Späť

Môj recept: Michal Škorec

Nedeľa, 25.11. 2012, 23:55

Šéfkuchár Simply restaurant v Partizánskom Michal Škorec na GASTROwebe prezentuje svoje sezónne jedlo Danielí chrbát na šípkovom glacé s tekvicovým podlistníkom.

„Tento recept vznikol na základe toho, že mojou vášňou je príprava jedál z diviny a druhou vášňou  zasa je pátranie v starých kuchárskych knihách, z ktorých čerpám inšpiráciu. Následne sa snažím pôvodné recepty odieť do moderného šatu,“ vysvetľuje Michal Škorec. Danielí chrbát je podľa jeho slov pripravený šetrným a rýchlym spôsobom. „Tekvicový podlistník je vlastne akási adaptácia na zemiakovú placku (haruľu) tak, ako ju kedysi pripravovali naši predkovia v peciach, pečenú na kapustných listoch. Je to jedlo z typických slovenských surovín, ktoré sú prioritou aj v mojej kuchyni. A navyše sa aktuálne hodí  k jesenným dňom,“ dodáva Michal Škorec.

Danielí chrbát na šípkovom glacé, podávaný s tekvicovým podlistníkom Danielí chrbát na šípkovom glacé, podávaný s tekvicovým podlistníkom

(10 porcií)

Suroviny:  1 500 g danielieho chrbátu, 1000 g tekvice, 100 g šalotky, 20 g cesnaku, 5 g rasce drvenej, 4 ks vajec,50 g hladkej múky, 100 g oškvarkov, 500 ml divinového demi glace, 100 ml červeného vína, 200 g šípkového džemu, alebo sušených šípok, 10 ml tekvicového oleja, 10  ks  väčších listov červenej kapusty, kôpor, badián, soľ, čierne korenie

Postup: Kapustné listy krátko zblanšírujeme. Tekvicu nakrájame na jemné pásiky, pridáme najemno nasekanú šalotku, cesnak, vajcia, múku, kôpor a najemno nasekané oškvarky. Dochutíme soľou, korením, drvenou rascou a vymiešame v redšie cesto. Pripravenou zmesou naplníme pripravené kapustné listy, zabalíme a pečiem pri 180 °C približne 30 minút.

Mäso očistíme, okoreníme a pečieme  pri 180 °C približne 10 až 12 minút. Potom osolíme a zprudka opečieme na rozpálenej panvici na tekvicovom oleji.

Na panvici opečieme šípkový džem alebo zmes zo sušených uvarených šípok, pridáme badián, zalejeme červeným vínom, krátko povaríme a pridáme demi glace. Môžeme zjemniť maslom.

Foto: archív M. Škorca

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031