
Môj recept: Matúš Reľovský
Sobota, 5.4. 2014, 00:48Pre milovníkov sladkých dobrôt prinášame recept na dezert Mrkvové pavé v podaní cukrára Matúša Reľovského, ktorý doplnil zohraný tím profesionálov vo Wellness Hoteli Borovica**** na Štrbskom Plese.
Matúš Reľovský zhmotnil v hoteli Borovica svoje skúsenosti s prípravou tých najvyberanejších dobrôt, na ktorých si pochutnávali napríklad aj prezidenti krajín V4, japonský princ Fumihito Akišino a princezná Kiko Akišino, Lucie Bíla, či Karl Gott, do ponuky sladkých nevšedností, ktoré majú hostia možnosť vyskúšať nielen v rámci hotelovej polpenzie, ale aj pri degustovaní a la cartových jedál.
MRKVOVÉ PAVÉ
(15 porcií)
Cesto
Suroviny: 250 g nastrúhanej mrkvy, 2 citróny, 3 vajcia, 150 g práškového cukru, 1 dcl oleja, 200 g pohrubej múky , 100 g hrubej múky, 1 balíček prášku do pečiva, 50 g vlašských orechov a 0,5 dcl dobrého rumu
Postup: Do najemno nastrúhanej mrkvy pridáme šťavu a nastrúhanú kôru z dvoch citrónov, hrozienka a rum. Hrubú a polohrubú múku zmiešame s práškom do pečiva a pomletými orechmi. Žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny, pridáme olej, sypkú zmes a pripravenú mrkvu s hrozienkami. Nakoniec pridáme sneh z bielkov. Cesto rozotrieme na mastný papier a pečieme pri teplote 175°C cca 15 minút. Po vychladnutí prevrátime cesto naruby, odtrhneme mastný papier a nanesieme pripravený citrónový krém.
Citrónový krém
Suroviny: 200 g žĺtok, 200 g práškového cukru, 2 dl šťavy z citrónov + nastrúhanú kôru, 400 g smotany na šľahanie, 10 g plátkovej želatíny a 0,5 dl rumu
Postup: Žĺtky premiešame s práškovým cukrom, citrónovou kôrou a šťavou. Celé to šľaháme vo vodnom kúpeli až do zhustnutia. Pridáme rum, želatínu a necháme vychladnúť. Smotanu vyšľaháme na tuhú šľahačku a pridáme vychladnutú citrónovú zmes.
Foto: Wellness Hotel Borovica