Späť

Môj recept: Daniel Širota

Štvrtok, 25.12. 2014, 01:45

Slovenskí kuchári sa dokážu presadiť i v zahraničí. Príkladom je aj Daniel Širota, ktorý svoje pôsobenie v Írsku dotiahol k pozícii sous chefa v reštaurácii Hartes.

 

„Ešte ako 18-ročný som odišiel do Írska, kde pôsobím dodnes. Aktuálne ako sous chef v reštaurácii Hartes pod vedením šéfkuchára a zároveň executive chefa Barryho Liscombeho. Tiež som pracoval ako sous chef / Kitchen manager pre sieť talianskych reštaurácii Dunne & Crescenzi, ako line chef Jamies Italian dundrum a v reštaurácii Seagrass Mediterranean cuisine ako sous chef. Základom dobrého jedla sú pre mňa určite kvalitné, čerstvé a hlavne zdravé potraviny, z ktorých sa snažím variť denne. Veľmi si dávam záležať na rovnováhe chutí a dbám na každý detail,“ hovorí Daniel Širota.

Daniel ŠirotaKačacie prsia s jablkovo-balzamikovým pyré, červená repa, lieskové orechy a lupienky zo sladkých zemiakov  

(4 porcie)      

Suroviny: 4 kačacie prsia s kožou, 2 zelené jablká na varenie, 20 ml balzamikového octu, pol čajovej lyžice horčice, 300 g cukru, 200 g červenej repy, 100 g lieskových orechov, 20 ml javorového sirupu, 1 stredne veľký sladký zemiak, 1 citrón, 1 lyžica medu, červené víno, vinný ocot z červeného vína, soľ, čierne korenie a tymian

Kačacie prsia

Postup: Kožu na kačacích prsiach narežeme pozdĺž a naprieč, aby sa nám urobila mriežka na koži. Prsia osolíme, okoreníme a kladieme na studenú panvicu a na miernom ohni opekáme asi 6 minút, aby sme docielili roztopenie tuku pod kožou. Po 6 minútach pridáme sporák na maximum a opekáme prsia otočené dole kožou ďalšie 3 minúty, čím dosiahneme pekne zapečenú a chrumkavú kožu. Po 3 minútach v panvici prsia otáčame na druhú stranu, opäť opekáme 3 minúty, potom ich vložíme do vyhriatej rúry na 200 °C kožou dole na ďalšie 3 minúty. Po 3 minútach kačicu vyberieme z rúry a necháme restovať kožou hore ďalších 6 minút, predtým než ju rozkrájame a podávame. Tento celý proces sa zdá zdĺhavý, ale dosiahnete tak perfektne upečenú kačicu, medium rear a s dokonale chrumkavou kožou.

Jablkovo-balzamikové pyré

Postup: Jablka nelúpeme, len ich pokrájame na kocky, pridáme vodu a varíme do úplného rozvarenia. Keď sa voda vyparí a jablka sú uvarené, pridávame balzamikový ocot, cukor, horčicu a pár kvapiek citrónu. Uvarené pyré rozmixujeme a prepasírujeme.

Červená repa

Postup: Červenú repu ošúpeme a uvaríme v červenom víne, vínnom octe z červeného vina v pomere 2:1, cukru a tymiane. Uvarenú repu nakrájame na kocky, vývar z repy zredukujeme, pridáme čajovú lyžicu medu a použijeme na pozdvihnutie chuti červenej repy.

Lupienky zo sladkých zemiakov

Postup: Zemiaky ošúpeme a vložíme na 10 minút do nádoby s vodou, soľou a tymianom. Potom vypražíme vo fritéze do zlatista pri 175 °C. Lupienky rozložíme na plech s papierom, aby sa zbavili nadbytočného oleja.

Lieskové orechy podrvíme, osolíme a opečieme, aby boli pekne chrumkavé.

Foto: Archív D. Širotu

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30