Späť

Môj recept: Martin Hanuska

Štvrtok, 28.7. 2016, 00:17

Aktuálne zúročuje svoje zahraničné skúsenosti v bratislavskom hoteli Arcadia***** na pozícii sous chefa. Na GASTROWEBE sa rozhodol odprezentovať svoj dezert, v ktorom má hlavné slovo med.

„Po mojom tri a pol ročnom pôsobení v prestížnych londýnskych reštauráciách som sa rozhodol usadiť opäť doma. Neodolal som túžbe vrátiť sa späť tam, kde to všetko začalo. Vyrástol som v malebnej dedinke Nedožery-Brezany pri Prievidzi. Mali sme tam krásnu záhradku a hneď za ňou začínal les. Z tohto obdobia môjho detstva pochádza najviac mojej inšpirácie, keďže som mal možnosť jedlo si dopestovať a cítiť jeho pravú chuť, ktorá je nezabudnuteľná. Mojou hlavnou zložkou v tomto dezerte je med. K tejto ingrediencií a jej poctivej príprave mi dal pričuchnúť môj strýko, ktorý je vášnivým včelárom. Tak som začal pracovať s myšlienkou vytvoriť letný dezert, kde by bol práve med na výslní,“ vysvetľuje Martin Hanuška.

Medový krém, medový plást, lieskovcová špongia, solený karamel, čokoládová a cookies mrvenička

Martin Hanuska: Medový krém, medový plást, lieskovcová špongia, solený karamel, čokoládová a cookies mrveničkaMedový krém

Suroviny: 250 ml mlieka, 250 ml smotany, 250 g žĺtkov, 50 g cukru, med podľa chuti

Postup: V hrnci necháme prevrieť mlieko a smotanu, zatiaľ si vyšľaháme žĺtka s cukrom na tuhú penu. Žĺtkovú penu vmiešame do mlieka zo smotanou a pridáme med. Celú túto zmes zahrejeme na 83 °C. Zmes nám zhustne a môžeme ju zalievať do  vopred pripravených foriem. Ja osobne ich vytieram mliečnou čokoládou a  posekanými lieskovcami. Necháme ju v mrazničke vytuhnúť.

Slaný karamel

Suroviny: 400 g cukru, 165 g masla, 250 ml smotany, 2 čajové lyžičky soli Maldon

Postup: Cukor rozpustíme v panvici s hrubým dnom na jantárovú, zlatú farbu, pridáme maslo a vmiešame dnu. Zalejeme smotanou, krátko prevaríme a pridáme soľ. Necháme vychladnúť.

Včelí plást

Suroviny: hrnček cukru, 2 polievkové lyžice medu, 2 polievkové lyžice vody, 2 lyžičky sódy bikarbóny.

Postup: Med, cukor, vodu zmiešame v hrnci a privedieme na teplotu150 °C. Primiešame sódu - zmes nám rapídne nadobudne objem a začne peniť. Rýchlo a opatrne ju vylejeme do nádoby vystlanej papierom na pečenie. Necháme aspoň 30 minút vytuhnúť.

Čokoládová mrvenička

Suroviny: 250 g hladkej múky,100 g kakaa, 200 g cukru, štipka soli, 200 g zmäknutého masla

Postup: V miske si vymiešame múku, kakao a cukor, soľ, pridáme maslo. Vypracujeme kompaktné cesto, ktoré necháme odpočinúť 10 minút. Cesto rozdrobíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 150 °C cca 20 minút.

Cookies mrvenička

Suroviny: 180 g polohrubej múky, 130 g práškového cukru, 125 g masla, 1 balíček vanilkového cukru, 1 kávová lyžička kypriaceho prášku, 150 g tmavej čokolády

Postup: Do misky dáme zmäknuté maslo spolu s práškovým cukrom, vajcom, vanilkovým cukrom, kypriacim práškom a polohrubou múkou. Do vymiešaného cesta zapracujeme kúsky posekanej tmavej čokolády. Z cesta vypracujeme okrúhle guľky a roztlačíme ich na placky. Cookies rozložíme na plech, ktorý je vyložený papierom na pečenie. Pečieme ich vo vyhriatej rúre pri teplote 190 °C.

Lieskovcová špongia

Suroviny: 125 g opečených lieskovcov, rozmixovaných na prach, 250 g bielok, 165 g žĺtkov,140 g cukru, 40 g múky - mix hladká a polohrubá.

Postup: Všetky ingrediencie sa vyšľahajú v mixéri, prepasírujú cez sito do nádoby na šľahačku, tá sa nabije dvoma šľahačkovými bombičkami a nechá v chladničke odležať aspoň 2 hodiny. Zmes potom nastriekame do plastových téglikov a pečieme v mikrovlnke 20 až 30 sekúnd.

Foto: archív M. Hanusku

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930