
Môj recept: Martin Hanuska
Štvrtok, 28.7. 2016, 00:17Aktuálne zúročuje svoje zahraničné skúsenosti v bratislavskom hoteli Arcadia***** na pozícii sous chefa. Na GASTROWEBE sa rozhodol odprezentovať svoj dezert, v ktorom má hlavné slovo med.
„Po mojom tri a pol ročnom pôsobení v prestížnych londýnskych reštauráciách som sa rozhodol usadiť opäť doma. Neodolal som túžbe vrátiť sa späť tam, kde to všetko začalo. Vyrástol som v malebnej dedinke Nedožery-Brezany pri Prievidzi. Mali sme tam krásnu záhradku a hneď za ňou začínal les. Z tohto obdobia môjho detstva pochádza najviac mojej inšpirácie, keďže som mal možnosť jedlo si dopestovať a cítiť jeho pravú chuť, ktorá je nezabudnuteľná. Mojou hlavnou zložkou v tomto dezerte je med. K tejto ingrediencií a jej poctivej príprave mi dal pričuchnúť môj strýko, ktorý je vášnivým včelárom. Tak som začal pracovať s myšlienkou vytvoriť letný dezert, kde by bol práve med na výslní,“ vysvetľuje Martin Hanuška.
Medový krém, medový plást, lieskovcová špongia, solený karamel, čokoládová a cookies mrvenička
Medový krém
Suroviny: 250 ml mlieka, 250 ml smotany, 250 g žĺtkov, 50 g cukru, med podľa chuti
Postup: V hrnci necháme prevrieť mlieko a smotanu, zatiaľ si vyšľaháme žĺtka s cukrom na tuhú penu. Žĺtkovú penu vmiešame do mlieka zo smotanou a pridáme med. Celú túto zmes zahrejeme na 83 °C. Zmes nám zhustne a môžeme ju zalievať do vopred pripravených foriem. Ja osobne ich vytieram mliečnou čokoládou a posekanými lieskovcami. Necháme ju v mrazničke vytuhnúť.
Slaný karamel
Suroviny: 400 g cukru, 165 g masla, 250 ml smotany, 2 čajové lyžičky soli Maldon
Postup: Cukor rozpustíme v panvici s hrubým dnom na jantárovú, zlatú farbu, pridáme maslo a vmiešame dnu. Zalejeme smotanou, krátko prevaríme a pridáme soľ. Necháme vychladnúť.
Včelí plást
Suroviny: hrnček cukru, 2 polievkové lyžice medu, 2 polievkové lyžice vody, 2 lyžičky sódy bikarbóny.
Postup: Med, cukor, vodu zmiešame v hrnci a privedieme na teplotu150 °C. Primiešame sódu - zmes nám rapídne nadobudne objem a začne peniť. Rýchlo a opatrne ju vylejeme do nádoby vystlanej papierom na pečenie. Necháme aspoň 30 minút vytuhnúť.
Čokoládová mrvenička
Suroviny: 250 g hladkej múky,100 g kakaa, 200 g cukru, štipka soli, 200 g zmäknutého masla
Postup: V miske si vymiešame múku, kakao a cukor, soľ, pridáme maslo. Vypracujeme kompaktné cesto, ktoré necháme odpočinúť 10 minút. Cesto rozdrobíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 150 °C cca 20 minút.
Cookies mrvenička
Suroviny: 180 g polohrubej múky, 130 g práškového cukru, 125 g masla, 1 balíček vanilkového cukru, 1 kávová lyžička kypriaceho prášku, 150 g tmavej čokolády
Postup: Do misky dáme zmäknuté maslo spolu s práškovým cukrom, vajcom, vanilkovým cukrom, kypriacim práškom a polohrubou múkou. Do vymiešaného cesta zapracujeme kúsky posekanej tmavej čokolády. Z cesta vypracujeme okrúhle guľky a roztlačíme ich na placky. Cookies rozložíme na plech, ktorý je vyložený papierom na pečenie. Pečieme ich vo vyhriatej rúre pri teplote 190 °C.
Lieskovcová špongia
Suroviny: 125 g opečených lieskovcov, rozmixovaných na prach, 250 g bielok, 165 g žĺtkov,140 g cukru, 40 g múky - mix hladká a polohrubá.
Postup: Všetky ingrediencie sa vyšľahajú v mixéri, prepasírujú cez sito do nádoby na šľahačku, tá sa nabije dvoma šľahačkovými bombičkami a nechá v chladničke odležať aspoň 2 hodiny. Zmes potom nastriekame do plastových téglikov a pečieme v mikrovlnke 20 až 30 sekúnd.
Foto: archív M. Hanusku