Späť

Môj recept: Michal Pažák

Streda, 16.4. 2014, 23:50

Jar a obzvlášť Veľká noc je spájaná s jahňacinou, preto si ju executive chef spol. Bencik Culinary Group Michal Pažák aktuálne zvolil ako základnú surovinu v prezentácii svojho receptu na GASTROwebe.

„Pre Zylinder je špecifické využívanie čerstvých regionálnych surovín. Za čerstvú surovinu ja osobne považujem iba tú, ktorá sa vypestuje, alebo prirodzene dozreje na našom území. V opačnom prípade hovoríme o dovážaných surovinách, ktoré sú často napríklad odtrhnuté zo stromu ešte nedozreté a dozrievajú na ceste k nám. Pri tom si však neuvedomujeme, že práve dozrievanie by malo prebiehať v prirodzenom prostredí, kde prebiehajú všetky prírodné procesy. Pôsobenie slnka, tepla môže jedine zabezpečiť plnohodnotný obsah látok ako vitamínov a iných, ktoré sú pre náš organizmus prospešné,“ vysvetľuje Michal Pažák.

Prezentované jedlo je inšpirované sezónou, a to jarou, resp. Veľkou nocou, pre ktorú je špecifická jahňacina. „Na to, aby sme vyzdvihli chuť jahňaciny, som pridal bylinkovú krustu, konkrétne z tymianu a rozmarínu, ktoré idú s jahňacinou ruka v ruke. Tak isto jednoduchý a rýchly spôsob tepelnej úpravy napomáha k tomu, aby každá zložka, resp. surovina bola jasne identifikovaná a jedlo sa neskladalo z množstva ingrediencií, čo potom vytvára chaos na tanieri. Ten by bol rušivý pre hosťa a vyvolával by veľa vnemov, ktoré nemusí mozog spracovať a výsledkom by bolo rozčarovanie,“ upozorňuje Michal Pažák.

Takže jeho základnou normou pri vytváraní jedla je zvoliť maximálne 4-6 surovín, ktoré budú spolu harmonizovať a tepelne ich spracovať tak, aby sa v danej surovine zachovala pôvodná chuť, zdraviu prospešné látky a v konečnom dôsledku sa tak sledovali trendy v spracovaní surovín.

Jahňací chrbátik v bylinkovej kruste s kalerábovým pyré, glazúrovanou šalotkou v červenom víne a zemiakovým fondantomJahňací chrbátik v bylinkovej kruste s kalerábovým pyré, glazúrovanou šalotkou v červenom víne a zemiakovým fondantom

Suroviny: 180 g očisteného jahňacieho chrbtu, 10 g dijonskej horčice, 50 g toastového chleba, 1 cesnak,40 g tymianu a petržlenovej vňate, olivový olej, 1 šalotka, 1 zemiak, 20 g masla, 30 ml červeného vína, 10 ml balsamického octu, 20 g hnedého cukru, 150 g kalerábu, 100 ml zeleninového vývaru, 30 ml smotany, soľ, korenie

Postup: Jahňací chrbátik nasolíme, okoreníme, orestujeme na rozpálenej panvici, vyberieme, natrieme pikantnou horčicou (dijon), potom obalíme v bylinkovej kruste (toastový chlieb, cesnak, bylinky, parmezán). A dopečieme v konvektomate na 180 stupňov cca 7 minút.

Zemiakový fondant vykrojíme do tvaru valčeka, orestujeme na masle s cesnakom a tymianom, zalejeme vývarom a pečieme v rúre do mäkka.

Šalotky orestujeme na masle, pridáme cukor, červené víno a balsamický ocot a redukujeme, kým nie je šalotka mäkká a uglazúrovaná.

Kaleráb varíme očistený v zeleninovom vývare do mäkka, scedíme a v termomixeri rozmixujeme na hladké pyré. Pred podávaním pridáme kocku masla, lyžicu smotany, dochutíme soľou a korením.

Foto: Bencik Culinary Group

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930