Sedem chutí piva – originálne recepty k pivu
Štvrtok, 7.8. 2014, 12:39Minule sme vám predstavili pravidlá správneho párovania piva a jedla. Ku každému jedlu je možné vybrať si také pivo, aby spolu vytvorili dokonalý gastronomický zážitok. Tentoraz vám prinášame aj konkrétne tipy na vhodné recepty pripravené šéfkuchárom Lacim Hornáčkom tak, aby ladili s pivom danej chuťovej kategórie.
Sladké a ovocné pivá
(radlery, cidery, sladké a ovocné pivá - napr. Desperados, Bažant Radler, atď.)
Laci Hornáček:
"Tieto pivá odporúčam hlavne k sladkým, ovocným a korenistým jedlám. Mám skúsenosť, že si výborne rozumejú s ovocím, dezertmi a rôznymi predjedlami. Jedlá k sladkým a ovocným pivám podávam v surovom stave alebo ich zvyknem upravovať jemným spôsobom – parením alebo fritovaním."
Recepty
Šalát s mozzarellou, prosciuttom a žltým melónom
Krevety s jalapeno marinádou
Zubáč s limetkovým maslom a listovým špenátom
Ľahké pivá
(pivá rýchlo hasiace smäd, slabo alebo iba mierne horké s krátkym doznievaním chuti po napití - napr. Zlatý Bažant Nealko, Fosters a ďalšie)
Laci Hornáček:
"Držím sa zásady: k ľahkým jedlám ľahké pivá. Osvedčilo sa mi kombinovať tieto pivá s ľahkými, jemne chutiacimi jedlami, výborne sa hodia aj k morským plodom alebo napríklad aj k syrovej omelete. Dobre sa kombinujú s jedlami, ktoré sú pripravované v surovom stave, varením alebo na pare."
Recepty
Tuniak palermo s cuketou, sardelami a cícerovým pyré
Kjopolo - tartar z pečených baklažánov
Fritata s reďkovkami a syrom
Mierne horké pivá
(osviežujúce pivá s miernou až strednou horkosťou – napr. Heineken a väčšina desiatkových pív)
Laci Hornáček:
"Je veľa spôsobov prípravy jedla, ktoré by sa hodilo k týmto jedlám – od servírovania v surovom stave, cez fritovanie a vyprážanie, až po pečenie. Výborne sa s ním kombinujú jedlá, ktoré si počas konzumácie a aj po nej pivo priam „samy pýtajú“ – obaľované, slané a mierne pikantné jedlá. Samozrejme, výborne sa hodí k rôznym šalátom a drobným snackom."
Recepty
Kebabčeta so stredomorskou zeleninou
Grilovaná parenica s medovo-tymiánovou zálievkou
Kurča Calabrese s krémovou polentou
Chmeľové a horké pivá
(pivá s plnou chuťou a chmeľovou horkosťou – väčšina dvanásťstupňových pív)
Laci Hornáček:
"Skutočne si k nim treba predstaviť len plný tanier guláša? Nemyslím si. Pripravujem množstvo grilovaných, vyprážaných a pečených jedál, s ktorými si táto pivná klasika výborne rozumie. Navyše toto pivo výborne ide aj k rybe, bielemu mäsu a zelenine. A rovnako ako v prípade mierne horkých pív, určite sú výborným nápojom k slaným a korenistým jedlám."
Recepty
Moravský vrabec s dusenou kyslou kapustou
Pečené bavorské koleno
Galantína s údeným jazykom
Ťažké a korenisté pivá
(plná chuť so stopami po korení, ktorá môže byť aj ľahko dymová spolu s jemnými ovocnými tónmi - napr. Zlatý Bažant Pšeničné alebo Edelweiss)
Laci Hornáček:
"K týmto pivám ide výborne napríklad „Ázia“- s bylinkami, korením či sójovou omáčkou dokážu vytvoriť ideálny pár. Vďaka tomuto pivu som sa naučil množstvo nových, zaujímavých spôsobov prípravy hydiny a zeleniny. Ako spôsob úpravy jedla odporúčam najmä opekanie, dusenie a barbecue."
Recepty
Tiramisu
Kanapky s mozzarellou a pestom zo sušených paradajok
Kačacie prsia s medom a zázvorom podávané s udon rezancami
Sladové pivá s intenzívnou chuťou
(pivá plnej chuti s dlhotrvajúcou sladovou chuťou a jemnou príchuťou karamelu, prípadne sladkými tónmi medu - napr. Corgoň 4sladový, Affligem Blond)
Laci Hornáček:
"Mäso všetkých druhov na všetky spôsoby – barbecue, grilované, pečené aj dusené. Mäsožravci, nebojte sa vyskúšať čokoľvek! A potom ešte odporúčam dopriať si tieto pivá s chuťovo výraznými syrmi."
Recepty
Špíz z kuracej pečene v oravskej slaninke
Krkovička na pive s teplým kelovým šalátom podávaná so zemiakmi
Údený losos s kôprovo-smotanovým krémom
Tmavé a silné pivá
(pivá, ktoré chutia horko a majú tmavo sladovú až praženú príchuť. Sú výrazne chmeľové a zároveň majú jemnú sladkosť – napr. Zlatý Bažant Tmavý, pivá typu Porter alebo Bock)
Laci Hornáček:
"K intenzívnej chuti takýchto pív sa najlepšie hodia opekané, zemité a komplexné jedlá. Ako pri sladových pivách, aj tu je to predovšetkým mäso tepelne upravované na rôzne spôsoby. To sa asi dalo očakávať – ale tušili ste, že tieto pivá sa výborne hodia k dezertom? Vyskúšajte tmavé pivo napríklad s čokoládovým brownie."
Recepty
Cviklové brownies
Rib eye steak s tekvicou hokaido a špargľou
Zdroj/Foto: PR, Heineken