Môj recept: Ondrej Kunc
Utorok, 21.4. 2015, 13:12Sezónna, zdravá, jednoduchá a chutná - taká je polievka z medvedieho cesnaku, pŕhľavy a divého póru, ktorú na GASTROwebe prezentuje Ondrej Kunc, pôsobiaci v Írsku.
K príprave jedál sa vrátil po šiestich rokoch strávených v mäsokombináte. Táto prestávka mu pomohla k nájdeniu stratenej lásky k vareniu. V súčasnosti pôsobí ako junior sous chef vo Waterford Castle Hotel & Golf Resort**** v Írsku, kde pracuje od marca minulého roku. Predtým strávil rok vo Faithlegg Hotel & Golf Resort**** ako chef de partie.
„Pre GASTROweb som pripravil jednoduchú polievku, ktorá je vhodná pre toto jarné obdobie. Zameral som sa na ľahko dostupne byliny rastúce v Írsku, akými sú medvedí cesnak, žihľava dvojdomá a ľudovo povedaný divý pór (allium triquetrum), presný názov som v slovenčine, žiaľ, nenašiel. Celá filozofia tejto jednoduchej polievky spočíva v tom, že byliny sú na jar dostupné v lese pre každého, polievka je zdravá, chutná a nízkonákladová,“ vysvetľuje Ondrej Kunc.
Jarná zelená polievka z medvedieho cesnaku, pŕhľavy dvojdomej a divého póru
(4 porcie)
Suroviny: 150 g čerstvého medvedieho cesnaku, 100 g lístkov pŕhľavy dvojdomej, 100 g vňate divého póru (kvety z vňate odložíme na ozdobu), 100 g šalotky, 80 g masla, 200 g zemiakov na zahustenie, 20 g sódy bikarbóny, 100 ml 33% smotany na šľahanie, 0,7 g agaru, citrónová šťava, soľ, biele mleté korenie, čajovú lyžičku púpavového medu*, voda
Žihľavové želé
Zalejeme 10 g pŕhľavových lístkov 100 ml vriacej vody, lúhujeme po dobu 10 minút, dochutíme citrónovou šťavou a pridáme 0,7 g agaru pri teplote nad 85° C. Necháme stuhnúť v chladničke na malom plechu.
Zemiakový základ
Nakrájanú šalotku speníme na 60 g rozpusteného masla a zalejeme vodou. Pridáme nakrájané zemiaky a varíme do rozvarenia.
Bylinkové pyré
Medzitým postupne blanšírujeme všetky byliny (medvedí cesnak, žihľavu a pór) vo vriacej vode s pridaním sódy bikarbóny, ktorá udrží zelenú farbu. Blanšírované byliny schladíme v ľadovej vode. Schladené byliny vyžmýkame a rozmixujeme na jemné pyré, dochutíme citrónovou šťavou, soľou a bielym korením. Časť pyré odložíme na ozdobu.
Zelená polievka
Uvarený zemiakový základ rozmixujeme do hladka a pridáme bylinkové pyré, smotanu a zvyšných 20 g masla, dochutíme soľou, mletým bielym korením, citrónovou šťavou a čajovou lyžičkou púpavového medu. Spolu mixujeme do hladka.
*Púpavový med
Suroviny: 200 hlávok púpavy , 750 ml vody, 1 celý citrón, 1 kg cukru
Púpavu spolu s pokrájaným citrónom varíme vo vode 5 minút. Odstavíme a necháme postáť 24 hodín. Celú zmes precedíme cez gázu a pridáme 1 kg cukru, necháme variť 2,5 hodiny na miernom ohni. Zmes zalievame do sterilizovaných zaváracích fliaš a postavíme hore dnom, pokiaľ med nevychladne.
Foto: Ondrej Kunc, Mgr. Miroslava Macková