z kuracej pečene v oravskej slaninke

Krkovička na pive s teplým kelovým šalátom podávaná so zemiakmi

Údený losos s kôprovo-smotanovým krémom

 

Rib eye steak s tekvicou hokaido a špargľouTmavé a silné pivá

(pivá, ktoré chutia horko a majú tmavo sladovú až praženú príchuť. Sú výrazne chmeľové a zároveň majú jemnú sladkosť – napr. Zlatý Bažant Tmavý, pivá typu Porter alebo Bock)

Laci Hornáček:

"K intenzívnej chuti takýchto pív sa najlepšie hodia opekané, zemité a komplexné jedlá. Ako pri sladových pivách, aj tu je to predovšetkým mäso tepelne upravované na rôzne spôsoby. To sa asi dalo očakávať – ale tušili ste, že tieto pivá sa výborne hodia k dezertom? Vyskúšajte tmavé pivo napríklad s čokoládovým brownie."

Recepty

Cviklové brownies

Rib eye steak s tekvicou hokaido a špargľou

 

Zdroj/Foto: PR, Heineken

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031