Môj recept: Vojto Artz
Pondelok, 19.3. 2018, 14:09Kto vraví, že sa v školách varí zle? V niektorých robia v cene stravnej jednotky ryby ako v reštauráciách. Jednu sme navštívili spolu s Vojtom Artzom.
Známy šéfkuchár Metra tak už druhý rok robí osvetu nielen medzi svojimi kolegami v školských jedálňach, ale aj samotnými deťmi. V bratislavskej základnej škole pripravoval šťavnatú a vysoko kvalitnú slovenskú rybu sumčeka afrického s kuskusom.
Jedlo si pochvaľovali aj tie deti, ktoré na ryby veľmi zvyknuté nie sú. Ak máte chuť na sumčeka s kuskusom, môžete si ho pripraviť aj sami doma alebo vo vlastnej reštaurácii podľa vlastného receptu Vojta Artza. Príprava je jednoduchá a rýchla. A na jej konci vás čaká lahodná ryba, ktorá vás prekvapí svojou plnou maslovou chuťou!
Sumček s kuskusovým šalátom Tabbouleh
10 porcií
Suroviny: 1 000g sumčeka afrického (chladený filet), 100 ml citrónovej šťavy, 30 ml oleja, 20g masla, 10g soli, 1g mletého čierneho korenia, 5g sladkej mletej papriky, 5g mletej rasce
Tabbouleh: 600g kuskusu, 10g soli, 1 200 ml zeleninového vývaru, 250g červenej cibule, 50 ml olivového oleja, 250g cherry paradajok, 250g čerstvých šalátových uhoriek, 20g čerstvej petržlenovej vňate, 20g čerstvej mäty a 1g mletého čierneho korenia
Postup
Tabbouleh: Kuskus zalejeme horúcim vývarom a zakryjeme. Necháme 10-15 minút napučať . Zeleninu nakrájame na drobné kúsky a spolu s nasekanou petržlenovou vňaťou a mätou zmiešame s kuskusom. Ochutíme soľou, korením , citrónovou šťavou a olivovým olejom.
Sumček: Rybu potrieme olejom, osolíme, okoreníme (mletá paprika, mletá rasca, soľ a korenie), pridáme kúsok masla a dáme piecť na 180°C asi na 8-12 minút.
Tip: Dobre upravená ryba nesmie byť vysušená , preto ju vždy pečieme priebežne podľa potreby výdaja!
---------------------------------------------------------------
Zdroj/Foto: PR, METRO